5
Mayıs
2024
Pazar
ÇORUM

Kore gazisinden göç tepkisi

KORE GAZİSİNDEN GÖÇ TEPKİSİ

Çorum'un Kargı ilçesine bağlı Beygircioğlu köyünde yaşayan Kore Savaşı Gazisi Mehmet Doğan, yaşlıların kimsesiz kaldığını belirterek köyünde göçün engellenmesini istedi.

Kargı ve Osmancık'a bağlı köylerde göç nedeni ile evlerin boşaldığına dikkat çeken Kore Gazisi Mehmet Doğan yetkililerden yardım istedi.

Genç nüfusun köyü terk etmesinden şikayetçi olan Kore Gazisi, köylerde hayvancılığın ve tarımın bitme noktasına geldiğini, bu durumdan Kızılırmak Havzası'nda bulunan köylerin olumsuz etkilendiğini ve yaşlıların kimsesiz kalma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını söyledi.

Ailesinin kalabalık olmasına rağmen aile fertlerinin ancak bayramlarda ve düğünlerde bir araya gelebildiklerini bildiren Kore Gazisi Doğan, "Kargı ve Osmancık'a bağlı birçok köyde yakınlarımız var. Bayramlarda ve düğünlerde birbirimize gider geliriz. Ancak aşırı göç nedeni ile bu köylerde nerdeyse hayat durdu diyebilirim. Son 30 yılda gidip geldiğim bu köylerde evler boşaldı. Gençler büyük şehirlere göç etti. Yaşlılar yalnızlıkla mücadele ediyor" diye konuştu.

Köylerin göç vermesine tarımın ve hayvancılığın zayıflamasını sebep gösteren Kore Gazisi, "Bizim öteden beri gelir ve geçim kaynağımız hayvancılık olmuştur. Bu köylerimizde 1980 sonrası geçim kaynağı olan kara ve ala keçi türleri ormanlara zarar verdiği gerekçesiyle yasaklandı. Zamanın hükümeti büyük baş havanları önerdi. Ucuz kara ve ala keçileri satan köylü büyük baş hayvan aldı. Bazı köylü, hükümetin sağladığı kredi ile geniş dam yaparak havancılık yapmaya çalışsa da sonuç alamadılar. Geçim derdine

düşen köy gençleri başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlere göç etmeye başladı. Şu anda köylerde yaşayan nüfus yaşlı nüfus ve aktif olarak maalesef çalışamıyor. Dolayısıyla bu yörede hayvancılık bitme noktasına geldi. Bu durum köylerimizde göçün temel sebebidir" dedi.

Köylerde göçün engellenmesi için yetkililerden yardım isteyen Gazi Doğan, köylerde yaşlı insanların yalnızlık mücadelesi verdiklerine dikkat çekti. Geçim sıkıntısı nedeni ile gençlerin büyük şehirden köye dönmek istemediğini belirten Doğan, tarımı ve hayvancılığı geliştirerek istihdamı artırmak için köylerde acil tedbirler alınması gerektiğine vurgu yaptı.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2010 Salı 16:01:03
Güncelleme :31 Ağustos 2010 Salı 17:40:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?