8
Mayıs
2024
Çarşamba
ÇORUM

Köy bekçisinin 'sigorta' zaferi

Çorum merkeze bağlı Kınık Deliler köyünde bekçilik yapan Ramazan Demiral, sigortasız çalıştırıldığı iddiasıyla köy tüzel kişiliği aleyhine açtığı davayı kazandı. Demiral'a, bir hafta içinde yasal faiziyle birlikte 27 bin YTL ödenmesi istendi. Ücretin ödenmemesi halinde, köy tüzel kişiliğinin taşınmaz mallarına icra geleceği bildirildi.


Kınık Deliler köyünde kır bekçisi olarak 1998-2000 yıllarında görev yapan Ramazan Demiral, sigortasız çalıştırıldığı iddiasıyla 2001 yılında köy tüzel kişiliği aleyhine dava açtı. Aynı yıl sonuçlanan davada mahkeme, Ramazan Demiral'ın görev yaptığı süre içerisindeki sigorta prim borcuna karşılık gelen 3 bin 600 YTL'nin Kınık Deliler Köyü Muhtarlığı tarafından ödenmesine karar verdi. Dönemin köy muhtarı Hasan Duygu, 2001 yılında bu parayı ödeyemeyince, borç yasal faizleriyle birlikte 27 bin YTL'ye yükseldi. 

Borcun ödenmemesi üzerine, SSK İl Müdürlüğü tarafından, köy muhtarı olarak görev yapan Tayfun Korkut'a bir süre önce ihbarname gönderildi. İhbarnamede, Demiral'a bir hafta içerisinde 27 bin YTL ödenmesi gerektiği, aksi takdirde köy tüzel kişiliğinin taşınmaz mallarına icra geleceği bildirildi.

KÖY KONAĞI VE İMAM EVİ SATILIĞA ÇIKARILDI

Deliler Köyü Muhtarı Tayfun Korkut, yaptığı açıklamada, borcu ödeyebilmek için, köy konağı ve imam evini satılığa çıkardığını söyledi.
Satılığa çıkardığı köy konağı ve imam evine şu ana kadar alıcı çıkmadığını belirten Korkut, köy tüzel kişiliğinin, taşınmaz mallarından başka parası olmadığını kaydetti. Köyün 1998-2000 yılları arasındaki muhtarı Hasan Duygu ise 2000 yılında köyün bekçiliğini yapması için Ramazan Demiral ile 4 bin 800 kilogram buğday karşılığı anlaştıklarını bildirdi.

Bekçi Ramazan Demiral'ın sigorta primini kendisinin ödemeyi kabul ettiğini savunan Korkut, şunları kaydetti: “Köyün karar defterine, alacağı ücreti ve sigorta priminin bekçinin kendisinin ödeyeceğini yazıp karşılıklı imzaladık. Ancak bekçi bizi dava edince mahkeme borcu bizim ödememize karar verdi. Karar defterinin kanunda bir geçerliliği yokmuş. Ben de köyün bu kadar borçlanmasını istemezdim.”

Köylüler ise muhtar Tayfun Korkut'un sorumlu olmadığı bir olay nedeniyle sıkıntı yaşadığını, sorunun bir an önce çözülmesini istediklerini söylediler.


AA
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2007 Perşembe 13:35:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Hıdır PULLUKCU IP: 85.98.40.xxx Tarih : 27.02.2008 11:41:31

KÖY MUHTARLIĞI EMRİNDE ÇALIŞAN BEKÇİLER Çiftçi malları koruma bekçilerinin sosyal güvenlikten yoksun kalmaları üzerine, 506 sayılı kanun , 2. maddesi 26.05.1976 tarih, 15598 sayılı resmi gazetede yayımlanan ve yayım günü itibariyle yürürlüğe giren 1992 sayılı kanunla değiştirilmiş ve 26.05.1976 tarihinden itibaren sigortalı sayılmışlardır. Sayın arkadaşım merhaba bende yaptım ben muhtarlıga ait olan orman dairesi agaclandırma sahasında 25.03.2006 dan 25.02.2008,e kadar ama bende araştırdım hiç sigorta girişim bile yapılmamış toplam 24 aylık sigortam yok peki bende dava açsam kazanırmıyım aslına bakarsan yukarıdaki kanunda sigortalı olmamız gerekiyor yazarsanız sevinirim ok... bulutelektironik@hotmail.com