2
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

Köylülere yeni gelir kapısı

Çorum'da ormanlar köylülerin gelir kapısı oldu.

Çorum'da Kasım ayı sonuyla ormanlarda yapılan üretimler sonucu il genelindeki orman köylüleri ve kooperatiflere 8.6. milyon TL girdi sağlandı. Orman İşletme Müdürü İsmail Poyraz, 2011 yılında yaptıkları çalışmalar hakkında İhlas Haber Ajansı'na açıklamalarda bulundu.

1972 yılına kadar 20 milyon hektar olan orman varlığının bugün 21 milyon hektara ulaştığını dile getiren Poyraz, Çorum'da ise 211 bin 44 hektarı prodüktif, 229 bin 192 hektarı bozuk olmak üzere 450 bin 236 hektar ormanlık alan bulunduğunu
söyledi. Ağaçlandırma seferberliği eylem planı çerçevesinde geçici fidanlıklar kurulduğunu buralarda gerek bulunduğu yörede yetişebilecek orman ağaçları fidanı ve gerekse badem, alıç, kuşburnu, mahlep gibi meyve fidanlarının dikimine başlandığını dile getiren Poyraz, bozulmuş veya bozulmaya yüz tutmuş doğal dengenin yeniden ihdası için 2010 ve 2011 yıllarında 16 köyde her köye bir köy ormanı kurma çalışmaları başlatıldığını açıkladı.

Kamu kurum ve kuruluşları ile okul bahçelerinde fidan dikimleri olmak üzere toplam 450 bin adet fidanın toprakla buluşturulduğunu bildiren Poyraz, genç nesillere orman bilincini aşılamak, sevdirmek için her yıl değişik okullarımızda ormanla ilgili tiyatro gösterimi ve slayt sunumları yapıldığını ifade etti.

Silvikültür çalışmalarında meşçere bakımına önem verdiklerini dile getiren Poyraz, "2011 yılı Kasım ayı itibarıyla 980 hektar programa karşılık, 780 hektarlık alanda sıklık bakımı, 5 bin 200 programa karşılık, 4 bin 480 hektar alanda rehabilite, 794 hektar programa karşılık bin 15 hektar alanda gençlik bakımı, 3 bin 425 hektar program olup, 3 bin 470 hektar alanda koruya tahvil, 593 hektar programa göre 303 hektarda kültür bakımı çalışmaları yapıldı. Yapılan bu uygulamalarla birlikte ormanlar daha nitelikli ve verimli düzeye getirilme çalışmaları devam edecektir" dedi.

Çorum'un ardından ikinci kent ormanının Osmancık ilçesine kurulduğunu açıklayan Poyraz, Alaca ilçesinde kent ormanı yapımına başlandığını, Dodurga ve Laçin ilçelerine de kent ormanı kurma çalışmaları devam ettiğini söyledi.
Orman İşletme Müdürlüğü'nün inşaat çalışmaları hakkında da açıklama da bulunan Poyraz, "11 adet yangın gözetleme kulesinde büyük onarım çalışması yapıldı. Osmancık ve Kargı ilçelerinde iki adet yangın ilk müdahale binası yapım programı olup yangın ilk müdahale binaları bitmiştir. Bu yıl içerisinde 17 kilometre yeni yol, 11,2 kilometre üst yapı, 23,2 kilometre sanat yapısı, 5 kilometre traktör yolu, 10 kilometre büyük onarım, bin 284 kilometre üretim yolu tamir bakım programımız olup Kasım ayı sonu itibarı ile 14 kilometre yeni yol, 10 kilometre büyük onarım, bin 14 kilometre üretim yolu tamir bakımı tamamlandı" ifadelerini kullandı.

Orman zararlıları ile mücadelede bin 702 hektarlık alanda çalışma yapıldığını açıklayan Poyraz, "Ayrıca bin 500 adet kuş yuvası yapılarak ormanlara asılmıştır. Yine ormanlarımıza 500 adet keklik salınmıştır. Orman zararlıları ile mücadele faaliyetlerimiz biyolojik, mekanik ve bioteknik olmak üzere devam etmekte olup özellikle biyolojik ağırlıklı mücadelelere devam edilecektir.Doğal dengenin korunması açısından kuş yuvası yapımı ve keklik salımı yapılarak Çorum ili ormanları zararlılara karşı korunmaktadır" diye konuştu.

Çorum'daki 2B arazileri hakkında da açıklamada bulunan Poyraz, il genelinde 33 adet köyde bin 60 ha satışa konu sorunsuz 2/B alanı mevcut olduğunu bildirdi.
İl genelinde son 9 yılda çıkan 230 adet orman yangında 215 hektar alanın zarar gördüğüne dikkat çeken Poyraz, orman yangınlarının en büyük nedenin anız yangınları olduğunu vurguladı.

Gerek işletmelerin konuya duyarlılığı, gerekse zamanında müdahale yangın miktarının ve yanan alanın daha az olmasına neden olduğunu belirten poyraz, ormanlık alanların alanı 24 saat aralıksız gözetleme kulelerinden izlendiğini bildirdi. Poyraz, il genelinde üretim, bakım, koruma ve yangınla mücadele çalışmaları kapsamında kullanılmak üzere 9 arazöz, 26 adet pikap, 1 adet traktör, 6 karavan ve 8 adet motosikletlerinin bulunduğunu, ayrıca il genelinde işlenen orman suçları sonunda 128 suç zabtı düzenlendiğini ifade etti.

67 YIL ARADAN SONRA MÜDÜRLÜK MODERN BİR BİNAYA KAVUŞTU

1944 yılında kurulan Çorum Orman İşletme Müdürlüğü 67 yıl aradan sonra modern bir hizmet binasına kavuştu.

İşletme Müdürü İsmail Poyraz, eski hizmet binasının idare çağımızın orman işletmeciliği anlayışına cevap vermediğini belirterek, "Bu nedenle yeni bir binaya acilen ihtiyacımız bulunmaktaydı. Çok kısa zamanda proje ve ihale hazırlıkları bitirilerek çalışmalara başlanmıştır. Takas yöntemi ile yaptırılan yeni hizmet binası teslim tarihinden 3 ay önce yapımı tamamlanarak hizmete girdi. 2 milyon 201 bin TL'ye mal olan 5 katlı inşa edilen yeni hizmet binamızda 8 adet lojman, bir adedi suit olmak üzere 6 adet misafirhane, bir adet konferans salonu, bir adet toplantı salonu,yemekhane ve lokal olarak yapımı gerçekleştirilmiştir. Takas yöntemi ile yapılması, yapım aşamasında Genel Müdürlük tarafından herhangi bir harcama yapılmaması ve ilk uygulama olması bakımından önem arz etmektedir. Yeni hizmet binamız ilimize hayır olsun" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2011 Pazartesi 17:22:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?