2
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

Köylünün ürünü yine para etmiyor

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte köylerde yetişen meyve ve sebzeler pazara inince fiyatlar yüzde 50 ile 80 oranında düştü.

Çorum'un Çarşamba pazarında köylerinden getirdikleri malları satmaya çalışan çiftçiler, el emeği ile yetiştirdikleri ürünlerini, yok pahasına sattıklarını belirterek, "Köylünün malı her zaman elinde kalır, ürünü para etmez. Ne zamanki, köylünün elindeki mallar tükenir, fiyatlar da aynı hafta iki üç katına çıkar" diyerek fiyatların düşüklüğünden şikayet ettiler.

Çiftçilerin mallarının pazarlarda boy göstermesi, büyük marketlerde de fiyatların ucuzlamasına neden oluyor. Bir ay öncesine kadar 1 YTL olan domates, pazarda 40 kuruş, marketlerde 60 kuruşa satılırken salatalık ise 25 kuruştan, fasulye 50 kuruştan vatandaşlara satılıyor. Fiyatların marketlerde 10-15 kuruş fazla olması bile köylüleri tatmin etmiyor.

Ürününün masrafını dahi çıkaramadıklarını belirten Fatma Karaca isimli yaşlı kadın, "Ektiğimizin karşılığını alamıyoruz. Ancak elimiz mahkum. Yapacak başka işimiz yok, hiç olmazsa karnımız doyuyor. Malı çürütene kadar da satmak zorundayız, borcumuz var. Fazla fiyat söyleyince satamıyoruz. Borçlularımız kapımızda, mecburiyetten bu sıkıntıları çekiyoruz" diye konuştu.

Şengül Ataç isimli kadın ise, köylülerin mallarının hiçbir zaman para etmediğini belirterek, "Köylü buğday eker, hasat sonrası buğday fiyatı düşer. Soğan eker, pancar eker fiyatlar hep düşer. Ne zamanki köylünün elinden ürünü çıkar, hemen fiyatlar da çıkar. Yani köylü eziyetini çeker, büyük tüccarlar da zevki sefasını sürer" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2008 Çarşamba 20:12:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?