7
Mayıs
2024
Salı
ÇORUM

Kültür Bakanı Çorum'da

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Türkiye'de arkeolojik kazı yapmak isteyen tüm yabancı bilim adamlarına kapılarının açık olduğunu ifade ederek, "Mirasımızı beraber kazalım, ama birbirimizin kuyusunu kazmayalım" dedi. 

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Çorum'un Boğazkale İlçesi Hattuşa Ören Yeri'nde, Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından JTI firmasının sponsorluğunda, aslına uygun olarak yapılan Hitit surlarının açılış törenine katıldı. Hattuşa ziyaretinde kazı evinde biraraya geldiği Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz ve Japonya Orta Elçisi Kuzuyoshi Hayshi'ye Anadolu'daki hoşgörü anlayışından bahseden Bakan Atilla Koç, yüzyıllar boyu süren bu hoşgörünün Ankara Ulus'ta sergilendiğini anlattı. Yurtdışı gezilerinden Ulus'taki Haci Bayram Veli Camisini örnek gösterdiğini ifade eden Bakan Koç, önemli bir İslam büyüğü olan Hacı Bayram Veli'nin Ulus'taki Arthemis Mabedi'ni yıkmadan koruyarak hemen yanında dergah ve cami inşa ettiğini söyledi. 

İslam dininin diğer dinlere gösterdiği toleransa dikkat çeken Koç, "Topraklarımızın üzerindeki medeniyet ve dinlere yaklaşımımız dünyaya örnek olacak kadar olumludur" diye konuştu. Bu felsefenin günümüzde de aynısı gibi devam ettiğini ifade eden Atilla Koç, hükümet olarak toprakların altında kalan mirası, o mirasın kimden kaldığına bakmadan koruduklarını ifade etti. Bakanlık görevine başladığında, Türkiye'de yerli ve yabancı ekiplerin çalıştığı toplam 85 kazı yapıldığını hatırlatan Bakan Koç, "Bu kazı sayısını 120'ye yükselttik. Bu sayının artışında üniversitelerimizin 21'inde, arkeoloji ve sanat tarihi eğitimi verilmesinin büyük önemi var. Benden önce yılda 1-2 trilyon ödenek ayrılan bu kazılara geçen yıl 8 trilyon lira ödenek ayırdık, bu rakam bu yıl 10 trilyonu bulacak. Bu rakamlar tarihi mirasımıza verdiğimiz değerin ve bu işi önemsediğimizin göstergesidir" şeklinde konuştu. 

Türkiye'de yapılan kazı çalışmalarında daha fazla yabancı bilim adamının yer almasını istediklerini anlatan Bakan Koç, "Türkiye'de kazılmayı bekleyen 2 bin 600 tane Efes ve Hattuşa değerinde ören yeri bulunuyor. Koyduğumuz prensipler dahilinde bu işleri yapabilecek arkeologlara ve bunları destekleyen sponsorlara kapımız daima açık. Bizim koyduğumuz prensip, sezonda restorasyonu yapılabilecek kadar kazı yapılmasıdır. Daha önce bunun acısını çektik. Restorasyonu yapılabilecekten fazla gerçekleştirilen kazı yapıldığında o ekipler bir sonra kazı çalışmasına başladıklarında buldukları eski eserlerin yarısını yerinde bulamıyorlar" ifadelerini kullandı.
Anadolu'nun medeniyetlerin beşiği, bunun içinde de Çorum Boğazkale'nin medeniyet güneşinin doğduğu bölge olduğuna işaret eden Atilla Koç, "Gelin Türkiye'nin sahip olduğu tarihi mirası hep birlikte kazalım, ama birbirimizin kuyusunu kazmayalım. 2 bin 600 höyük, ülkemizin petrol kuyularıdır. Bu petrol kuyuları Ortadoğu'daki gibi kıskançlığa ve savaşa değil, barışa ve sevgiye vesiledir" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2006 Perşembe 17:29:04
Güncelleme :27 Temmuz 2006 Perşembe 17:44:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?