2
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

Kurban etini hemen yemeyin

Çorum Devlet Hastanesi Diyetisyen Hekimi Sevim Ovalı, Kurban Bayramı'nda kırmızı etin bilinçli tüketilmesi konusunda uyarıda bulunarak, az hareketli olan kişilerin kırmızı et yeme konusunda dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Kurban Bayramlarında kırmızı et tüketiminin arttığını ve buna bağlı olarak çeşitli sağlık sorunlarının yaşandığını belirten Diyetiysen Sevim Ovalı, "Sağlıklı bir yaşam için önemli olan kırmızı et, az tüketilmesi durumunda demir ve vitamin eksikliğine bağlı hastalıklara yol açar. Kırmızı et yenmesi, bebekler, gelişme çağındaki gençler ve doğurganlık çağındaki kadınlar için son derece önemlidir. Yeteri kadar et yiyemeyen kişilerde demir, B6 ve B12 vitamin eksiklikleri gelişebilir. Ancak kırmızı et doymuş yağ asitleri ve kolesterol açısından oldukça zengindir. Kalorisi de oldukça yüksektir. Bu nedenle aşırı kırmızı et tüketilmesi de bazı durumlarda yararlı olacağına zararlı olabilmektedir. Kırmızı etin az tüketilmesi kadar aşırı tüketilmesi de zararlıdır. Kırmızı etin fazla tüketilmesi; aşırı kilo almaya, kolesterol yüksekliğine, kalp ve damar hastalıklarına, tansiyon yükselmesine ve bazı karaciğer ve barsak hastalıklarına yol açabilir. Ayrıca kırmızı et, sindirimi zor bir besin olduğu için, gereğinden daha
fazla et tüketilmesi midede şişkinlik ve hazımsızlık gibi sıkıntılara da neden olabilir. Bu nedenle tüm gıdalarda olduğu gibi kırmızı eti de aşırıya kaçmadan ihtiyacımız oranında yemeliyiz" dedi.

SAĞLIK İÇİN AZ KIRMIZI ET
Çorum Devlet Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü uzmanları dört gün sürecek Kurban Bayramı süresince aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmenin mide, kalp ve barsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara ve kilo alımına yol açabileceğini belirterek, bayram boyunca kırmızı et tüketim miktarına dikkat edilmesi gerektiğini söylediler.

Diyetisyen Sevim Ovalı, doğru beslenme ilkeleri arasında yeterli miktarda protein tüketiminin önemli yer tuttuğunu hatırlatarak, "Hayvansal kaynaklı proteinlerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri fazla olduğundan tüketim miktarlarına dikkat edilmesi gereklidir. Bireye göre tüketim miktarı değişmekle beraber günde 100-150 gram tavuğun göğüs eti, hindi, yağsız dana eti, balık gibi etlerin tüketilmesi uygundur. Ayrıca etin tüketim miktar ve çeşidi kadar pişirme ve saklama koşulları da önemlidir. Yanlış uygulanan pişirme ve saklama yöntemleri sonucunda etlerde protein, vitamin ve mineral kayıpları oluşmaktadır. Etlerin yağda kavrulması ve kızartılması besin öğesi kayıplarının artmasına, fazla miktarda yağ tüketilmesine ve ileride sağlık sorunlarının oluşmasına yol açabilmektedir. Buna bağlı olarak etlerin buğulama, ızgara,haşlama şeklinde pişirilip, tüketilmesi sağlık açısından daha yararlı olacaktır" diye konuştu.

Taze kesilen etlerin hemen tüketilmemesi gerektiğini belirten Ovalı, "Taze kesilmiş etin sindirimi çok zordur, hazımsızlık yapabilir ve sert olmasından dolayı pişirilmesi zordur. Dolayısıyla buzdolabında 1-2 gün bekletilmiş etin tüketilmesi önerilmektedir. Etlerin hepsi hemen tüketilemeyeceğinden saklama koşullarına mutlaka dikkat edilmelidir. Doğru saklama yöntemlerinin kullanılması ile besin öğelerinin kayıpları en aza indirilmiş olur, hem de mikroorganizmaların çoğalması engellenmiş olur. Buzdolabında 0 eksi 2 santigrat derecede 3-5 gün, derin dondurucuda ise eksi 18 santigrat derecede 3 ay saklanabilmektedirler" ifadelerini kullandı.

Bayram boyunca artacak olan et tüketimiyle birlikte sebze tüketiminin de artırılması gerekliliğinin altını çizen Sevim Ovalı, "İkram amaçlı sunulan ağır hamurlu tatlılar ve çikolatalar yerine sütlü ve meyveli tatlıları tüketmek ve porsiyon miktarlarını az tutmak sağlıklı bir seçim olacaktır. Bayram ziyaretleri sırasında artan çay ve kahve tüketimi aşırı miktarlarda olduğunda uykusuzluk, kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olabilmektedir. Bu tür içeceklerin tüketilen miktarlarına dikkat edilmelidir. Günde 2-2.5 litre su tüketimine dikkat edilmelidir" şeklinde devam etti.

Diyetisyen Hekim Sevim Ovalı, "Etlerin çok yağlı kısımları tüketilmemeli, hayvanın iç yağları yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanılmamalıdır. Etler kavurma ve kızartma yerine buğulama, haşlama, ızgara yöntemleri kullanılarak pişirilmesi gereklidir. Diyabet hastaları, kalp ve damar hastaları, mide rahatsızlığı olanlar, hipertansiyon hastaları gibi belli bir beslenme düzeni ile takip edilen kişiler, diyetlerini bozmamaları gerekmektedir. Sağlıklı yaşamın en temel kurallarından biri olan fiziksel aktivitenin arttırılmasına bayram boyunca da dikkat edilmeli, günlük tempolu yürüyüşlere devam edilmelidir" diyerek kurban bayramında az et yenilmesini tavsiye etti.

KESİLEN ET MUTLAKA DİNLENDİRİLMELİDİR
Kesilen hayvan etlerinin hemen yenmemesi ve mutlaka dinlendirilmesi gerektiğini ifade eden Sevim Ovalı, "Hayvanın kesimden önceki 12 saatte mümkün olduğunca çok beslenmemesi gerekir. Hayvanın kesilmesinin ardından organlarının hastalık yönünden iyice incelenmesi her şeye rağmen gözden kaçabilen sorunlar bakımından son derece önemlidir. Kesim sırasında hayvanın eti ve yenilebilen diğer organlarının kirlenmemesi, hastalıklı bölümlerinin sağlam ete temas etmemesi, etrafta olabilen hayvan ve böcek, sinek gibi zararlılar tarafından kirletilmemesine dikkat edilmelidir.

Parçalanan etler hemen ağzı kapalı bir kova ya da poşette ve serin bir yerde tutularak dış ortam kirliliklerinden korunmalı bir biçimde vücut sıcaklığından oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabına kaldırılmalıdır. Etler, oda sıcaklığına inmeden buzdolabına kaldırılırsa etlerin içi istenen düzeyde soğumaz ve et çok daha kısa zamanda bozulur, kokuşur ve yeşil renk alır. Böyle etler derhal atılmalıdır. Hayvanın bağırsakları, safra kesesi gibi etleri kirletecek bölümlerine dokunan bıçak, su ve deterjanla yıkanarak temizlendikten sonra diğer bölümleri kesmek için kullanılmalıdır. Eve getirilen etler mutlaka önce bol su ile yıkanarak kan, kıl, toz, toprak gibi kirliliklerden temizlendikten sonra buzdolabına kaldırılmalıdır" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2008 Pazar 23:55:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?