9
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

Minibüsçüler iflasın eşiğinde

Minibüslerin Osmancık Caddesi'ne girmemesi nedeniyle yolcu alamadıklarını dile getiren minibüsçüler, her geçen gün iflasın eşiğine biraz daha yaklaştıklarını söylüyor.

Minibüsçüler, "Belediye Trafik komisyonu kararını bahane ederek, adeta hakkımızı gasp ediyor. Biz bu hatların parasını belediyeye ödedik. Belediye ise şimdi bize sırt döndü. 10 yıldır sorunumuzu anlatmaya çalışıyoruz, herkes bu soruna kulak tıkıyor. Ancak halk minibüslerinin artık dayanacak takati kalmadı" şeklinde dertlerini dile getiriyor. Çorumlu minibüsçüler, Rus Pazarı'ndan çıkıp, Farabi Caddesi, Ziraat Bankası önünden Osmancık Caddesi'ni takip ederek, Ulukavak, Buhara ve Binevler güzergahına gitmek istiyor. Çorum Özel Halk Minibüsçüleri Derneği Başkan Mustafa Özdemir, amaçlarının belediyeyi karşılarına almak olmadığını belirterek, "Amacımız sadece hakkımız olan hatları kullanmaktır. Osmancık Caddesi'nden geçişimize izin verilmemesi nedeniyle her geçen gün zarar ediyoruz. Güzergahın Devane'den geçmesi nedeniyle yolcular minibüslere binmiyor. Yapılan yanlışlığın biran önce düzeltilmesi gerekir" dedi.

Osmancık Caddesi güzergahına halk minibüslerinin girmesiyle trafik yoğunluğu yaşanacağı endişesi yanlış olduğunun altını çizen Mustafa Özdemir, "Osmancık Caddesine sadece halk minibüslerinin sokulmaması çifte standarttır. Bu cadde üzerinde bizim girmememiz gerektiğine dair mantıklı bir açıklama yapan yok. Bizim fakültelere öğrenci götüren 4 tane minibüs bu hattı kullanıyor, ancak diğer halk minibüslerine izin verilmiyor. Bunun mantığını anlamak mümkün değil" ifadelerini kullandı.

- HAKKANİYET UYGULANMALI
Çorum'da Özel Halk minibüslerinin güzergahlarının hakkaniyet ölçüsünde olmadığını belirten Muharrem Beyaz, "Halk Minibüslerinin güzergahları vatandaşların az bulunduğu sokaklardan geçiyor. Oysa Halk dolmuşları vatandaşlara hizmet etmek için vardır. Halkın bulunduğu bölgelerden minibüsleri uzaklaştırmak hakkaniyet ölçülerine sığmaz. Bir ile halk minibüslerinin seferlerini düzenliyorsanız, bu seferlerde halkın kullanmasını ve yararlanmasını sağlamanız gerekir" şeklinde konuştu.

Minibüsçülerin Osmancık Caddesi'ne Trafik Komisyonu kararını bahane ederek sokulmamasını anlayamadıklarını ifade eden Muharrem Beyaz, "Trafik komisyonu halkın rahat hareket etmesi ve halkın trafikteki ihtiyaçlarını karşılamak ve şehrin trafik düzenini sağlamak amacıyla kurulmuş bir kurul. Halka rağmen, bazı anlaşılmaz kurallar koyarak insanların bu kurala uymalarını zorlamak anlaşılır bir davranış değil. Biz kanunları tanımıyoruz demiyoruz. Konan kanunlar hersek için uygulanmalı, bana ayrı diğerine aynı uygulanmamalı, Sen bir kural koyacaksın, bu kuralda sadece Halk Minibüslerini yok sayacaksın, diğer özel okul servislerini, Firmaların özel servis araçlarını bu kanun dışında tutacaksın ve sonra bize kanun ve kurallara uyulması uyarısında bulunacaksın. Bu mantıksız bir uygulamadır, yanlış bir uygulamadır ve yasal olmayan bir uygulamadır" diye tepkilerini dile getirdi.

- GÜZERGAHLARIN KURALLARI BELLİ DEĞİL
Özel halk dolmuşlarının güzergah belirleme yetkisinin Belediye'de olduğunu ifade eden Aydın Şen, "Halk minibüsçülere çifte standart uygulanıyor. Güzergahlar kanun ve kurallara göre değil, sadece birtakım niyetler ele alınarak belirleniyor. Osmancık Caddesi'ne halk minibüslerinin bazıları sokuluyor, bazıları ise sokulmuyor. Sebebi sorulduğunda, Osmancık Caddesi'nde bulunan yurtlardaki öğrencilerin okullarına yetiştirilmesi için bazı halk minibüslerinin girmesine izin verildiği ifade ediliyor. Peki, özel okul servisleri neden Osmancık Caddesi'ne giriyor? Onlarda öğrenci taşıyorlar. Firmaların özel servisleri neden giriyor? Onlarda özel siparişleri getiriyorlar. Peki Özel Halk otobüsleri farklı bir taşımacılık mı yapıyor?" dedi.

Osmancık Caddesi'nden saatte sadece 6 tane özel halk dolmuşu geçtiğini anlatan Şen, "Bu caddeden sadece 6 halk minibüsü geçecek. Oysa ilçe minibüsleri, özel servis araçları, ve okul servisleri saatte 20 taneden fazla geçiyor. Bu trafiği engellemiyor da sadece özel halk minibüsleri mi trafiği engelliyor? bunu anlamak mümkün değil. Kim sorumlu ise bu yanlışlığın biran önce giderilmesini sağlamalıdır. Bizleri bu kadar mağdur etmeye ve minibüsçüler arasında çifte standart yapmaya kimsenin hakkı yok."
şeklinde konuştu.

- HALK MİNİBÜSLERİ İFLASIN EŞİĞİNDE
Yapılan yanlış uygulamalar nedeniyle minibüsçülerin adeta iflasın eşiğine getirildiğini anlatan Ekrem Kaya, "Biz Özel Halk Minibüsçüleri olarak vatandaşlarımıza iyi hizmeti kendimize şiar edindik. Ne yazık ki, bize uygulanan çifte standartlar nedeniyle minibüsçüler olarak adeta iflasın eşiğine getirildi. Şimdi size soruyorum Osmancık Caddesi'nin sorumlusu kim? Belediyemi? Yoksa Trafik Komisyonu mu?, Trafik Şubesi mi? Kim sorumlu ise bu soruna bir çözüm bulmalı, Osmancık Caddesine minibüslerin girişinde ya tamamen yasak getirilmeli, yada bu çifte standartlara göz yumulmamalıdır. Kanun koyacaksın, kural koyacaksın, buna bazılarının uymasını isteyeceksin bazılarının ise uymamasına göz yumacaksın. Bu Anayasaya da aykırı, hakkaniyet ölçülerine de aykırı. Bu uygulama bu şekilde devam ederse biz bu konunun altında farkla meseleler oluğuna inanacağız." şeklinde tepki gösterdi.

- YOLCULAR RUS PAZARI'NA GELEMEZ
Özel halk minibüslerinin kalktığı Rus Pazarındaki durağa insanların gelmediğini anlatan Hasan Şentürk, "Vatandaşlarımız Rus pazarına gelmiyorlar. Ulukavak, Buhara ve Binevler'de oturan insanlar minibüslerin Osmancık caddesinden geçmesi için 800 imza toplayarak Belediyeye verdiler. Belediye'de bu imzaları Trafik komisyonu'na havale edeceğini söyledi. Ancak hiçbir netice alamadık. 10 yıldır sorunumuzu anlatmaya çalışıyoruz, herkes bu soruna kulak tıkıyor. Ancak Halk Minibüslerinin artık dayanacak gücü
kalmadı" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2007 Cumartesi 12:13:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?