5
Mayıs
2024
Pazar
ÇORUM

Nehir yatağı ıslah ediliyor

KIZILIRMAK'TA OLASI BİR TAŞKINA KARŞI ISLAH ÇALIŞMASI

Çorum'un Osmancık ilçesinden geçen Kızılırmak Nehri'nde olası taşkınların önüne geçebilmek amacıyla Devlet Su İşleri (DSİ) 54. Şube Müdürlüğü tarafından genişletme çalışması başlatıldı.

Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, şu an deneme amaçlı olarak tek ünitesi çalıştırılan Obruk Hidroelektrik Santrali'nin (HES) önümüzdeki günlerde tam kapasite çalıştırılacağı göz önünde bulundurulduğunda mevcut Kızılırmak yatağının yetersiz gelerek çevresindeki yerleşim alanlarının sular altında kalma riski ile karşı karşıya olduğu, olası bir taşkın halinde telafisi mümkün olmayan mal ve can kayıplarının yaşanacağı belirtildi. Yetkililer, meydana gelebilecek olası bir felaketin yaşanmaması için DSİ tarafından Kızılırmak yatağında dolgu yapılan alanlarda ıslah çalışması yapıldığını bildirdi.

Çorum DSİ 54. Şube Müdürlüğü tarafından Kızılırmak' ta başlatılan taşkın önleme ve etüt çalışmaları ilk etapta ilçe içinde ırmak kıyısındaki dolgu sistemi ile yapılan park alanlarının sökülmesi ile başladı. Genişletme çalışmaları başlatılan Kızılırmak'ın öncelikli olarak Osmancık şehir merkezine ve çevresine zarar vermeden akışının sağlanması planlanıyor.

Ayrıca tarihi Koyunbaba Köprüsü'nün dolgu yapılarak kapatılan gözleri de açılarak gözler su geçişi için hazır hale getirilecek. Bu sayede meydana gelebilecek taşkın anında ırmak kenarında bulunan yerleşim yerlerinin zarar görmemesi sağlanacak. Şehrin her iki yakasında bulunan sahil park ve çay bahçelerinde işletmecilik yapan vatandaşların en az zarar görebilecek şekilde sahilin geriye çekilmesi, Belediye Park Bahçeler Müdürlüğü serası aşağısına yapılan köprü olarak da hizmet veren bendin yıkılmasının da

gündemde olduğu, yıkılmadığı takdirde şehir içinde su baskınlarının yaşanmasına sebep olacağı belirtildi.

KIZILIRMAK'TA OLASI BİR TAŞKINA KARŞI ISLAH ÇALIŞMASI
KIZILIRMAK'TA OLASI BİR TAŞKINA KARŞI ISLAH ÇALIŞMASI
İHA
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2010 Pazartesi 17:09:48
Güncelleme :18 Ocak 2010 Pazartesi 17:11:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?