3
Mayıs
2024
Cuma
ÇORUM

Obruk HES elektrik üretecek

Çorum'da Obruk Hidroelektrik Santrali (HES) ve Barajı'nda mutlu sona yaklaşılırken, 6 yıl gecikmeyle faaliyete geçecek olan baraj, yıllık 50 milyon YTL değerinde elektrik üretecek.


Çinlilerin 29 Aralık 2005'te başladığı çalışmalar kapsamında, 1. üniteden Kasım ayında deneme üretimi yapılacak ve Aralık ayında ise enerji alınarak ulusal sisteme bağlanacak. Yıllık 202 MW kurulu gücü bulunan barajın 473 milyon kilowatt enerji üretimi yapması ve 6 bin 741 hektar alanı sulaması bekleniyor.
Tamamlandığında toplam 500 milyon liraya mal olacak baraj, ekonomiye ise yıllık 50 milyon YTL katkı sağlayacak. Obruk Barajı tam kapasiteyle çalışmaya başladığında ise İskilip ve Oğuzlar ilçesinin tarımsal alanlarının büyük bölümü sular altında kalacak.


Parasal ve fiziksel olarak yüzde 97.3'ü tamamlanan baraj hakkında bilgi veren barajın proje müdürü İsmail Hakkı Şenöz, baraj gövdesinin temelden 127 metre yüksekliğinde, gövde dolgu hacminin ise 12 milyon metreküp olduğunu kaydetti.
Obruk Barajı'nın su tutma programının hazır olduğunu ifade eden Şenöz, "Obruk Barajı ve HES, Obruk köyünün 2 kilometre güneyinde Kızılırmak Nehri üzerinde inşa edildi. Barajda su tutulmaya başlandı ve şu anda 550 milyon metreküp su tutulurken, bölgede yapılan çeltik hasadı nedeniyle barajdan su bırakılıyor. Baraj tam dolduğunda 661 milyon metreküp su depolanacak. Barajda yılda ortalama 473 milyon kilowatt-saat enerji üretilmesi öngörülüyor" dedi.
Barajın yıllık 50 milyon YTL değerinde enerji üreteceğini dile getiren Şenöz, barajın 7 yıl içinde kendini amorti edeceğini bildirdi.

ELEKTRİK ÜRETEN ÜNİTELER MONTE EDİLİYOR
Çinli firma tarafından Hidro Elektrik Santrali monte işlemleri aralıksız süren Obruk Barajı'nda birinci ünite tamamlanırken, diğer ünitelerin monte işlemleri ise aralıksız olarak sürdürülüyor.


Çin'den getirilen santral malzemeleri özel ekipmanlar tarafından özenle baraja indirildikten sonra vinçlerle ünitelere götürülerek monte işlemleri yapılıyor.
Çin'den gelen özel ekip santral binasında hummalı bir çalışma yaparken, barajda Kasım ayında ilk deneme üretimi yapılacak. Aralık ayında ise üretim yapıldıktan sonra Obruk Barajı'ndan Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan ana trafoya bağlanacak ve enerji buradan ulusal sisteme bağlanacak.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2008 Cumartesi 09:54:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?