5
Mayıs
2024
Pazar
ÇORUM

Oğuzlar ceviz festivaline hazır

OĞUZLAR CEVİZ FESTİVALİ'NE HAZIR

Çorum'un Oğuzlar ilçesinde her yıl geleneksel olarak düzenlenen Ceviz Festivali ve Kültür-Sanat etkinlikleri için hazırlıklar tamamlandı.

Oğuzlar Kaymakamlığı ve Oğuzlar Belediyesi tarafından bu yıl 11.'si gerçekleştirilecek olan Ceviz Festivali ve Kültür-Sanat Etkinlikleri 8 Ekim Cuma günü 100. Yıl Atatürk Parkı'ndaki program ile başlayacak. Mehter ve halk oyunları gösterisi, halk konseri ile devam edecek etkinlikler 9 Ekim Cumartesi günü yapılacak olan Karakucak güreşlerinin ardından sona erecek.

Oğuzlar Belediye Başkanı Ali Uyanık, bu yıl 11.'sine ev sahipliği yapacakları Oğuzlar Ceviz Festivali ve Kültür-Sanat etkinlikleri için son hazırlıkların tamamlandığını söyledi. Uyanık, festivalin coşkulu ve yüksek katılımlı olması için her şeyi en ince ayrıntısına kadar planladıklarını dile getirdi.

"Oğuzlar 77" cevizini yurt içinde ve yurt dışında tanıtma adına festivali bir vesile olarak gördüklerini dile getiren Uyanık, ülkenin dört bir tarafında yaşayan Oğuzluları festivale davet etti.

Uyanık, ilçede üretilen ve ince kabuğu ve lezzeti ile Türkiye'nin en kaliteli cevizleri arasında yer alan Oğuzlar Aliağa cevizi olarak da bilinen "Oğuzlar 77" cevizinin hasadına da başlandığını söyledi.

"OĞUZLAR'DA TÜRKİYE STANDARTLARI ÜZERİNDE CEVİZ YETİŞTİRİLİYOR"

Meyvecilik kültürünün oldukça eski olduğu Anadolu'da birçok meyve türünün olduğu gibi, cevizin de önemli üretim merkezleri arasında yer aldığını anlatan Belediye Başkanı Ali Uyanık, "Türkiye bu açıdan üretici ülkeler arasında önemli bir yere sahip. Ancak tohumdan yetişen her ağacın farklı özelliklere sahip olması nedeniyle ülkemizde standartlara uygun üretim yeterince yapılamamaktadır. Oğuzlar'da ise aşılama yöntemiyle Türkiye standartları üzerinde kaliteye sahip ceviz yetiştirilmektedir. Arazi yapısı ve

genel tarımı engelleyen ancak ceviz yetiştiriciliği için uygun ortam oluşturan engebeli sırtlar önemli rol oynamaktadır" dedi.

Oğuzlar 77 cevizinin ince kabuklu, orta irilikte, iç rengi oldukça açık ve beyaz renkte olduğunu belirten Uyanık, bir kilogramda 600 gramın üzerinde iç meyve veren cevizin diğer cevizlere göre daha lezzetli ve kalori değeri yüksek, Oğuzlar 77 cevizi olarak isim yapmış sertifikalı bir ürün olduğunu açıkladı.

İlçe Tarım Müdürlüğü verilerine göre Oğuzlar'da 80 hektarlık alan içerisinde meyve veren yaşta yaklaşık 50 bin adet ceviz, meyve vermeyen yaşta 75 bin adet ceviz bulunduğunu kaydeden Belediye Başkanı Ali Uyanık, son yıllarda ilçede aşılı ceviz fidan yetiştiriciliğinin hızla geliştiğini istastiki sayının daha da artacağının tahmin edildiğini söyledi.

CEVİZ YÖRE HALKININ YARIM ASIRLIK GELİR KAYNAĞI

Belediye Başkanı Ali Uyanık, Oğuzlar'ın ülke ceviz üretiminin yüzde 6'sı ceviz ticaretinin ise yüzde 30'unu karşıladığını açıkladı. İlçe halkının yaptığı çalışmalar ile Türkiye'de marka haline gelen Oğuzlar cevizinin "Oğuzlar 77" adı ile tescil edildiğini hatırlatan Uyanık, cevizin yöre halkının yarım asırdır gelir kaynağı olduğunun altını çizdi.

Uyanık, "Oğuzların her köşesinde ceviz yetiştirilmekte olup, köklerinin derinlere inmesi, yana yayılması, kuvvetli dallanması nedeniyle erozyon ve heyelana maruz kalabilecek toprakların korunması doğrultusunda çıplak yamaçların ağaçlandırılması az emek ve az masraf çok yönlü gelir sağlandığı düşüncesiyle köyden kente göçün önlenmesinde de faydalı olacağı düşüncesindeyiz. Ekolojik dengenin korunması, tarımsal faaliyetlerin yürütülmesi, organik üretimin düzenlenmesi, geliştirilmesi ve pazarlanması her türlü

bitkisel, hayvansal ve su ürünleri üretimi, Oğuzlar ilçesinde girdilerin organik tarım metoduna uygun olarak üretim yapılması orman ve doğal alanlarda tarım ilkelerine uygun bir teknikle ürünlerin işlenmesi, ambalajlanması, etiketlenmesi, depolanması ve pazarlanması, kontrolü ve sertifikalandırma çalışları hızla devam etmektedir" diye konuştu.

OĞUZLAR CEVİZ FESTİVALİ'NE HAZIR
OĞUZLAR CEVİZ FESTİVALİ'NE HAZIR
OĞUZLAR CEVİZ FESTİVALİ'NE HAZIR
İHA
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2010 Çarşamba 14:00:02
Güncelleme :7 Ekim 2010 Perşembe 14:36:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?