5
Mayıs
2024
Pazar
ÇORUM

Oğuzlar cevizi tescillendi

OĞUZLAR CEVİZİ

Çorum'un Oğuzlar ilçesinde "Ali Ağa" adıyla yetiştirilen ve ülke ihtiyacının yaklaşık yüzde 2'sini karşılayan ceviz, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü'nce oluşturulan komisyon kurulunda alınan kararla "Oğuzlar 77" olarak tescillendi.

Ceviz tescil çalışmaları kapsamında 2004-2007 yılları arasında Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü tarafından fenolojik ve pomolojik özelikleri takip edilen Oğuzlar 77 cevizinin, 2007-2010 yılları arasında yapılan denemeler sonrası her yıl düzenli verim veren bir çeşit olduğu tescillenerek sertifikalandırıldı. Oğuzlar Ceviz Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Abdurrahman Basmacı, ilçe halkının ceviz işleyerek geçimini sağladığını söyledi. Oğuzlar'ın cevizi ile meşhur olduğunu dile getiren

Basmacı, Oğuzlar 77 cevizinin kabuğunun ince, kolayca ve elle kırılabilen, içi tam dolu, açık beyaz renkli ve tadı oldukça lezzetli olan bir ceviz türü olduğunu belirtti. Basmacı, ayrıca Oğuzlar 77'nin yerli ceviz türleri arasında ilk sırada yer aldığını kaydetti.

Cevizlerin evlerde iç ceviz olarak işlendiği için ev kadınlarına iş sahası oluşması bakımından da çok faydalı olduğunu dile getiren Basmacı, ilçe ekonomisine büyük bir katkı sağlayan Oğuzlar 77 cevizinin ev kadınlarına iş sahası oluşturmasının yanı sıra dış kabukları ile kışın yakacak olarak kullanıldığını belirtti. İlçedeki tarım alanlarının çok az, dağlık ve kayalık olmasının tarımsal faaliyetleri kısıtladığını ve çayır ve mera alanlarının olmamasının da hayvancılığın gelişmesini engellediğini dile

getiren Basmacı, ilçe tarımı ve ekonomisi açısından cevizin önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.

Basmacı, Oğuzlar cevizinin tescillenmesine katkıda bulunan Çorum Valiliği, Oğuzlar Kaymakamlığı, Oğuzlar Belediye Başkanlığı, İlçe Tarım Müdürlüğü, İl Tarım Müdürlüğü, Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ve Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü yetkililerine teşekkür etti.

OĞUZLAR CEVİZİ
İHA
Yayın Tarihi : 13 Nisan 2010 Salı 18:24:04
Güncelleme :13 Nisan 2010 Salı 18:30:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?