7
Mayıs
2024
Salı
ÇORUM

Okullarda şiddet raporu

Çorum Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (ÇSTKB) Eğitim Komisyonu Başkanı ve Memur-Sen Çorum İl Temsilcisi Erol Kavuncu, toplumda şiddet düşmanlık, sevgisizlik, dejenerasyon ve cinayet gibi olayların her geçen gün ciddi anlamda tırmandığını bildirdi. 

Kavuncu, yaptığı yazılı açıklamada, ÇSTKB Eğitim Komisyonu'nun, ''Okul Çağındaki Gençler Arasında Meydana Gelen Şiddet Olaylarının Sebepleri ve Çözüm Önerileri'' konulu rapor hazırlandığı belirtti. Açıklamada, konunun, resmi ve sivil kesimler olmak üzere herkesin gündeminde olduğunu, Milli Eğitim Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığının da okullarda tırmanan şiddet olaylarıyla ilgili genelge üstüne genelge yayınladığını ifade eden Kavuncu, toplumun bütün kesimlerinin bu konuda sorumluluğu bulunduğunu vurguladı. 

Hazırladıkları rapora göre, bu konuda yapılan istatistiklerin korkutur hale geldiğini, genç nesilde meydana gelen bu tahribatın sonuçlarının, tedbir alınmaması durumunda telafisi imkansız zararlara yol açacağına dikkat çeken Kavuncu, raporda, Milli Eğitim Bakanlığı'nın ''Okullarda Şiddetin Önlenmesi'' konulu genelgesine işlerlik kazandırılarak, İl Yürütme Kurulları'nın aktif hale getirilmesi gerektiğinin altının çizildiğini ifade etti. 

Ailelerin çocuklarına sahip çıkmaları için ciddi çalışmalar yapılaması gerektiğini, okullarda ise idareciler ve öğretmenler bu konuda üzerlerine düşeni yapmaları gerektiğine işaret eden Kavuncu, "Okullarımızda yaşanan şiddet olayları her geçen gün tırmanıyor. Son günlerde şiddet, cinayet, düşmanlık ve kavga haberleri medyada birinci haber veya hep ön sıralarda yer alıyor. Bu konuya devlet, valilik, belediye, milli eğitim, resmi ve sivil toplumun tüm kesimleri ve medya sorumluklarına sahip çıkıp üzerlerine düşeni yapması gerekiyor" dedi. 

Okul rehberlik servisleri ve rehberlik araştırma merkezinin daha aktif, daha üretken hale getirilmesinin sağlanması gerektiği belirtilen raporda, ''Ailelerin okulla, etkin işbirliği içerisinde olmaları için gerekli altyapının sağlanması, okul idarelerinin, mazeretsiz devamsızlık yapan öğrencilerin durumlarını hemen aynı günün akşamı veya ertesi gün telefonla veya SMS sistemiyle ailelerine bildirilmesinin sağlanması gerekmektedir'' denildi. 

Her okuldan seçilecek 5-10 öğrencinin eğitim amaçlı olarak geziye götürülmesi ve okul çevresi ile bahçelerinin aydınlatılmasının sağlanması gerektiği vurgulanan raporda, şunlar kaydedildi: ''Okullardaki eğitim öğretimi olumsuz etkileyerek, öğrencilerin motivasyonlarının bozulmasına sebep olan hizmetli eksikliği sorununun giderilmesi için tedbir alınması gerekmektedir. Okulların çevresinde, okul güzergahlarında, öğrencilerin okula giriş-çıkış saatlerinde ve geceleri emniyet kuvvetleri asayiş tedbirleri yoğunlaştırılmalıdır. Orta ve uzun vadede, merkezi hükümet, valilik ve yerel yönetimler tarafından yetişme ve gelişme çağındaki gençlerin enerjilerini kullanabilecekleri, kapalı-açık spor alanları, sosyal ve kültürel etkinliklerin düzenlenebileceği kültür merkezleri ve gençlik eğitim merkezleri planlanması ve inşa edilmesi gerekmektedir. Valilik, Belediye, Milli Eğitim Müdürlüğü ve sivil toplum kuruluşlarınca, okul çağındaki gençler arasında meydana gelen olumsuzlukların giderilmesi adına, anne-babaların çocuklarına karşı maddi ve manevi görev ve sorumlulukları konularında eğitilmeleri, ailede sevgi temeline dayalı bir iklim yaratılması için ciddi çalışmalar yapılması gerekmektedir. Toplumda, toplumun çekirdeği olan ailede, televizyon izleme kültürü oluşturulması adına ciddi çalışmalar yapılamalıdır. Okullarda, öğrencilerimize kitap okuma alışkanlığı kazandırılması amacıyla, 'kitap okuma' saatleri düzenlenmelidir. İnternetkafelerin ciddi bir şekilde denetlenmelerinin sağlanarak, bu mekanların amacı dışında kullanılmasının önüne geçilmeli, 18 yaşından küçüklerin bu mekanları kullanmalarının, ve öğrencilerin okul kıyafetleriyle bu mekanlara girmelerinin engellenmesi gerekmektedir. Ayrıca gençlerimizin ruhsal ve fiziksel açıdan gelişimlerine zararlı şiddet ve cinsellik içeren sitelere erişimlerinin engellenmesi gerekmektedir." 

Komisyon Başkanı Erol Kavuncu, ÇSTKB Eğitim Komisyonu'nun hazırladığı raporun bugün yapacakları ziyaretlerle Vali, Belediye Başkanı ve Siyasi Parti temsilcilerine ileteceklerini kaydetti.
iha
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2006 Salı 15:35:07
Güncelleme :31 Ekim 2006 Salı 15:50:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?