2
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

Pancar üreticileri ürün tesliminde

Amasya, Samsun, Tokat ve Çorum'da 360 köyde, 106 bin 429 dekar alanda, 12 bin 665 çiftçi tarafından üretilen 430 bin ton pancar, '55. Pancar Alım Kampanyası' çerçevesinde çiftçiler tarafından Amasya Şeker Fabrikası'na teslim edilmeye başlandı.


Amasya Şeker Fabrikası'nın bahçesinde düzenlenen tören ile 55. Pancar Alım Kampanyası başlatılırken, Suluova Kaymakamı Osman Aslan Canbaba, CHP Amasya Milletvekili Hüseyin Ünsal, Suluova Belediye Başkanı Mahmut Boz, Pancar Ekiciler Kooperatifi ve Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demir, pancar ekicisi çiftçiler ve fabrika çalışanlarının katıldığı törende, fabrikaya pancarını ilk teslim eden çiftçilerden Mahmut Keskin, ikinci teslim eden çiftçi Zihni Şahin ve üçüncü teslim eden çiftçi Hadi Kırlangıç'a Mahmut Demir tarafından ödülleri verildi.


Amasya Pancar Ekiciler Kooperatifi'nin Amasya Şeker Fabrikası'nda yüzde 71,5 hissesi ile söz sahibi olduğunu söyleyen Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demir, "Türkiye'de ilk defa bu kadar büyük bir hisseye sahip kooperatif Amasya Pancar Ekiciler Kooperatifi olmuştur. Bu hisseye sahip Türkiye'de hiçbir şeker fabrikası yada pancar kooperatifi olmamıştır. İlke her zaman olduğu gibi Amasya'ya nasip oldu. Türkiye'de en büyük sanayi kuruluşları arasında kurulduğu yıllarda sektörde öncü olan fabrikamız, geçen yıllarda Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşları arasında 177. sıraya getirildi" dedi.


Tarım politikasının çok acilen gözden geçirilmesi gerektiğini açıklayan Mahmut Demir, "100 bin dönüm sulanamayan, kuru tarım yapan araziyi sulanır hale getirdik. İçerisinde bulunduğumuz meydanda Türkiye'de ilk defa uygulanan kuru sistemi kurduk. Daha önceki sistemde suyla pancar işlenirdi ve 24 saatte 60 bin ton su harcanırdı, Suluova'da susuz kalırdı, biz de susuz kalırdık. Bu yatırım ile birlikte günde 60 bin ton su kullanımını 3 bin tona düşürüldü. Yüzde 95 sudan tasarruf yaptık" diye konuştu.


19 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında pancarını teslim eden çiftçilere 30 YTL avans, 3 Ekim 12 Ekim arasında pancarını teslim edenlere 20 YTL avans, 13 Ekim'den sonra teslim edenlere ise 10 YTL söküm avansı ödeneceğini açıklayan Başkan Demir, "Pancar fiyatımız fabrikaya teslim edildiğinde ton başına 130 YTL artı 5 YTL prim, bölgelere teslim edildiğinde ton başına 120 YTL artı 5 YTL prim" şeklinde konuştu.
Amasya Şeker Fabrikası tarafından uygulanan su tasarrufunu tedbirleri için tebrik ettiğini söyleyen CHP Milletvekili Hüseyin Ünsal, "Ülkemizin ve dünyanın gelecekte en önemli sorunlarından bir tanesi su kaynaklarının iyi kullanılması ve yönetilmesi, çevre sorunları olarak karşımıza çıkacak. Amasya Şeker Fabrikası bu konuda çok önemli hassasiyet gösterdi. Bu sadece bir fabrika yönetiminin çalışmasıyla sınırlı kalmamalı, su kullanımının yönetimi ve suyun iyi kullanılması bir hükümet sorunu, devlet sorunu haline gelmiştir. Bugün Amasya'da da bu tür önemli tedbirlerin biran önce alınması lazım, Süreyyabey Barajı'nın biran evvel hayata geçirilmesi tarım ve enerjiye katkıda bulunması için gerekiyor" şeklinde konuştu.


Tarımın ciddi bir sıkıntı içerisinde olduğunu ifade eden Hüseyin Ünsal, "Pancar ekicisi çiftçilerin önünde kotalar en önemli sıkıntı olarak duruyor. Özelleştirme Türkiye'de çok kötü bir şekilde seyrediyor. Allah'tan Amasya Şeker Fabrikası'na Amasya Pancar Ekiciler Kooperatifi sahip çıkmış. Türkiye'de 500 bin çiftçi ailesinden 200 bini 2 milyon dekar sulu toprağını pancar üretmemek üzere bırakmış gitmiş. Tarım bu noktaya gelmiş, bu noktaya gelirken şeker pancarı üreticisinin de başka ürünler üretmeye yönelmesi pancar üretimi ve şeker üretiminin kısıtlanmasına neden olurken, katma değer oluşturduğu diğer sektörlerde yavaş yavaş ortadan kalkmaya başlamış" ifadelerini kullandı.
55. Pancar Alım Kampanyası kesilen kurban ile başlatılırken, fabrikaya pancarını ilk teslim eden çiftçinin pancarı işleme makinesiyle meydan tesislerine boşaltıldı.

İha
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2008 Cuma 16:49:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?