3
Mayıs
2024
Cuma
ÇORUM

Pancarda sıkıntılar aşıldı

Pancar üreticilerinin Şeker Fabrikası'na ürün tesliminde yaşanan sıkıntılar tatlıya bağlandı.


Üretime iki ay geç başlayan fabrikanın ürünü, üreticiden kısıtlı alması nedeniyle yaşanılan sıkıntıya AK Parti Çorum teşkilatı el attı.


AK Parti İl Başkanı Faruk Özkader, Merkez İlçe Başkanı Ahmet Ceylan ile Panko Birlik Yönetim Kurulu ve Şeker Fabrikası Müdürü Orhan Bahtiyar, yaptıkları görüşmeler sonunda sıkıntı çözüme kavuşturuldu.


Panko Birlik Başkanı Ahmet Pehlivan, fabrikanın kısıtlı ürün teslimi alması nedeniyle çiftçinin zarar ettiğini belirterek, "Çiftçilerimiz ürünlerini tarladan söktü, şuanda pancar tarlada bekliyor ve vatandaşlarımız zarar ediyor. Biz Fabrikamız ve çiftçimizin zarar etmesini istemeyiz. Ancak çiftçimiz ektiği ürünü zaten maliyetine üretim yapıyor, şimdi bu çiftçilerin yıl boyu uğraştıkları ürünleri tarlada bırakarak geç getirterek, çiftçiyi zarara uğratmak gelecekte çiftçilerin pancar ekmemesi demektir,
çiftçilerin mağduriyetleri giderilmeli, ek silolarla fabrika alımları arttırmalıdır" diye konuştu.


Şeker Fabrikası Müdürü Orhan Bahtiyar ise fabrikanın doğalgaza geçmesi nedeniyle yaşanan iki aylık bir gecikmeyle kampanya dönemine başladığını belirterek, "Ancak geç kalınan günleri telafi ediyoruz. Günlük 6 bin 500 ton alım yapmamız gerekirken 9 bin ton alım yapıyoruz. Bu artışta geç kalınan günleri telafi ediyor. Silolarımız sınırlı ve çiftçilerimize verilen günlerde pancarlarını söküp getirmeleri halinde bu sıkıntı yaşanmayacak. Çiftçilerimiz sadece kendini düşünmemeli, burada fabrikamız elinden gelen her şeyi yapıyor ve alım konusunda ciddi çalışıyoruz. Ancak her şeye rağmen ben yer silosuna ek olarak bir silo daha ilave edeceğim ve alımları günlük 10 bin 300 tona çıkartacağız. Çiftçilerimizi mağdur etmemek için sınırlarımızı zorlayacağız. Ancak hiçbir çiftçimiz zarar görmeyecek. Alımlarımız 20 Aralık'ta son bulacaktır. şeklinde konuştu.


Çorum Şeker Fabrikası'nın Türkiye'nin en verimli fabrikası olduğunu anlatan Orhan Bahtiyar, "Çiftçilerimiz mağdur etmemek için fabrikamızda kapımız 24 saat çiftçilerimize açıktır. Çorum Şeker Fabrikası Türkiye'nin en verimli fabrikaları arasında yer alır. Benim çiftçim kazanmalı ve pancar üretmeli ki, fabrikanın çalışma olanağı olsun, bu nedenle biz çiftçilerimizin lehine her karara varız ve çiftçilerimizin sıkıntısını en aza indirmek için çalışıyoruz" dedi.

ÇİFTÇİMİZ MAĞDUR EDİLMEYECEK
Çiftçilerin pancarlarını Fabrikaya teslimi konusunda sık sık şikayetler aldığını belirten Ak Parti İl Başkanı Faruk Özkader, yaşanılan sıkıntıların Fabrika Müdürü Orhan Bahtiyar ile görüşmeler sonunda orta yol bulunarak sona erdiğini söyledi.
Çiftçilerin zarar etmemesi için çaba gösterdiklerini anlatan Faruk Özkader, "Yoğun şekilde gelen şikayetlerden sonra fabrikaya geldik ve yaşanılan sıkıntıların nasıl çözüle bilineceğini görüştük, ek silonun açılması gündeme geldi ve ek silo açılması kararlaştırıldı. Çiftçilerimiz zamanında ürünlerini fabrikaya teslim edecekler. Fabrika Müdürümüz gereken kolaylığı çiftçilerin lehine sağlama sözü verdi ve müdürlerine gerekli talimatları vermiştir. Çiftçilerimiz de ürünlerini belirtilen tarihlerde
getirmeleri halinde her iki taraf içinde sıkıntılar yaşanmayacaktır" dedi.


Ak Parti İl Başkanlığı olarak tüm üreticilerin yaşadıkları sorunları yakından takip ettiklerini belirten Faruk Özkader, "Zor şartlar altında alın teri ile ürettiği üründen hiçbir çiftçimizin zarar etmesini istemeyiz. Bu nedenle çiftçilerimiz şikayetlerini dinliyor ve çözüm konusunda yerinde tespit yaparak sorunları çözmeye çalışıyoruz. Çiftçilerimiz rahat olsun pancarları tarlada kalmayacak ve ek alımlarla çiftçilerimizin yaşadığı sıkıntılar giderilecektir" diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2008 Pazartesi 16:09:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?