3
Mayıs
2024
Cuma
ÇORUM

Polisten ağır darbe

Çorum polisi, son aylarda yaptığı başarılı operasyonlarla terör örgütlerinin en önemli gelir kaynaklarından biri olan kaçakçılığa büyük darbe vurdu.

Çorum Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü (KOM) ekiplerinin yürüttüğü organizeli çalışmalar sonunda piyasa değeri yaklaşık 70 milyon TL'yi bulan yüz binlerce paket kaçak sigara, yüzlerce kilo kubar esrar, eroin ve metamfetamin gibi değişik türlerde uyuşturucu maddesinin yanı sıra insan sağlığını tehdit eden tonlarca kaçak bal, çay ile altın ele geçirildi.

Terör örgütlerinin en büyük finansal kaynaklarının başında gelen kaçakçılık faaliyetlerine yönelik önemli operasyonlar düzenleyen Çorum polisi, ayrıca bu operasyonlarda 5'i İran uyruklu, 1 Azerbaycan uyruklu olmak üzere toplam 45 kişiyi gözaltına aldı. Hakkında yasal işlem yapılan 45 kişiden 5'i tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Yasa dışı yollarla ülkeye sokulan uyuşturucu maddeler ve kaçak eşyalar, başta İstanbul olmak üzere, batı illeri ve Avrupa ülkelerine sevk edilmek isteniyor. Edinilen bilgiler doğrultusunda risk analizi yapan KOM Şube Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan özel ekipler, operasyon için düğmeye basıyor.
Çorum Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından bugüne kadar il genelinde düzenlenen operasyonlarda 670 bin 400 paket değişik markalarda kaçak sigara, 200 kilo 613 gram eroin, 109 kilo kubar esrar, 38 ton 857 gram kaçak altın, 22 bin 620 kilo kaçak çay, 863 gram metamfetamin sentetik uyuşturucu maddesi, 50 gramda toz esrar ele geçirildi.

Polis, ayrıca geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin en büyük kaçak bal operasyonuna da imza atarak bir kamyon içerisinde batı illerine sevk edilmeye çalışılan 18 bin 480 kilo kaçak bal ele geçirdi. Ayrıca operasyonlarda ele geçirilen malzemelerle birlikte devletin milyonlarca TL vergi kaybı zararının önüne de geçilmiş oldu.

ELE GEÇİRİLEN KAÇAK SİGARALAR DEPOLARA SIĞMIYOR

Çorum polisi tarafından gerçekleştirilen operasyonlarda ele geçirilen sigaralar depolara sığmıyor. Bugüne kadar piyasa değeri 3 milyon 500 bin tutarında olan 670 bin 400 paket ele geçiren polis ekipleri, sigaraları muhafaza etmekte zorlanıyor.

5607 sayılı kaçakçılıkla mücadele kanununun 11. maddesinde "Kaçak şüphesi ile el konulan eşya 10. ikinci fıkrası gereğinde el konulan her türlü taşıt ve araç miktarı, cinsi, markası, tipi, modeli seri numarası gibi eşyanın ayırıcı özelliklerini gösterir bir tutanakla gümrük idaresine teslim edilir. Gümrük idaresi, kaçak eşya ve taşıtların muhafazası için gerekli görülen yerlerde depo temin eder" yönünde hüküm yer almasına rağmen ele geçirilen kaçak sigaralar Gümrük idaresinin depo tahsis etmemesi nedeniyle merkez ve ilçe emniyet müdürlüklerinin depolarında tutuluyor. Depolara sığmayan sigaraların akıbeti için mahkeme sonuçları bekleniyor.

SKOLY, SUÇLULARA GÖZ AÇTIRMIYOR

KOM ekiplerinin özverili çalışmalarının yanı sıra, birimde görevli Skoly adlı narkotik köpeği de suçluların korkulu rüyası. Bir taraftan eğitim alan, diğer taraftan operasyonlara katılan Skoly, suçlulara göz açtırmıyor. Bugüne kadar katıldığı operasyonlarda büyük başarılara imza atan Skoly'e birimdeki tüm polisler göz bebeği gibi bakıyor. Özel bir barınağı bulunan narkotik köpeği, ayrıca günün belirli saatlerinde şehrin farklı bölgelerinde eğitimden geçiyor. Sürekli antrenman yaptırılan Skoly, her an göreve hazır olarak bekletiliyor. Skoly'nin yiyecek ihtiyacına ise özel bir önem veriliyor.

Emniyet Müdürü Necmettin Emre, Çorum'un Türkiye'de güvenlik ve asayiş açısından en güvenilir illerinden birisi olduğunu belirterek, bunda görev yaptıkları mesai arkadaşlarının yanı sıra Çorum halkının da çok büyük katkılarının bulunduğunu söyledi. Yapılan tüm çalışmaları yönetişim anlayışı içerisinde Çorum halkı ile birlikte gerçekleştirdiklerini dile getiren Emre, bu çerçevede ildeki çalışmaları sistemli bir şekilde organize ettiklerini belirtti. Teşkilat çalışanlarına bu görev bilincini aşılamaya çalıştıklarını anlatan Emre, "Ekiplerimizin bölgelerini, performans çizelgelerini belirledik. Performans çizelgesine göre personelimi değerlendiriyoruz. Suç analizlerini yapıyoruz. Günün belirli saatleri, mevsime, aylara göre oluşan belirli suçların analizleri elimizde buna göre çalışmalarımızı yönetip başarımızı bu şekilde temin etmeye çalışıyoruz" dedi.

Ülke gündeminde Çorum polisinin başarıları ile yer aldığını hatırlatan Emre, "Bu da görev aşkımızı daha da artırıyor. Yaptığımız operasyonla Türkiye'nin en büyük uyuşturucu operasyonlarından birisini Çorum polisi gerçekleştirdi. Ayrıca sigara kaçakçılığı, kaçak çay, kaçak bal, kaçak altın gibi kanunsuz eylemlerde polisimizin elde ettiği başarılı sonuçlardır. Kaçakçılık ve yasa dışı faaliyetler öncelikle ülke ekonomisi ve vergi kaçakçılığı adına halkımızın doğrudan ekonomisine yansıyan olumsuzluklar noktasında üzerimize düşen görevi layıkıyla yerine getirmeye çalışıyoruz. Önümüzdeki süreçte de yaptığımız çalışmaları daha da çeşitlendirerek üzerime görevi ve bize duyulan görevi temin etmeye çalışacağız" diye konuştu 

iha
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2012 Perşembe 17:20:49
Güncelleme :12 Nisan 2012 Perşembe 16:57:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?