8
Mayıs
2024
Çarşamba
ÇORUM

Rekor zimmet

Türkiye'de bugüne kadar görülmemiş çapta zimmet davası Çorum'da gerçekleşti. Ziraat Bankası'nda müdür yardımcısı olan 51 yaşındaki Ş. Ö. hakkında, yurtdışında yaşayan Çorumlu gurbetçiler ile kentin zenginlerinin hesaplarından 8 milyon YTL'yi zimmetine geçirdiği iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

Rekor zimmet, bir Ziraat Bankası müşterisinin 'hesaplarında bir sorun var' diyerek bankaya başvurmasıyla ortaya çıktı.

Şube sorumluları Genel Müdürlüğe başvurarak olayın araştırılmasını istedi.

ARAŞTIRMA 1 YIL SÜRDÜ

Bir yıldır hesaplar üzerinde inceleme yapan banka müfettişleri, müşterilerin hesaplarında 8 milyon YTL'lik bir oynamanın olduğunu belirledi. Araştırmanın derinleştirilmesi sonucu bu işlemleri 30 yıldır şubede memur ve müdür yardımcısı olarak görev yapan Ş.Ö.'nün yaptığı ve bunun ardından bu kişinin bankadan emekli olup ayrıldığı belirlendi.

GURBETÇİLER HEDEF

Müfettişler, çeşitli tarihlerde gurbetçilerin ve bazı işadamlarının hesaplarından yaklaşık 8 milyon YTL'nin aktarılmasında kullanılan fişlerin de kaybolduğunu tespit etti. Zimmetle suçlanan ve ortadan kaybolan Ş.Ö.'nün mal varlığına el konuldu. Yakınları aracılığıyla ifade vermeye çağrılan Ş. Ö. ifade vermeye gelmedi.

Olayın patlak vermesinden sonra Ş.Ö.'nün kanser hastası olduğu ve tedavi için İstanbul'a gittiği iddia edildi. Bankadan emekli olduktan sonra girdiği özel şirketin yetkilileri ise Ş. Ö.'nün şu an izinli olduğunu ve şehir dışında bulunduğunu söyledi.

PARALAR KİMİN HESABINDA

Bekar olan Ş: Ö.'nün incelenen hesaplarında paraya rastlanmadı. Oturduğu ev dışında üzerine kayıtlı gayrımenkule de rastlanmadı. Ş.  Ö.'nün paraları bir yakınının üzerine geçirmiş olabileceği düşünülüyor. Soruşturma sürüyor.

Her seferinde kadın müdür

Türkiye'de kayıtlara geçen en önemli zimmet suçlarında faillerin çoğunluklu kadınlar olması dikkat çekiyor.

Emlak Bankası Beyoğlu Şubesi'nde mevduat hesapları şefi Sibel Buluş (39) 1997'de tam 2 trilyon lirayı 'çapkınlık ve hovardalık' yolunda harcadı. Buluş yakalandığında 20 yaşındaki kuaför kalfası sevgilisine ev ve araba, servis şoförü olan ikinci sevgilisine otobüs hediye etti.
Denizbank Etiler Şube Müdürü Adviye Tepecikli borsacı sevgilisi için 1.5 milyon dolar vurgun yaptı. Ancak sevgilisi başka bir kadınla ABD'ya kaçtı. Tepecikli ise hapsi boyladı.

Çağlan Çetinkaya, 1998'de müşteri hesaplarından 60 milyarı kendi hesabına geçirdi. Çetinkaya yakalandığında vurgunu kocasının lüks merakı yüzünden yaptığını söyledi. 

Esbank Tekirdağ Şubesi Müdür Yardımcısı Selman Handırı, Kıbrıs'ta binbaşı olan eşinin gönderdiği paraları borsada batırınca sahte imzayla müşterilerin hesaplarından zimmetine 53 milyar lira geçirdi. Yaşananlardan sonra işini, kariyerini kaybetti. Eşi ise ondan boşandı.
Caddebostan Ziraat Bankası'nda müdür yardımcısı Dilek Dizdaroğlu, 5.6 trilyon lirayı zimmetine geçirdi.

Hatice Zerrin Aydoğan, Bakırköy Türk Ticaret Bankası'nda müdireydi. Mudilerden para yatırırken otomatik virman yapılabilmesi amacıyla imzalı kağıt aldı ve onların bilgileri olmadan hesaplarındaki 1.5 trilyon lirayı kendi hesabına aktardı.


Toprakbank Şişli Şubesi Müdiresi Billur Güzide Balyemez, 26 yıllık başarılı bankacılık serüveninde yönetim kurulu üyeliğine kadar yükseldi. Ancak 2 milyon doları zimmetine geçirdikten sonra yakalandı.


Akşam/Seyfettin METE
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2006 Çarşamba 09:29:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?