3
Mayıs
2024
Cuma
ÇORUM

Sağlık Müdürü'nden 'kurban' uyarısı

Çorum Sağlık İl Müdürü Fikret Purtul, Kurban Bayramı öncesi çeşitli uyarılarda bulundu. Purtul, kesim öncesi ve sonrası uygulanması gereken kontrol ve hijyen kuralların halk sağlığı açısından çok önemli olduğunu kaydetti.

Purtul yaptığı yazılı açıklamada, Kurban Bayramı’nda hayvanların insanlarla temasının oldukça arttığını belirterek, kesim öncesi ve sonrası uygulanması gereken kontrol ve hijyen kuralların halk sağlığı açısından çok önemli olduğunu kaydetti. ’Menşe Şahadetnamesi’ olmayan hayvanların kesinlikle kurbanlık olarak satın alınmaması gerektiğini dile getiren Purtul, ’’Kurban kesimleri asgari, hijyenik ve teknik şartlara sahip yerlerde mutlaka ehil kişiler tarafından yapılmalıdır. Hayvanların kesilmesi, etinin parçalanması, derisinin yüzülmesi, etin nakli ve korunması konularında hijyen kurallarına çok dikkat edilmelidir. Ayrıca hayvan kesimi esnasında insan sağlığına zararlı olabileceği belirlenen veya yenilebilir organları kesinlikle tüketilmemeli ve imha edilmelidir’’ diye konuştu.

Etlerin çiğ yada az pişmiş olarak tüketilmesi sonucu hayvanlardan insanlara birçok hastalığın bulaştığını anlatan Purtul, konuşmasını şöyle sürdürdü:

’’Bu hastalıklar, bayanlarda düşüklere yol açan toksoplazmozis ile insanların vücutlarında yıllarca yaşayabilen ve yedikleri besinlere ortak olarak onları zayıf düşüren, iş gücünü olumsuz etkileyen tenyozis sığır tenyası hastalığı bulaşma riski oldukça yüksektir.’’

İHA
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2005 Çarşamba 15:12:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?