3
Mayıs
2024
Cuma
ÇORUM

Şeker-İş: Pancar ekimi yapamaz hale geldik

Türk-İş Konfederasyonu’na bağlı Şeker-İş Sendikası Çorum Şubesi yönetimi, AK Parti Çorum İl Başkanlığını ziyaret ederek sıkıntılarını belirten bir dosya sundu.

Ziyaret sırasında konuşan Şeker-İş Sendikası Çorum Şubesi Başkanı Sefer Kahraman, şeker pancarına uygulanan kotaların kaldırılmasını isteyerek, şeker kotaları yüzünden çiftçilerin pancar ekimi yapamaz hale geldiklerini bildirdi.

Pancar tarımının ve pancar şekerinin kamış şekerine göre daha yüksek maliyeti olmasına rağmen en fazla katma değer yapan ürün olması nedeniyle AB ülkeleri başta olmak üzere tüm dünyada korunduğunu ve desteklendiğini anlatan Sefer Kahraman, pancarın, ekim, mücadele ve söküm aşamalarında diğer tarım ürünlerine göre çok fazla istihdam sağlayan ürün olduğunu ve binlerce kişinin buralardan ekmek yediğini söyledi.

Kahraman, pancar kotalarının her yıl biraz daha arttırılmaya başlandığını ve son hazırlık aşamasında olan ve taslak haline getirilen yeni şeker yasasının da yüzde 15’lerde olan kotayı yüzde 25’e çıkartacağını belirterek, böylesine yüksek kotaların pancar fabrikalarının kapanmasına neden olacağı, böylece binlerce çiftçinin mağdur olacağı anlamına geldiğini ifade etti. Kahraman, şeker kotalarının tamamen kaldırılması için taban olarak tepki gösterilmesini istedi.

AK Parti Çorum İl Başkanı Mehmet Karadağ, İl Başkanlığı olarak vatandaşların sorunlarını Ankara’ya ulaştırdıklarını belirterek, içlerinde Çorum’un da bulunduğu yaklaşık 21 ilde ekilen pancardaki sıkıntıları çok iyi bildiklerini ve Şeker-İş sendikası ve üreticileri ile ilişki içerisinde olduklarını belirterek, tabanın sesini Ankara’ya ilettiklerini söyledi.

Kotalar nedeniyle çiftçilerin yaşadıkları sıkıntılara ilişkin geçtiğimiz hafta sonu Amasya’nın Hamamözü İlçesi’nde yapılan eğitim seminerinde Milletvekillerine bir dosya sunduğunu belirten Mehmet Karadağ, bu toplantıya Yerel Yönetimler Koordinatörü Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ali Sezal’ın da katıldığını, toplantıda Milletvekillerinin şeker pancarı eken illerin Milletvekillerinin de aralarında olduğu bir komisyon kurmayı kararlaştırdıklarını ifade etti.

Karadağ, kurulacak komisyonun şeker pancarının durumu ile ilgili geniş bir araştırma yaptıktan sonra yeni şeker yasasına ilişkin bir taslak metin hazırlayacağını kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Mart 2005 Perşembe 12:58:50
Güncelleme :4 Nisan 2005 Pazartesi 17:18:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
şükrü şakı IP: 88.231.3.xxx Tarih : 9.04.2008 19:45:50

slm lar ben paşakoy kasabası dan bır marketciyim ve ayrıca da pancar ekim yapıyorum senede 250 dekar ekiyorum ama her yıl yılı aratıyor cunku maliyeti cok pahalı urun mazort gubre sulama ve işcilik cok pahalı bu gidişle turk koylusu seker pancar tarımını terk edeme derecesine geldi sizler dolaylı olarak bızi göce zorluyorsunuz koyunde gecinen ciftçi koyunu terk edip sehre göç etmez tel 05057816171 tsk ler. iyi gunler