4
Mayıs
2024
Cumartesi
ÇORUM

Sıcaklar hasadı erken başlattı

SICAKLAR OSMANCIK'TA ÇELTİK HASADINI ERKEN BAŞLATTI

Çorum'un Osmancık ilçesinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle birlikte çeltik hasadı da erken başladı.

Ortalama 35 bin dönüm alanda 25 ila 30 bin ton çeltik ekimi yapılarak Türkiye pirinç ihtiyacının yaklaşık olarak yüzde 20'sini karşılayan Osmancık'ta yaz mevsiminin normallerinde üzerinde olmasının etkisiyle bu yılki çeltik hasadı 10-15 gün önce başladı.

Osmancık ve çevresinde yaklaşık bin 800 çiftçinin geçimini çeltik üretimiyle sağladığını belirten Osmancık Ziraat Odası Başkanı Vedat Küçükgöz, "Üreticilerimiz hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin aşırı üzerinde olması sebebiyle normal hasat zamanından 10-15 gün önce hasada başladı. Bu durum tarla verimini artırmıştır, ancak erken ekilen çeltiklerimiz ve kuyu sularıyla sulanan çeltiklerimiz randıman kaybına uğramıştır. Normal olarak 60-65 randıman vermesi gereken çeltik, çok az bir alanda 45-50

randımana kadar düşmüştür. Bunun sebebi hava sıcaklıklarının aşırı olması süt döneminde tam olgunlaşmadan kurumasıyla başak haline almasındandır. Bu randıman düşüklüğü her yerde aynı değil, ağırlıklı olarak 60 randıman verirken çok az bir kısımda 45-50 randıman vermektedir. Tarla verimimiz iyi olduğundan tahmini olarak rekolteyi 25 bin ila 27 bin ton arasında bekliyoruz" dedi.

Bugüne kadar Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) herhangi bir fiyat açıklaması yapmadığını dile getiren Küçükgöz, "Çiftçimiz zor durumda, tüccarların alım fiyatları çok düşük, bundan dolayı TMO'nun öncelikli olarak fiyat açıklamasını ve hızlı bir şekilde alım yapmasını bekliyoruz. Yetkililerimizden de iyi bir taban fiyat açıklamalarını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

SICAKLAR OSMANCIK'TA ÇELTİK HASADINI ERKEN BAŞLATTI
SICAKLAR OSMANCIK'TA ÇELTİK HASADINI ERKEN BAŞLATTI
İHA
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2010 Perşembe 16:31:03
Güncelleme :23 Eylül 2010 Perşembe 17:36:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?