9
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

Sokaktan sıcak yuvaya

Çorum'da sokakta çalışan çocukların topluma kazandırılması amacıyla 2000 yılında kurulan Gençlik Merkezi, 7 yıl içerisinde 613 çocuğu sıcak bir yuvaya kavuşturdu.

Gençlik merkezi yetkilileri yaptıkları açıklamada, vatandaşlar ve polislerin ihbarları doğrultusunda incelemeye aldıkları maddi durumu iyi olmayan, sokakta satıcılık yapan veya tiner, bali çekme gibi kötü alışkanlıklar kazanan çocukların, kendileri ve aileleriyle konuşarak merkeze gelmelerini sağladıklarını belirtti.

Verdikleri eğitim, rehabilitasyon ve maddi yardım hizmetleriyle sokakta çalışan çocukları topluma kazandırmaya çalıştıklarını ifade eden Gençlik Merkezi Müdürü Numan Yakut, merkeze olan ilginin her geçen gün arttığını, günlük ortalama 130 çocuğun hizmetlerden yararlandığını ifade etti.

Merkezin çalışmaları sayesinde sokakta çalışan çocuk sayısının geçen yıllara oranla azaldığını dile getiren Numan Yakut, çocukların okul içi, okul dışı ve aile içindeki davranışlarıyla, çevredeki insanlarla olan ilişkilerinin sosyal hizmet uzmanları tarafından kontrol altında tutulduğunu, ayrıca bu çocukların ailelerine de rehberlik hizmeti verilerek çocuklara karşı yanlış davranışların engellenmeye çalışıldığını vurgulandı. Merkeze gelen çocuklara bilgisayar ve el işi kursu verilirken, ayrıca Türk Halk Müziği Koro çalışması yapıldığı da kaydedildi. Merkeze okul çıkışı veya öğle tatillerinde uğrayan 100 çocuğa öğle yemeği de veriliyor.


Merkeze kayıtlı çocukların ailelerine çocuk eğitimi ve çocuğun eve bağımlığını sağlamak amacıyla çocuk bakımı, eğitimi, çocukları sokakta bekleyen tehlikeler, ilk yardım bilgisi, kişisel hijyen, aile içi şiddet, 4320 sayılı yasayla ilgili düzenlemeler ve adli danışmanlık gibi konularla ilgili bilgiler verilirken, Gençlik Merkezi'ne üye olan ailelerle sürekli olarak işbirliği içerisine giriliyor. Ailelere çocuklarına karşı görevleri konusunda eğitim veren merkez, eğitimler sayesinde Çorum'da birçok çocuğu sokaktan kurtarırken, çocukların bali, tiner ve uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklardan da uzak tutulmalarını sağladı.

KURSLARLA EĞİTİLEN ÇOCUKLAR SUÇLARDAN UZAKLAŞTIRILIYOR

Çocukları sokaktan kurtarmak isteyen Çorum Gençlik Merkezi, sokakta çalışan çocuklara uğraş kazandırmak ve kendilerine olan güvenlerini sağlamak amacıyla eğitici kurslar düzenledi. Mimar Sinan Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'yle işbirliği yapılarak çocuklara bilgisayar eğitimi verilirken, yapılan çalışmalarla yaklaşık 100 çocuğa bilgisayar eğitimi verildi. Böylece çocuklar hem bilgisayar öğreniyor, hem de boş zamanlarını değerlendirerek oyun, ödev gibi ihtiyaçlarını giderip, internet kafelerden uzak tutulmuş oluyor.

Çocuk ve Gençlik Merkezi'nin açık olduğu 2000-2007 yılları arasında çocuklarla ilgili suçlarda yüzde 68 oranında azalma olduğu tespit edildi. Resmi kurumlarla yapılan işbirliği ve faaliyetler sayesinde çocukların sokaktan çekilerek topluma faydalı birer fert olmaları için gerekli çalışmalar yapılıyor.

 

İHA
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2007 Salı 18:30:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?