3
Mayıs
2024
Cuma
ÇORUM

Sözen çocukluk yıllarına döndü

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, memleketi Çorum'da çocukluk yıllarına gitti 

Tarihi Kentler Birliği'nin Çorum toplantısı için kente gelen ÇEKÜL Başkanı Prof. Metin Sözen, Boğazkale Hattuşa ziyaretinde doğup büyüdüğü evi ziyaret etti. Sözen ile birlikte evi ziyarete gelen Tarihi Kentler Birliği üyelerine anılarını anlatan Metin Sözen, soylarının Dulkadiroğulları'ndan geldiğini söyledi.
Ziyaretçilere Dulkadiroğulları'na ait 'Şedere'yi gösteren Metin Sözen, soy kütüklerinin yazıldığı şedereyi arşivlediklerini söyledi. 

Akrabaları ile hasret gideren Prof. Dr. Metin Sözen'e akrabaları da bir sürpriz yaparak çocukluk yıllarında çektirdiği fotoğrafları hediye ettiler. Eski günleri hatırlayarak duygulanan ÇEKÜL Başkanı Metin Sözen, doğup büyüdüğü evin fotoğraflarını çektirdi. Tarihsel özelliği bulunan konağı restore ettirerek turizme kazandırılacağını anlatan Metin Sözen, "Tarihi geçmiş yapılar mutlaka ülke turizmine kazandırılmalı'' dedi Boğazkale Hattuşa için ciddi bir çalışma gerektiğinin de altını çizen Prof. Dr. Metin Sözen, "Tarihi surların sponsor bularak daha da geliştirilmesi gerekiyor. Benim doğduğum Boğazkale tarihi değeri ve kültürü ile büyük bir miras. Biz bu mirasa sahip çıkmalıyız ve tüm dünya insanlarını buraya getirmeliyiz. Bunu için de burada ciddi çalışmalar olması gerekiyor" şeklinde konuştu. 

Memleketi Çorum'un Bağozkale ilçesine yararlı bir şeyler yapmak istediğini ifade eden Metin Sözen, "Dünya mirası bu yere bir şeyler katmak, dünya insanlığına katkı sağlamak olur" dedi. 

Diğer taraftan Metin Sözen'in yaşadığı evde bulunan belgeler ve fotoğraflar Belediye Kent Arşivi'ne alındı. Kent Arşivi Sorumlusu İrfan Yiğit, alınan belge ve fotoğrafların tarihsel değerlerinin olduğunu belirterek, Kent Arşivi'nin her geçen gün zenginleştiğini söyledi

.
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2008 Salı 16:11:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?