2
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

Tahıl bitti, gelecek meyvecilikte

Çorum Ziraat Odası Başkanı Selahattin Biçer, çiftçinin ekonomik açıdan daha rahat geçinebilmesi için meyveciliğe yönelmesi gerektiğine işaret ederek, "Arpa ve buğdaydan ümidi kestik, çiftçinin geleceği meyveciliğin geliştirilmesine bağlıdır" dedi.

Meyve ve sebzeciliği geliştirmek için hazırladıkları proje çerçevesinde, uygulamalı damla sulama sistemli bodur kiraz yetiştiriciliği eğitimiyle ilk adımı attıklarını ve Çorum'da bodur meyveciliğin tuttuğunu hatırlatan Biçer, İHA'ya yaptığı açıklamada, üreticilerin de bu konuya gereken hassasiyeti göstermesini istedi.

Bahçeciliğin geliştiğine, teknolojinin ve bilimin öncülüğünde çok az suyla ve toprakla çok verim alınabildiğine dikkat çeken Biçer, 500 dönüm buğday tarlası yerine 20 dönüm bahçe olmasının daha karlı olduğunu, böylelikle kısıtlı arazinin ve suyun da verimli kullanılmış olacağını söyledi. Ziraat Odası Başkanı Selahattin Biçer, bahçe sayısının artmasıyla birlikte yeşil dokunun da artış göstereceğini hatırlatarak, toprak erozyonunun önleneceğini, oksijenin artacağını da kaydetti.

Selahattin Biçer, Çorum çiftçisinin daha çok para kazanmasını ve refah seviyesinin artmasını amaç edindiklerini anlatırken, proje uygulamasına katılacak kişilerin, bu işi hobi olarak düşünerek altında serinleyeceği meyve ağacı yetiştirmek için değil, geçim kaynağı olarak yapacak aktif çiftçiler arasından tercih edildiğini ifade etti.
Projeyle esas amaçlarının bölgede meyveciliği yaygınlaştırmak olduğunu söyleyen Biçer, bu eğitim seminerleriyle de doğru ürün yetiştirmeyi hedeflediklerini aktardı.

Çorum'da bodur meyveciliği yaygınlaştırarak, bahçe miktarını arttırmayı hedeflediklerini ifade eden Biçer, "Arpadan-buğdaydan artık para kazanma umudumuz kesildi. Bunun yerine meyve bahçeleri yapılırsa, çiftçi kısa sürede kalkınır. Çorumlu iş adamlarımızı da bahçe oluşturma konusunda yatırım yapmaya davet ediyorum. Bölge potansiyelimizi artırırsak, müteşebbislerimizin bu alanda sanayi yatırımı yapacaklarına da inanıyorum" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 1 Ocak 2008 Salı 17:31:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?