5
Mayıs
2024
Pazar
ÇORUM

Tarih gün yüzüne çıkıyor

OSMANCIK'IN TARİHİ GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Tarihi dokusu ile Çorum'un dikkat çeken ilçeleri arasında yer alan Osmancık'ın gizli kalmış tarihi özellikleri gün yüzüne çıkıyor. Osmancıklı tarihçi Prof. Dr. Abdullah Gündoğdu, ilçenin Türk hakimiyeti dönemindeki 800 yıllık tarihini kapsayan bir eser hazırladığını açıkladı.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Abdullah Gündoğdu, Osmancık Belediye Başkanı Bekir Yazıcı'yı makamında ziyaret etti. Osmancık'ın tarihinin yüz yıllardır gizli kaldığına dikkat çeken Prof. Dr. Gündoğdu, ilçenin 12. ve 20. yüzyıllar arasında geçmişini araştırarak yazılı bir eser haline getirdiğini söyledi.

Kitapta ilçenin 800 yıllık tarihinin belgelere dayandırarak yazıldığını dile getiren Gündoğdu, kitabın Osmancık'ın 20. yüzyıla kadar ekonomik gelişmeleri, kültürel etkileşimi, nüfus ve idari bilgileri, ilçede görev yapmış kamu görevlileri, asayiş sorunları, ilçeye yapılan eserler, ilçenin yetiştirdiği devlet adamları ve ilçede bulunan manevi şahsiyetler gibi çok yönlü bilgiler içerdiğini belirtti. Gündoğdu, ayrıca çalışmanın Osmanlı Tarihi, Avrupa tarihi ve dünya tarihi ile paralel kaynaklarla

değerlendirilerek kaleme alındığını kaydetti.

Prof. Dr. Abdullah Gündoğdu, "Bir Osmancıklı olarak ilçenin böyle bir ihtiyacına cevap vermeyi kendime hep borç bildim. Ancak bunu uzun bir zaman aralığına yaymıştım. Bu süreci hızlandırdık ve Osmancık'ın 800 yıllık Türk hakimiyeti dönemindeki tarihini ana hatları ile birlikte kaleme aldık. Eser, Osmancık'ın tarihi hakkındaki tartışmalara da açıklık getirmiş olacak. Osmancık isminin kaynağı, Osmancık Taburu veya Osmancık'ta yapılan eserler ve ilçenin manevi şahsiyetlerinin yaşadığı dönemler gibi halk

arasında meşhur ancak bilimsel olmayan verilere açıklık getirecek bir eser" diye konuştu.

Gündoğdu, eserin ismi ve yayın tarihi ile ilgili olarak da, "Yüzyıllar içerisinde Osmancık" ismini düşündüğünü ve yıl sonuna kadar baskıya hazır hale getirmeyi planladığını söyledi. Gündoğdu, ayrıca eseri, yayım ve tercih olarak Osmancık için en faydalı olacak yayın kuruluşundan çıkarmayı düşündüğünü de belirtti.

Belediye Başkanı Bekir Yazıcı ise, "Tarih profesörü Abdullah Gündoğdu ilçemize dev bir eser kazandırmıştır. Köklü bir tarihe sahip olan ilçemizin gerçek belgelere dayalı tarihi henüz gün ışığına çıkmadığından böyle bir esere büyük ölçüde ihtiyaç vardır. Bu eserin ilçemizin yetiştirdiği bir bilim adamı tarafından hazırlanması ise ayrıca bir önem taşımaktadır" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2010 Cuma 11:39:02
Güncelleme :30 Temmuz 2010 Cuma 16:28:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?