5
Mayıs
2024
Pazar
ÇORUM

Tarihi mekanlar tanıtılacak

TARİHİ MEKANLAR PANOLARDA TANITILACAK

Çorum'un Sungurlu ilçesinde tarihi mekanlar, Sungurlu Belediyesi'nin yaptırdığı panolarla tanıtılacak.

Sahip olduğu tarihi ve mimarı dokusuyla Sungurlu'nun daha iyi tanıtılması için belediye tarafından hazırlanan tanıtıcı panolar yerleştirilmeye başlandı.

İlk pano 1892 yılında Kaymakam Edip Bey tarafından yaptırılan Saat Kulesi'nin önüne monte edildi.

Montesi yapılan tanıtıcı panoda, "Sungurlu Saat Kulesini Kaymakam Edip Bey l892 yılında yaptırmıştır. Bu saat kulesi, Yozgat Saat Kulesini yapan Yozgatlı Şakir Usta'nın eseridir. Kesme taştan yapılmış olan Saat Kulesi kare prizma gövdelidir. Gövdesi dışarıya

taşkın silmelerle sekiz kata ayrılmıştır. İkinci kat dışında her katta, yuvarlak kemerli küçük pencereler bulunmaktadır. Kulenin en üstüne dalgalı saçağı olan ahşap bir köşk eklenmiştir. Köşkün altına da dört yönde yuvarlak kadranlı saatler yerleştirilmiştir. Bu saatlerin mekanizmasını Çorumlu İbrahim Usta yapmıştır. Saat çanının ise Amasya'da görev yapan bir Alman konsolosunun hediyesi olduğu söylenmektedir" ifadelerine yer verildi.

İkinci pano ise, 1762 yılında Mehmet Sungur Bey tarafından yaptırılan Ulu Camii önüne takıldı. Montesi yapılan panoda ise, "Sunguroğlu Mahallesi'ndeki Ulu Cami'yi Mehmet Sungur Bey 1762 yılında yaptırmıştır. Geniş bir avlu ortasındaki caminin duvar örgüsünde kaba yontma taş kullanılmıştır. İbadet mekanını ortadaki yüksek kasnak üzerine oturmuş bir ana kubbe ile onun yanındaki üç küçük kubbe örtmektedir. Caminin önünde son cemaat yeri bulunmaktadır. Yanındaki kare taş kaideli, tek şerefeli minaresi

yuvarlak gövdeli ve tuğladandır. Cami Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1984 ve 1994 yıllarında onarılmıştır" ifadeleri yer aldı.

TARİHİ MEKANLAR PANOLARDA TANITILACAK
İHA
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2010 Perşembe 18:19:00
Güncelleme :30 Eylül 2010 Perşembe 18:30:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?