2
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

Tedaviye anne engeli

(ÖZEL HABER) 3 AYLIK BEBEĞİ TEDAVİ ETTİRMEK İSTEYEN KAYMAKAMLIĞA ANNE ENGELİ

Çorum'un Osmancık ilçesinde Fenilketonüri (PKU) hastası 3 aylık bebeğin tedavisini yaptırmak isteyen Kaymakamlık, annenin engeliyle karşılaştı.

Osmancık ilçesine bağlı Gökdere köyünde yaşayan Firdevs (35) ve Ahmet Kurt (40) çiftinin 5 çocuğundan en küçüğü olan 3 aylık Meryem'in doğumundan hemen sonra topuğundan alınan kan örneği ile fenilketonüri (PKU) hastası olduğu ortaya çıktı.

Minik Meryem'de bildirilmesi zorunlu hastalıklar arasında yer alan fenilketonüri rahatsızlığının tespit edilmesi üzerine Sağlık Bakanlığı küçük çocuğun tedavi edilmesi için harekete geçti. Eşi başka şehirde olduğu için çocuklarıyla birlikte yaşayan anne Firdevs Kurt, bebeğin tedavi için aileden alınacağının belirtilmesi üzerine çocuğunu Sağlık Bakanlığı görevlilerine vermek istemedi.

Bunun üzerine bakanlık, Osmancık Kaymakamlığı ile irtibat kurdu. Osmancık Kaymakamı Faruk Bekarlar, Milli Eğitim Müdürü Atile Çağlar ve Aile Hekimi Ümit Kaya ile birlikte Gökdere köyüne gitti. Aileyi evinde ziyaret eden Kaymakam Bekarlar, anne Firdevs Kurt'a çocuğunun rahatsızlığı ve tedavi süreci hakkında bilgi verdi. Anneyi köy muhtarı Muammer Şen aracılığıyla ikna etmek için uzun uğraş sarf eden Kaymakam Bekarlar, ancak girişimlerden netice alamadı. Anneye hastalığın riskleri hakkında bilgi veren Bekarlar, "Bu takibi gereken bir hastalık, bunu bakanlık takip ediyor. Siz bu konuda daha fazla direnç gösterdiğinizde mahkemeye başvurarak, bakanlığın talimatı doğrultusunda çocuğun tedavisi yapılmak üzere mahkeme kararı ile gerekli sağlık kuruluşlarına teslim edilecek" dedi.

Çocuğunu vermek istemeyen anne Firdevs Kurt ise, "Üzerime gelip durmayın, ben çocuğumu vermek istemiyorum. Hiçbir şey olmaz, Allah kayırır onu" diyerek tepki gösterdi. Bunun üzerine köyden ayrılan Kaymakam Bekarlar ve beraberindeki aile hekimi, ilçeye gelerek mahkemeye başvurdu.

Fenilketonüri hastalığı, hasta bireyde zeka ve nörolojik gelişim geriliğine neden olur. Hastalığın belirtileri ise kusma, idrar ve terin küf gibi kokması, zeka geriliği, çevreye karşı ilgisizlik, hiperaktivite, konvülsiyonlar, nörolojik gelişim basamaklarında gerilik, hastaların bir kısmında melanin oluşumundaki defekt nedeniyle saç, göz ve deri renginin açık olmasıdır. Hastalığın tedavisindeki amaç; besin yolu ile alınan fenilalanin miktarını azaltarak kandaki fenilalanin düzeyini normal sınırlarda tutmaktır. Hastalar fenilalanin içermeyen ya da az içeren özel mamalar ve düşük proteinli ürünler kullanmalıdır. Diyet kişinin yaşamı boyunca devam eder. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa başarı oranı o derece artmaktadır.

(ÖZEL HABER) 3 AYLIK BEBEĞİ TEDAVİ ETTİRMEK İSTEYEN KAYMAKAMLIĞA ANNE ENGELİ
(ÖZEL HABER) 3 AYLIK BEBEĞİ TEDAVİ ETTİRMEK İSTEYEN KAYMAKAMLIĞA ANNE ENGELİ
İHA
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2011 Cumartesi 11:29:04
Güncelleme :6 Temmuz 2011 Çarşamba 18:42:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?