2
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

Tehlikeli eğitim!

Çorum'un Alaca ilçesinde zemininden sürekli su çıktığı için oluşan nem ve rutubet nedeniyle kullanılamaz raporu verilen okulda eğitim verilmeye devam ediliyor.

Alaca ilçesinde 2004-2005 eğitim-öğretim yılında hizmete açılan Alaca İlköğretim Okulu yapımının üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen çürümeye yüz tuttu. Okulun bodrum katında bulunan yemekhane, kalorifer dairesi, spor salonu, çok amaçlı salon, tuvaletler, toprak seviyesinden 3 metre aşağıda olduğu için su çekmesi nedeniyle su baskınlarına maruz kalıyor.

Sık sık yaşanan su baskınlarının ardından bodrum katını kaplayan sular pompalarla tahliye edilmeye çalışılıyor. Su baskınları, nem ve rutubet nedeniyle fiziki yapısında bozulmalar meydana gelen ve verilen sağlık raporunda nem ve rutubet nedeniyle eğitim ve öğretime elverişsiz olduğu belirtilen Alaca İlköğretim Okulu'nda 17 köyden eğitim görmek amacıyla okula gelen 235 öğrenci su, nem ve rutubet ile eğitim görüyor. Taşımalı eğitim yapılan okulda su baskınları ve bu baskınlar sonucu oluşan rutubet ve nemden dolayı yemekhane kullanılamazken, öğrenciler öğle yemeklerini sınıfta yemek zorunda kalıyor.

Çocukların sağlıksız şartlarda eğitim görmesi nedeniyle huzursuz olan veliler, Kaymakamlık ve Milli Eğitim Müdürlüğü nezdinde çalışmalar yaptıysalar da bugüne kadar sonuç alınamadığını söyledi.

Son olarak Sağlık Grup Başkanlığı'na yazılı bir dilekçe ile başvuran Okul Aile Birliği Başkanı Selahattin Özdemir, okulda inceleme yapılmasını istedi. Okulda inceleme yapan heyet, bir rapor hazırladı. Rapor önce Alaca Kaymakamlığı'na ardından Okul Müdürlüğü'ne gönderildi. Toplum Sağlığı Merkezi İdari Tabibi Uzman Dr. Yılmaz Oğan ve Çevre Sağlığı Teknisyeni Ziya Demirci imzalı raporda şu görüşlere yer veriliyor:

"İLGİ: Alaca İlköğretim Okulu Aile Birlik Başkanı Selahattin Özdemir'in 23/01/2011 tarihli dilekçesine istinaden ilçemiz Yıldızhan Mahallesinde bulunan Alaca İlköğretim Okulu'nda 24/02/211 tarihinde yapılan Sağlık Grup Başkanlığı/Toplum Sağlığı Merkezi yetkililerince yapılan incelemede;
Alaca İlköğretim Okulu bodrum katında bulunan yemekhane, kalorifer dairesi, spor salonu, çok amaçlı salon, tuvaletler, toprak seviyesinden 3 metre aşağıda bulunduğundan zeminden su çekmesi nedeniyle yukarıda belirttiğimiz yerlerde su birikintileri bulunmaktadır. Bu haliyle çok nem ve rutubet oluştuğundan 1. katta bulunan ana sınıfına ait mutfak, tuvaletler, oyun salonu ve derslik kullanılmaz durumdadır. Bu durumda söz konusu okulda çocuklarının eğitim öğretim görmeleri sakıncalı olup, soğuk algınlığı,gribal enfeksiyonlar, astım, bronşit, zatürree, romatizmal hastalıklar, parazitsel hastalıklar, kronik hastalıklar, bulaşıcı hastalıklar gibi çeşitli rahatsızlıklara maruz kalacağı kanaatine varılmıştır. Ayrıca çeşitli haşerelerin, üremesine neden olacağından, bu olumsuz durumun en kısa zamanda düzeltilmesi için gerekli çalışma ve tadilattın acilen yapılması gerekmektedir.
İş bu rapor 24/02/2011 tarihinde tarafımızdan mahallinde tanzim edilmiştir."

VELİLER YETKİLİLERİ GÖREVE ÇAĞIRDI

Sağlık Grup Başkanlığı tarafından okulla ilgili hazırladığı raporun üzerinden yaklaşık 10 ay geçmesine rağmen bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmadı. Nem ve rutubetten dolayı dış cephesinde sıvaları dökülen okulun, zemin katı kullanılmıyor. Yetkilileri göreve çağıran öğrenci velileri, okulda eğitim gören çocukların daha sağlıklı ortamlarda eğitim görmesini istediklerini söyledi.
Neme ve rutubete maruz kalan öğrenciler ise bir an önce okuldaki olumsuz tablonun giderilmesi için çağrıda bulundu.

ÖĞRENCİLER: "YAĞMUR YAĞINCA OKULDA FARELER GEZİYOR"

Alaca İlköğretim Okulu'nda eğitim gören bazı öğrenciler sürekli su çıkan okulda, yağmur yağdığı zaman lagarların okul içerisine taştığını ve zaman zaman okulda farelerin gezdiğini belirtti. Bir öğrenci okul yemekhanesinin kapalı olması nedeniyle öğle yemeklerini sınıflarında yediklerini belirterek, yemeği sınıfa taşırken zaman zaman üzerlerine ve masalarına döktüklerini belirtti. 

Bir kız öğrenci ise bazı öğrencilerin alt katta bulunan su yüzünden hastalandığını dile getirerek, su nedeniyle oluşan rutubet ve nemden her yerin pis bir şekilde koktuğunu ifade etti. Okulda ağız ve burunlarını kapattıklarını dile getiren kız öğrenci, koku nedeniyle midelerinin bulandığını söyledi. Okulu sürekli su bastığını dile getiren kız öğrenci, "Sular pompalarla boşaltılıyor. Laboratuarda falan ölü fareler oluyor. Arkadaşlarımız bazen hastalanıyor. Öğretmenlerimiz elinden geleni yapıyor ama pek işe yaramıyor. Köyden geliyoruz, sağlıksız bir yerde eğitim alıyoruz. Bu yüzden bunun önüne geçilmesini istiyoruz" dedi.

Bir öğrenci de, okuldaki olumsuz koşullarda eğitim aldığı için sürekli hastalandığını belirterek, "Bizi bu pislikten kurtarsınlar" diye konuştu.
Bir başka öğrenci ise okulda fare görmek istemediklerini belirterek, temiz bir yemekhanede yemek istediklerini bildirdi.

SU BASKINI CEP TELEFONUNA YANSIDI

Alaca İlköğretim Okulu'nda geçtiğimiz günlerde meydana gelen su baskını cep telefonlarına yansıdı. Bir veli tarafından kaydedilen bu baskınında okulun zemin katını tamamen sular altında olduğu görülüyor. Cep telefonu ile çekilen fotoğraflarda zemin katta bulunan su pompaları göze çarpıyor. Cep telefonuna yansıyan en ilginç görünt ane, kalorifer dairesi, spor salonu, çok amaçlı salon, tü ise, su baskınından sonra çıplak ayaklarla okulun zemini temizlemeye çalışan öğrenciler. Okulda hizmetli bulunmasına rağmen zemin katı öğrenciler ellerindeki çekpaslar ile temizliyor. Başka bir fotoğrafta ise su basılan zemini ilçe Milli Eğitim Müdürü merdivenlerden izliyor.

OKUL AİLE BİRLİĞİ BAŞKANI ÖZDEMİR: "GEREĞİNİN YAPILMASINI İSTİYORUZ"

Alaca İlköğretim Okulu Aile Birliği Başkanı Selahattin Özdemir, 2004-2005 yılın eğitim öğretime açılan okulun, açıldığı günden beri zemininden su çıktığını, çıkan suların dinamo ile boşaltıldığını söyledi. Okulla ilgili gerekli yerlere çok kez dilekçe verdiklerini, Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü'nden gelenlerin olduğunu, ancak yazışmalardan öteye gidemediklerini kaydeden Özdemir, yetkililerden gerekli çalışmayı yapmalarını istedi. Çocukların mağdur durumda olduğunu anlatan Özdemir, "Okulla ilgili elimizde kullanılamaz olduğuna dair sağlık raporu var. Ama Milli Eğitim burada suç işliyor. Çocuklar hala eğitim veriyor. Gereğinin yapılmasını istiyoruz" dedi.

Okulla ilgili sağlık raporu aldıktan sonra Başbakanlık İletişim Merkezi dilekçe yazdığını ve Kaymakamla görüştüğünü söyleyen Özdemir, "Kaymakam Bey normalde okulun hemen kapatılması gerektiğini söyledi. Ama çocuklar mağdur olacağını belirtti ancak 8 ay geçti üzerinden hiçbir adım atılmadı. Van'da otel yıkılıyor, onun sorumluları aranırken burada kapatılması gereken okul var halen açık durum da. Okul yıkılırsa veya elektrik aksamından bir sorun olursa bunun sorumlusu kim olacak. Kaymakamlık mı, Milli Eğitim Müdürlüğü mü olacak. Bunun cevabını istiyoruz" diye konuştu.

"ÖĞRETMEN, TEDİRGİN, ÖĞRENCİ TEDİRGİN, VELİ TEDİRGİN"

Raporda yemekhane ve bazı bölümlerin kullanılamaz olduğuna dair ifadelerin yer aldığını hatırlatan Özdemir, "Rapordan sonra çocukları yemekhaneye indirmedik. Çocuklar 8 aydır sınıflarında yemekleri üzerine dökerek olumsuz ve sağlıksız koşullarda yemek yiyor. Bu acaba ikinci sınıf vatandaş olduğumuzdan mı? Bu öğrenciler köylü çocuğu olduğundan mı? yapılmıyor. 8 aydır bir çivi dahi çakılmadı. Öğretmen, tedirgin, öğrenci tedirgin, veli tedirgin. Çocuklarımızın iyi bir ortamda eğitim almasını istiyoruz. Çocuklarımızı artık sağlıksız bir koşulda eğitim verildiği için okula göndermek istemiyoruz. Gerekirse bundan sonra çocuklarımızı bu okula göndermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Çorum Valisi Nurullah Çakır, konudan bilgisi olduğunu, incelemelerin devam ettiğini söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2011 Pazartesi 15:52:24
Güncelleme :16 Aralık 2011 Cuma 18:32:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?