30
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

TMO ürün almıyor idiası

Çorum Ziraat Odası Başkanı Selahattin Biçer, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) Çiftçi Kayıt Belgesi olmadığı gerekçesiyle üreticilerden ürün almadığını öne sürerek, yetkilileri göreve davet etti.


Selahattin Biçer, çiftçi kayıt belgelerinin Ziraat Odası Başkanlığı'nca verildiğini, bu konuda hiçbir sıkıntı yaşanmadığını belirtti. TMO'nun çiftçi kayıt belgesi olmadığı gerekçesiyle ürün almadığını dile getiren Biçer, kayıt belgesi için kayıt süresinin 4 Aralık'ta sona erdiğini bildirdi. Çiftçilerin buna göre kendini ayarladığını belirten Biçer, "Ama TMO çiftçi belgesi ile direkt ürünü alabilir. Çiftçi belgesini Ziraat Odası veriyor. Çiftçi Kayıt Sistemi sistemini bizi verdiğimiz belgeye göre
yapıyorlar. Ziraat Odası Başkanlığı olarak 24 saat açığız. Gerekirse bütün çiftçilerimizin belgelerini aynı gün yetiştiririz. Diğer illerde fiyat açıldığı zaman ilk gün ofisin fiyat vermesi lazım. Ondan sonra piyasa kendiliğinden fiyatı belirler. Ama ne yazık ki ofis yetkilileri fiyat vermede çekinceli davranıyor. Bu da çiftçinin mağduriyetine neden oluyor" dedi.
TMO'nun ürün alımı yapması için çağrıda bulunan Biçer, "Çiftçi Kayıt Sistemi için çiftçiyi bekletmeye gerek yok. Hava şartları belli. Dolu yağıyor, ürün kalite bozuluyor. En kısa sürede çiftçinin ürünü nasıl alınacaksa bir an önce alınmalı. Çiftçi kayıt sisteminde görünmeyen üretici TMO'ya ürününü satmayacak mı? Çiftçi bizden aldığı belgeyle her türlü bankada işlemi yaptırıyor. Ama ofise mal satamıyor. Çorum'da yüzde 30 oranında üretici ürün veremediği için mağdur oldu. TMO bu şartı kaldırsın. Köylerde
muhtarlara mesaj çektim. Ziraat Odası'na gelip belgelerini kısa sürede alsınlar. Acilen banka hesaplarını açtırsınlar. Yetkilileri göreve davet ediyorum. Çiftçiyi mağdur etmesinler, çiftçi herkese lazım" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2009 Çarşamba 12:33:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?