2
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

Toplum destekli polis projesi tuttu

Çorum'da başlatılan 'Toplum Destekli Polislik Projesi' sayesinde suç oranında ciddi düşüş sağlandı.


Ülke genelinde polis-vatandaş ilişkilerini geliştirmek amacı ile kurulan toplum destekli motorize polis ekipleri, vatandaşın şikayetini yüz yüze dinleyerek çözüm yollarını araştırırken, yaklaşık bir yıldır görev yapan polisler vatandaşlarla işbirliği yaparak mahalle ve sokaklarda suç oranlarının düşürülmesini sağladılar.


Çorum Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polis Merkezi motorize ekipleri ikişer kişilik ekipler halinde çalışarak ve mahalle mahalle gezerek vatandaşların sorunlarını dinliyorlar.


Polis memurları, sorumlu oldukları bölgelerde vatandaşın her türlü şikayetinin üzerine titizlikle giderken, vatandaşlar toplum destekli polislere kısa sürede alışarak, polislerle işbirliği yapmaya başladılar. Mahallelerinde yaşadıkları sorunları görevli polislere ihbar eden mahalle halkı, sorunların kısa sürede halledilmesinden oldukça memnun olurken, suça meyilli kişilerin de toplum destekli polislerin mahallede sıkı bir uygulama yapması sayesinde suç işlemesi önlendi. Yapılan bu çalışmalar sonucunda Çorum'da son bir yıl içerisinde suç oranlarında ciddi düşüş sağlandığı gözlendi.

SUÇLUYU YAKALAMAKTAN ÖNCE SUÇU ÖNLEMEK
Polis için önemli olanın suçluyu yakalamaktan ziyade suçu oluşmadan önlemek olduğunu vurgulayan Toplum Destekli Polislik Büro Amiri Murat Bal, Çorum'da projenin hayata geçirilmesiyle polisin halkın sorunlarıyla daha yakından ilgilenerek vatandaşların yaşadığı sıkıntılara çözüm yolları aradığını ve asayiş olaylarını meydana gelmeden önleme yöntemine gidildiğini kaydetti.


Toplum destekli polis projesi sayesinde suç oranlarında büyük bir azalma olduğuna vurgu yapan Murat Bal, vatandaş-polis ilişkisinin daha iyi bir zemine oturtturulduğunu ve vatandaşların sıkıntılarının yüz yüze görüşülerek çözülmesi nedeniyle suç oranlarında düşüş yaşandığını söyledi.


Murat Bal, "Bilgi alışverişi ve vatandaşın güvenlik ihtiyaçlarının doğru ve yerinde tespit edilmesiyle bu başarı geldi" dedi.
Türkiye genelinde bazı illerde suç işleme oranları artarken, Çorum'da ise suç işleme oranının düşüyor olmasının sevindirici olduğunu belirten Bal, "Toplum Destekli Polislik çalışmaları ve anlayışının il geneline yayılması ile birlikte polisin halkla kucaklaşması sağlandı. Bilgi alışverişi ve vatandaşın güvenlik ihtiyaçlarının doğru ve yerinde tespit edilmesiyle de bu başarı geldi" diye konuştu.

MAHALLE HALKIYLA İŞBİRLİĞİ
Emniyet Amiri Bal, "Mahalle sakinleri ile yaptığımız toplantılarda polis vatandaş arasında yaşanan kopukluğu göz önüne aldık ve vatandaşlarla işbirliği yaptık. Vatandaşın derdi ile yakından ilgilendik ve vatandaşlarla daha sık bir araya gelerek sorunlara birlikte çözüm bulmanın yollarını arıyoruz. Vatandaşlarımız şu anda bize çok iyi destek veriyor" şeklinde konuştu.

POLİSTEN VATANDAŞLARA DÖVİZLİ UYARI
Toplum Destekli Polislik Bürosu ekipleri, görevli bulundukları mahallelerde vatandaşları hırsızlara karşı uyarıyor.
Toplum Destekli Polis Büro Amirliği, dağıttığı broşürlerle vatandaşları çevrelerinde meydana gelecek olaylara karşı uyarırken, özellikle vatandaşların hırsızlık olaylarına karşı daha dikkatli olmaları istendi.


Polisler, "Dikkat hırsız var", "Size uzanan ellere dikkat" mesajlarının yazılı olduğu dövizlerle vatandaşların dikkatini hırsızlık olaylarına çekiyor. Vatandaşların daha dikkatli olmalarını sağlayan uygulama vatandaşların takdirini topluyor.
Toplum Destekli Polislik Büro Amiri Murat Bal, vatandaşlardan olumlu tepkiler aldıklarını, toplum destekli polislerin faaliyetlerinin bundan sonra da devam edeceğini söyledi.

MAHALLEDE POLİSLER PÜR DİKKAT VATANDAŞI DİNLİYOR
Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de suç çeşitliliği ve suçlu profillerinde önemli ölçüde değişiklikler görüldüğü belirtilerek toplumu rahatsız eden en önemli nedenin, güvenli bir ortamda yaşama ihtiyacının giderilememesi ve suç korkusunun bastırılması olduğu vurgulandı. Bu yüzden ekipler mahallelerde vatandaşlarla birebir görüşerek suçu yerinde çözme yöntemine gidiyorlar.
Yaşam için gerekli olan güvenli bir ortamın, güvenli seyahat ve huzur imkanının sağlanması, öncelikle tehlikenin önlenmesi amacıyla toplum destekli polislerin mahallelerde vatandaşlara yardımcı olması hedeflenirken, suçun, mağdura verdiği zararlar yanında, psikososyal etkilerinin toplum üzerinde oluşturduğu tahribata da dikkat çekiliyor. Sadece bu kapsamdaki maliyetinin bile ne kadar büyük boyutlarda olabileceği gibi konular en ince detayına kadar değerlendirilerek, rapor hazırlanıyor ve oluşabilecek suçlara anında müdahale ediliyor.


Polis, toplumda büyük rahatsızlığa endişe ve korkuya neden olan, bu yönüyle de gündemi işgal eden 'Sokak Suçları'na yönelik özel mücadele yöntemleri ve geliştirilen projeler kapsamında günlük hayatın olağan akışı içerisinde vatandaşı en fazla tedirgin eden, asayiş suçları ile mücadele ediyor. Polisin genel güvenliğin sağlanması bakımından temel etkenlerin neler olduğunu belirlemek amacıyla vatandaş ile işbirliği yapması nedeniyle suç oranlarında ciddi oranda düşüş sağlandığı gözlendi.
Proje kapsamında Çorum'da bulunan 13 mahallenin yanı sıra tüm ilköğretim okulları ve liselerde önlem alan polis 24 saat vatandaşla iç içe görev yapıyorlar.

TOPLUM DESTEKLİ POLİSLERE TAM DESTEK
Çorum'da yaklaşık iki ay önce kurulan Toplum Destekli Polis Merkezi'yle Çorum Valisi Mustafa Toprak ile Emniyet Müdürü İsmail Karaman özel olarak ilgilenirken, Polis Merkezi'nde yaşanan sıkıntıların üzerine Vali Toprak ile Emniyet Müdürü Karaman tarafından titizlikle gidiliyor.


Toplum Destekli Polis Merkezi'nin Çorum'un asayiş olaylarını önlemede önemli unsur olduğunu ifade eden Vali Mustafa Toprak, ekibin ihtiyacının anında karşılanmasını sağlarken, polisler Vali Toprak ile Emniyet Müdürü Karaman'dan aldıkları destek ile daha etkili görev yapma imkanı buluyorlar

İha
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2008 Cuma 17:07:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?