5
Mayıs
2024
Pazar
ÇORUM

TSO, 2009 yılını değerlendirdi

ÇORUM TSO'DAN 2009 YILI DEĞERLENDİRMESİ

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, ekonomik kriz nedeniyle ihracat performansının düştüğünü söyledi.

2009 yılını değerlendiren ÇTSO Başkanı Çetin Başaranhıncal, dünyada hızlı bir büyüme döneminden sonra, siyasi belirsizlik ortamının da etkisiyle, Amerika'da yaşanan tüketim çılgınlığının, verilen tüketici kredilerinin genişlemesinin bireylerin gelirlerinden daha fazla tüketim yapmalarına neden olduğunu söyledi. Başaranhıncal, Mortgage kredilerinin dönüşümünde aksaklıklar yaşandığını bu aksaklığın kriz halini aldığını belirtti.

2007 yılının ikinci çeyreğinden itibaren Türkiye ekonomisinde başlayan yavaşlama eğiliminin, küresel krizin etkilerinin hissedilmeye başlandığı 2008 yılının ikinci yarısından itibaren hızlandığını ve sonrasında da yerini daralmaya bıraktığını dile getiren Başaranhıncal, "2003-2007 döneminde Türkiye ekonomisinin yıllık ortalama büyüme hızı yüzde 6,9 olurken, ekonomi 2008 yılında yüzde 0,9 oranında büyümüş, 2009 yılının ilk yarısında ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,6 oranında daralmıştır.

Gerçekleşmesi muhtemel tahminlere göre GSYH'nin, 2010 yılında ise yüzde 3,5 oranında artması hedeflenmektedir" dedi.

Küresel ekonomik krizin, dış talebin yanı sıra yurt içi talebi de olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken Başaranhıncal, "İhracatın yarıya yakın bir bölümünün gerçekleştirildiği Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde krizin şiddetli şekilde hissedilmesi, ülkemizin ihracat performansını önemli ölçüde düşürmüştür. İşsizlik oranları 2009'un ilk çeyreğinde tavan yaparken ekonominin yavaş yavaş toparlanmasıyla ve GSYH'da daralmanın küçülmesiyle birlikte işsizlik oranlarında da iyileşme gözlemlenmektedir. Yurt içi

üretim ve ihracatın ithalata olan bağımlılığının son yıllarda hızla artmasının da etkisiyle, ithalattaki daralma daha derin hissedilmiştir. Yaşadığımız küresel kriz sürecinde, tüm dünyadaki talep daralması nedeniyle, ithalatla birlikte ihracat da önemli miktarda azalmıştır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2010 Perşembe 13:48:03
Güncelleme :7 Ocak 2010 Perşembe 15:15:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?