3
Mayıs
2024
Cuma
ÇORUM

Türbanı destekleyen baro başkanları

Barolar Birliği, başörtüsüne özgürlük konusunda ikiye bölündü. Yüksek öğrenimde başörtüsüne serbestlik getirilmesini isteyen Anayasa değişikliği paketini destekleyen baro başkanı sayısı 23'e yükseldi.

AK Parti ve MHP'nin meclis gündemine getirdiği üniversitelerde başörtüsü serbestliği konusundaki anayasa değişikliği maddeleriyle ilgili tartışmalar halen devam ediyor. Barolar Birliği baro başkanları bugün Ankara'da bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda iki farklı görüş ortaya çıktı.

Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok'un yaptığı açıklamaların aksine 23 ilin baro başkanı adına ortak bir bildiri okundu. Sivas Barosu Başkanı Avukat Mustafa Coşkun'un okuduğu bildiride, TBMM'de görüşülmekte olan Anayasa değişikliklerine ilişkin yasama çalışmalarına destek verildiği açıklandı.

Anayasa ve yasaların eğitim öğretim hakkını tümüyle ortadan kaldıracak şekilde yorumlanmasının yanlış olduğunun vurgulandığı bildiride şu ifadeler yer aldı: "Aşağıda imzası bulunan Baro Başkanları olarak TBMM'de görüşülmekte olan Anayasa değişikliği ile ilgili görüşlerimizi kamuoyu ile paylaşmaktayız. Üniversitelerimizde yıllardır devam eden kılık kıyafete ilişkin yasaklamalar nedeni ile mağduriyetler ortaya çıkmaktadır. İnsanın doğmakla kazandığını kabul ettiğimiz vazgeçilemez ve devredilemez hakları uluslararası hukukla güvence altına alınmıştır. Anayasa ve yasaların eğitim öğretim hakkını tümüyle ortadan kaldıracak şekilde yorumlanması insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkelerine aykırıdır. Bağımsız savunmayı temsil eden avukatlar ve avukatların meslek örgütleri olan barolar, hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak ve korumakla görevlidir. Bizler üniversitelerde eğitim öğretim hakkının önünde bulunan yasakların kaldırılmasına yönelik olarak TBMM'de görüşülmekte olan Anayasa değişikliklerine ilişkin yasama çalışmalarını desteklemekteyiz."

Bildiriye imza atan barolar ise şunlar: "Sivas, Kayseri, Aksaray, Bingöl, Burdur, Çorum, Düzce, Elazığ, Erzurum, Gümüşhane, Iğdır, Karabük, Kahramanmaraş, Kırşehir, Kütahya, Malatya, Osmaniye, Rize, Sakarya, Trabzon, Yozgat, Afyon ve Erzincan

ajanslar
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2008 Cumartesi 17:21:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?