3
Mayıs
2024
Cuma
ÇORUM

'Türkiye hızla yaşlanıyor'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'de ilk defa düzenlenen 1. Gençlik İstihdam Zirvesi'nin açılışını gerçekleştirdi.


Gençlik İstihdam Zirvesi için Çorum'a gelen Bakan Faruk Çelik, Zirvenin açılışının ardından MHP, CHP ve AK Parti İl Başkanlıklarını ziyaret ederek, partililerle görüştü.
Dünya'da yaşanan krizler nedeniyle Türkiye'nin de bu darboğazdan etkilendiğini anlatan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "ABD'de başlayan ve tüm dünyayı etkilenmeyen küresel bir kiriz yaşıyoruz. Bu krizden her ülke gibi Türkiye etkilendi, önümüzdeki en büyük sorun istihdamdır ve biz bu alanda ciddi çalışmalar yapıyoruz" dedi.


Çorum Anitta Otelde düzenlenen 1. Gençlik İstihdam Zirvesi'nde bir konuşma yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'nin sosyal hayatta karşılaşacağı sıkıntılar ve Türkiye'nin çalışma alanında yaptığı reformlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çelik, hükümet olarak krizin sıcaklığı hissedilmeden önce iş dünyası için gerekli düzenlemelerin yapıldığını söyledi.


İktidar partisinin kapatılma ile karşı karşıya kaldığı dönemde de Sosyal Güvenlik Reformu ve İstihdam Paketi düzenlemesini ortaya koyduklarını ifade eden Çelik, "Eleştirilere sonuna kadar açığız ama sorunları bir bütünlük içinde değerlendirmek ve olaya böyle bakmak daha doğru. Kriz dönemindeki kamu yatırımları ileride Türkiye'nin yüzünün ağarması açısından önemli adımlardır. Finans sektöründe ve kamu maliyesinde bir sıkıntı yok. Bizdeki problem küresel dalgalanmanın getirdiği talep daralmasıdır" dedi.


Türkiye'nin şuanda genç bir nüfusa sahip olduğunu ancak 20 yıl sonra ülkenin yaşlanacağını belirten Bakan Faruk Çelik, Yaşlı nüfusun dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de hızla artmasının bu kesimin sosyal, ekonomik, psikolojik ve fizyolojik sorunlarını önemli ölçüde ağırlaştırdığını belirterek, "Bilim ve teknolojideki gelişmeler, kentleşmenin getirdiği değişimler yaşlılığın bir sorun olarak görülmesine yol açmıştır. Aile kurumundaki ve toplumsal yapıdaki değişimlerden de yine en çok etkilenen grup yaşlılar olmuştur. Türkiye Şuanda genç bir nüfusa sahibiz. Bugün yaşlı nüfusumuz yüzde 5.5, 2012 yılında yüzde 7olacağını, 2030 yılında ise yüzde 14 olacak bu da Türkiye açısından hiç de güzel bir gelişme değildir'' dedi.
Bakan Çelik, bugün Türkiye'de yaşlılığın bir sorun olarak görülmese de demografik tahminlerin, ''Avrupa'nın en genç nüfusu olmakla övünen ülkede'' 2030'lu yıllarda nüfusun yaklaşık yüzde 15'inin yaşlı olacağını gösterdiğini belirterek, "Bunun yüzde 16'sını kadınlar, yüzde 13.8'ini erkekler oluşturacak. Dolayısıyla gelecekte insanların çeşitli kolaylıklara sahip konutlara ve kentlere ihtiyaçları artacaktır. Yaşlı nüfusun yaşadığı çevrede ve yaşam biçiminde önemli değişiklikler olacaktır. Gruplar için
özel bakım hizmetlerine gerek duyulacaktır. Yetişkin çocuklar sayısal olarak azalacak, işgücüne katılan kadın sayısı yükselecek ve çocukların iş bulma nedeni ile coğrafi hareketliliklerinde artış görülecektir. Türkiye gibi doğurganlık hızının yüksek olduğu ülkelerde yaşlılar oran olarak fazla artmıyor gibi görünebilir. Ancak olaya oransal değil, sayısal olarak bakıldığında, ülkemizde yaklaşık 6.5 milyon yaşlı insan yaşamaktadır. Bu nedenle Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın 3 çocuk uyarısı aslında gelecekte yaşanılacak sıkıntılara işaret edilmiştir" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'NİN UZLAŞMAYA İHTİYACI VAR
Genç nüfusun yıllarca kandırıldığını anlatan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Türkiye elindeki genç nüfusu iyi kullanamadı, avantaj olan genç nüfus ne yazık ki, dezavantaj olarak değerlendirildi ve yıllarca sağ, sol, diyerek ayrımlaştırarak, gençlerin beyinlerini başka yönlere yöneltildi. Ancak ülkemizin genç beyinlere ihtiyacı var. Biz bugün gençlere gelin katılımcı demokrasi anlayışı içerisinde birlikte hareket edelim ve bu ülkenin sorunlarına birlikte bakalım diyoruz" diye konuştu

GENÇLİĞE ÖNEM VERİLSİN
Bakan Çelik, bakanlık olarak tüm işleri sosyal taraflarla diyalog içinde yürüttüklerini ve onların görüşlerini alarak uzlaşma yoluna gittiklerini belirtti.
Gençlik Zirvesinde konuşan Gençliğin Sesi Grubu Temsilcisi Kadir Celep ise Gençliğin sorunlarının çözümünde gençlerin fikirlerinin alınmasının önemli bir adım olduğunu belirterek, "Türkiye'de sorunlara yaklaşım tarzında önemli değişiklikler kaydedilmiş, işbirliği ve uzlaşma kültürü ön planda tutulmuş ve gençlerin fikirlerine önem verilmiştir. Bu ülkenin sorunlarının çözümü konusunda biz gençler elimiz taşın altına sokmaya hazırız, yeter ki, bizi yönetenler bizim fikirlerimize önem versinler ve bize sahip çıksınlar" şeklinde konuştu.


Anitta Otel'de iki gün sürecek olan ve Türkiye'de gençlerin istihdam sorunu ve yapılması gerekenlerin masaya yatırıldığı 1. Gençlik İstihdam Zirvesi'ne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Vali Mustafa Toprak, Belediye Başkanı Turan Atlamaz, Daire Müdürleri ile çok sayıda genç ve davetliler katıldı.

BAKAN ÇELİK'TEN MUHALEFET PARTİLERİNE ZİYARET
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1. Gençlik İstihdam Zirvesi'nin açılışının ardından MHP İl Başkanlığını ziyaret etti. MHP İL Başkanı Hüseyin Esen Yel ve partililerle görüşen Bakan Çelik, "Ben her gittiğim ilde mutlaka TBMM'de temsil eden partileri ziyaret ediyorum. Ben kavga gürültü ile bu ülkenin sorunlarının çözüleceğine değil, birlikte hareket ederek sorunların çözümü yanındayım" dedi.
Daha sonra CHP ilteşkilatını ziyaret eden Bakan Faruk Çelik, Burada Tufan Köse ve partililerle görüştü.


CHP teşkilatının dileklerini dinleyen Bakan Çelik, burada da yaptığı konuşmada, "Muhalefet partisinin fikirlerinin mutlaka alınması gerekiyor. Ben katılımcı demokrasinin yanındayım, ben herkesin bakanıyım ve bugün sizin dertlerinizi dinlemeye geldim." diye konuştu. Samimi bir ortamda gerçekleşen ziyaretlerin ardından Bakan Faruk Çelik, AK Parti İl Başkanlığını ziyaret etti.
AK Parti İl Başkanı Faruk Özkader, Merkez İlçe Başkanı Ahmet Ceylan ve partililer tarafından karşılanan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik burada yaptığı konuşmada partililerin yerel seçimlerde iyi çalışmasını istedi.
Çorum Belediyesi'ni ziyaret eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, daha sonra Çorum'dan ayrılarak Ankara'ya gitti.

iha
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2008 Cumartesi 20:19:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?