8
Mayıs
2024
Çarşamba
ÇORUM

Türkiye'nin ilk Hititoloğu öldü

Türkiye'nin ilk Hititoloğu ve Türkiye Bilimler Akademisi Şeref Üyesi Ord. Prof. Dr. Sedat Alp vefat etti. Alp için bugün Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi'nde (DTCF) bir tören düzenlenecek. 

Saygın bilim adamlarından Alp'in cenazesi, yarın Kocatepe Camii'nde öğle namazının ardından kılınacak cenaze namazını müteakip Karşıyaka Mezarlığı'nda defnedilecek. Hititoloji'nin çeşitli dallarında uluslararası literatürde kabul edilmiş ve atıf almış birçok keşif ve buluşun sahibi olan Ord. Prof. Dr. Alp, Boğazköy'den sonra en çok çivi yazılı tablet bulunan Maşat-Höyük'ün metinlerdeki adının Tapika olduğunu belirlemişti. 

1913 yılında Selanik civarındaki Karaferye'de doğan Ord. Prof. Dr. Alp, ilkokulu Akhisar'da, lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 1932 yılında Atatürk'ün açtırdığı bir sınavı kazanarak devlet tarafından yurt dışına öğrenime gönderilen Alp, Almanya'da Leipzig ve Berlin Üniversiteleri'nde Eski Çağ Tarihi, Hititoloji, Eski Anadolu Dilleri ve Kültürleri, Sümeroloji ve Akadistik ve Arkeoloji öğrenimi yaptı. 1940 yılında Berlin Üniversitesi'nde Hititoloji doktorasını alarak yurda dönen Ord. Prof. Dr. Alp, 1941 yılında Ankara'da Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Hititoloji asistanı, aynı yılda Doçentlik sınavını vererek Hititoloji Doçenti, 1949 yılında Hititoloji Profesörü oldu. 1959 yılında

Hititoloji Ord. Profesörü olan Alp, 1956-58 yıllarında Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nin Dekanlığı'nı yaptı. 1946 yılında Türk Tarih Kurumu üyesi olan Ord. Prof. Dr. Alp, Türk Tarih Kongreleri'ni organize etti. Türk Tarih Kurumu'nun son başkanı olan Ord. Prof. Dr. Alp, Uluslararası Akademiler Birliği toplantılarında Türk Tarih Kurumu'nu temsil etti. Ord. Prof. Dr. Alp, 1982 yılında Türk Tarih Kurumu Başkanlığı'na seçildi. 1953 yılında başladığı Konya-Karahöyük kazılarının uzun yıllar başkanlığını yapan Ord. Prof. Dr. Alp, Almanya, ABD, Çekoslovakya, Fransa, İngiltere, İsviçre, İtalya ve Japonya'daki üniversitelerde ve çok sayıda bilimsel kuruluşlarda konferanslar verdi.
Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Mainz Bilimler Akademisi gibi bazı kuruluşların da üyesi olan Alp, 1953 yılında Alman Arkeoloji Enstitüsü'nün muhabir üyeliğine, 1956 yılında aynı enstitünün asli üyeliğine ve 1979 yılında Mainz Bilimler Akademisi üyeliğine seçildi. Sedat Alp, Mainz Bilimler Akademisi'ne seçilen iki Türk bilim adamından birisidir. Ord. Prof. Dr. Alp, 7 Ocak 1995 tarihinde de Türkiye Bilimler Akademisi üyeliğine seçildi. 

Alp, İtalyan Cumhurbaşkanı'nın Commendatore nişanı (1957), Federal Almanya Cumhurbaşkanı'nın liyakat nişanı (1972), Paris College de France madalyası (1980), Federal Almanya Cumhurbaşkanı'nın yıldızlı liyakat nişanı (1991), İtalyan Cumhurbaşkanı'nın Grande Ufficiale nişanı (1991) sahibi. 

Uluslararası Hititoloji Kongreleri'nin kurucusu olan, Çorum'da toplanan Hititoloji Kongreleri'ne başkanlık eden Ord. Prof. Dr. Alp, Çorum'un dünyada tanıtılmasına katkılarından ötürü 1996 yılında Belediye Meclisi tarafından Çorum'un fahri hemşehrisi ilan edildi. Ord. Prof. Dr. Alp'in Türkçe ve Almanca yayınlanmış 10 kitabı ve Türkçe, Almanca, İngilizce ve Fransızca olmak üzere 100'e yakın bilimsel makalesi vardır.
iha
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2006 Çarşamba 09:14:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?