2
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

Üreticiler çeltik fiyatlarını bekliyor

Osmancık'ta çeltik üreticileri yeni hasat dönemine başladılar, ancak devletin fiyat açıklamaması nedeniyle ürünlerini yok pahasına sattıklarını belirten çiftçiler dertli.


Nisan ayı sonlarında başlayan çeltik ekimi ile su tutulmaya başlayan göletlerden, hasat zamanına 15-20 gün kala sular boşaltılmaya başlarken, bu hafta itibari ile de hasat dönemine başlayan çiftçiler, çeltiği geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 70Ykr'dan sattıklarını belirterek, hükümetin en kısa sürede çeltik fiyatını açıklamasını istediler.


Osmancık Ziraat Odası Başkanı Vedat Küçükgöz, üreticinin emeklerinin karşılığını alamamaları ve borçlarını ödeyememeleri nedeniyle ürünlerini en kısa sürede elden çıkarmak istediklerini ve fiyatların açıklanmaması nedeniyle satışların geçenki yıldan yapıldığını söyledi.


Çorum'un Osmancık ilçesinde Kızılırmak'ın geçtiği 26 köyde en önemli ürün olan çeltiğin yaklaşık olarak 35 bin hektar arazi ekim alanı olarak kullanıldığın belirten Vedat Küçükgöz, "Çeltik üreticisi geçen yıl bir anda pirinç fiyatlarının yükselmesi ile bu yıl emeğinin karşılığını alacağını düşünürken, pirinç tüccarları bir anda fiyatları geçen yılki fiyatların çok altına çektiler ve hükümetin de çeltik fiyatını açıklamaması üzerine üreticiler geçen yıl olduğu fiyattan ürünlerini satmak zorunda kaldı.
Çiftçilerimiz emeklerinin karşılığını alamıyorlar, kazanan bu yılda yine tüccarlar olacak" şeklinde konuştu.


Geçen yıl pirinç fiyatlarının aşırı yükselmesinden umutlanarak bu yıl üretimi iki katı yaptığını belirten çeltik üreticisi Halil Kısakol, "Ümitlendik, üretimi yükselttik, ancak bu yıl da fiyatlar değişmedi, geçen yılki sattığımız ürün fiyatının aynısını satıyoruz. Devlet alım yapmıyor, fiyat açıklanmadı, biz ürünümüzü satmak zorundayız, çünkü piyasaya borçluyuz ve biran önce borcumuzu ödememiz gerekiyor. Çeltik fiyatlarının açıklanmaması nedeniyle geçen yıl olduğu gibi bu yılda kilogramını 70 Ykr'dan
çeltikleri elimizden çıkartıyoruz" diye konuştu.

EMEK ÇEKEN ÜRETİCİ, SEFA SÜREN TÜCCAR
Ektikleri çeltiklerin maliyetini kurtaramadıklarını belirten Ahmet Karataş, "Emeğimizin karşılığını alamıyoruz, fiyatlar geçen yılkinin aynısı. Emeği, zorluğu çeken biz üreticileriz, ancak sefasını süren tüccar oluyor. Borçluyuz, bu nedenle ürünlerimizi bir an önce satmak durumundayız. Bu nedenle de açıklanmayan fiyat karşısında ürünlerimizi yok pahasına satıyoruz" şeklinde konuştu.


Yusuf Çeltik ise, tarım sektörünün can çekiştiğini belirterek, "Ürünümüz bu yıl para yapacak diye biz umutlandık ancak gördük ki sevinen sadece tüccarlar olacakmış. Mazota borcumuz var, esnafa var, fırına var, hasat dönemi başlar başlamaz tüm alacaklılar bize selam yolluyor ve biz de borcumuzu ödemek zorundayız. Bu nedenle de elimizdeki çeltikleri ucuz pahalı elden çıkartıyoruz, emeğimizi tüccarın sefasına harcıyoruz" diye konuştu.

TÜCCAR MEMNUN
Osmancık ilçesinde hasat dönemi başladı. Mevsim kurak geçmesine rağmen ürün kalitesinin yüksek olması pirinç tüccarlarını sevindirdi.
Fiyatların açıklanmamasının üreticiler açısından iyi olmadığını belirten Mustafa Geçmiş, "Bu yılki ürünlerimizi almaya başladık, verim iyi kalite iyi tek sıkıntımız fiyatların açıklanmaması nedeniyle çiftçiler, ürünlerini satmıyorlar bekliyorlar. Fiyatlar değişmedi, geçen yılki fiyatlardan çeltik alımı yapılıyor. Önümüzdeki günlerde fiyat açıklanması ile birlikte biz de gözümüzün önüne bakacağız ve ne kadar ürün alacağımıza karar vereceğiz. Bu yılki üretimden memnun olacağımızı sanıyoruz" ifadelerinde
bulundu.

İha
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2008 Perşembe 20:06:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
dilaver ak IP: 194.27.35.xxx Tarih : 24.09.2008 11:19:18

benim babamda çiftci. çeltik ekiyor. geçen sene yok pahasına çeltik sattık. umarım devlet kısa zamanda fiyatları açıklar. şu ülkede bi kerede çiftcinin yüzü gülsün:) unutmayın bu ülkeyi yüzeltenler çiftcilerdir.