2
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

Villasını rehabilitasyon merkezi yaptı

Çorum'da faaliyet gösteren özel bir rehabilitasyon merkezine devam eden zihinsel ve bedensel özürlü öğrenciler, eğitimlerini uzman eğitmenler ve özel tekniklerle sürdürüyorlar.

Çorum'da villa tipi evini rehabilitasyon merkezine çeviren işadamı Adem Karaaytu, evini engelli çocukların eğitimleri için son sistemle donattı. Ulu Çınar Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Adem Karaaytu, zihinsel özürlü çocuk ve gençleri topluma kazandırmak amacıyla bu merkezi kurduklarını ve eğitimin modern şartlar altında verildiğini söyledi.

Özürlü çocukların hayata daha iyi tutunmaları için meslek edindirme amaçlı mesleki eğitim hizmeti de vermeye başlayan Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, İskilip Halk Eğitim Merkezi'ni model aldı. Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde özürlü çocuklar ürettikleri ürünleri pazarlayarak hem ailelerine katkıda bulunuyor hem de meslek öğrenerek geleceğe hazırlanıyorlar.

22 kişilik uzman kadrosuyla eğitim veren Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde 125 öğrencinin eğitim gördüğünü ifade eden Adem Karaaytu, kurumlarının Avrupa standartlarının üzerine çıktığını belirtti. Karaaytu, sürekli kendilerini yenileyerek özürlü çocukları topluma kazandırabilmek için var güçleriyle çalıştıklarını kaydetti.

Özürlü çocuklara fiziksel tedavi hizmetinin yanı sıra sera eğitimi, evcil hayvan eğitimi ve su ürünleri eğitimi verdiklerini bildiren Karaaytu, kurumda her öğrencinin bir çiçeği, bir kuşu ve bir balığının bulunduğunu dile getirdi.

Karaaytu Ticaret Limited Şirketi olarak şimdi de devletten hiçbir destek almadan mesleki eğitim hizmeti vermeye başladıklarını aktaran Adem Karaaytu, oyma ağaç ve mobilya atölyesinde özürlü çocuklara eğitim verdiklerinin altını çizdi. Uzman eğitici nezaretinde verilecek olan eğitimler sonrası öğrencilerin meslek sahibi birer birey olarak yetişeceklerine dikkati çeken Karaaytu, ayrıca ürettikleri ürünlerin karşılığı ile de ailelerine katkı sağlayacaklarını ifade etti.

Ayrıca kuruma 1 adet ambulans ve araç kazandırdıklarını dile getiren Adem Karaaytu, ambulansın Mimar Sinan Mahallesi sakinlerine hizmet verdiğini bildirdi. Karaaytu, tam donanımlı araçla da özürlüler hakkında eğitim vermek için il ve ilçelerde bilgilendirme çalışmaları yürüttüklerini söyledi.

Karaaytu, kurumda özürlü kız çocuklarına çamaşır yıkama, yemek pişirme ve ütü yapma gibi eğitimler de verildiğini belirterek sağlık ve rahatlama odasında uzman doktorlar tarafından öğrencilerin sağlık taramasının yapıldığını kaydetti.

Karaaytu, "Merkezimizde yaş sınırı yok. Ancak genel olarak 3-21 yaş grubundaki engellilere bireysel, seanslı grup, fizyoterapi, aile ve rehberlik eğitimi veriliyor. Burada, 15 özel eğitim uzmanı, 1 çocuk gelişim uzmanı, 1 psikolog, 1 fizyoterapist, 1 müdür ve 1 genel müdür ile Çorum halkına hizmet veriyoruz. Haftada 2 saat öğretmen-öğrenci olarak bireysel, kendi akranları ile özür grupları içerisinde performanslarının değerlendirilmesi için; yine haftada 2 saat grup eğitimi veriliyor. Şu anda Ulu Çınar Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde 125'in üzerinde zihinsel ve bedensel özürlü çocuk eğitim görüyor. Aileler, ilk defa böyle özel bir rehabilitasyon merkezinde çocuklarının eğitimlerini yakından takip ediyorlar. Burada yürüyemeyen ve konuşamayan birçok öğrencimiz rehabilite edilerek gönderildi" ifadelerini kullandı.

Özürlü çocukların hayata kazandırılması için özürlü çocuk sahibi ailelere seslenen Adem Karaaytu, özürlü çocuğu bulunan ailelerin kendileri ile irtibata geçmeleri halinde çocuklara sıcak aile ortamında her türlü eğitimi vereceklerini sözlerine ekledi.

VİLLAYI REHABİLİTASYON MERKEZİ YAPTI
Toplum içerisindeki engelli çocuklara mutlaka özel eğitim verilmesi gerektiğini ifade eden işadamı Adem Karaaytu, kendisine yaptığı villayı eğitim ve rehabilitasyon merkezine dönüştürdü. Özürlü çocuklar çaresizlik içerisinde kendilerine uzanacak yardım elini beklerken, kendisinin lüks içerisinde yaşayamayacağını anlatan Adem Karaytu, "Çevremde birçok çocuğa tedavi ve eğitim verilmesi gerektiğini gördüm. Bizler hali vakti yerinde olan kişiler rahatça yaşamımızı sürdürürken, bu çocukların acı içerisinde bakmasına dayanamadım ve kendi villamı eğitim ve rehabilitasyon merkezine çevirdim. Ben buradan kar elde etmek için bu merkezi kurmadım, sadece engelli çocuklara birazcık yardım edebilmenin mutluluğunu yaşamak için kurdum. Çocuklarımın bir gülücüğü için tüm servetimi heba ederim" şeklinde konuştu.

BİREBİR EĞİTİM
''Siz insansınız'' sloganı ile yola çıkan Ulu Çınar Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, özürlü öğrencilere özel olarak bireysel eğitim veriyor. Verdiği hizmet ile dikkat çeken Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde, çocuklara yetenekleri doğrultusunda oluşturulan özel odalarda eğitim veriliyor.

Psikolog, fizyoterapist gibi uzmanlarla özürlü öğrencilerin yetenekleri belirlenirken, rehabilitasyon merkezine gelen her öğrenci titiz bir eğitim sonunda verilebilecek en iyi eğitimi alma imkanı buluyor.

ÇOCUKLARA ÖZEL ODALAR
Ulu Çınar Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde oluşturulan bireysel odalar özel olarak hazırlanarak çeşitli renklerle boyandı. Her öğrencinin zeka seviyesine göre odalarda eğitim gördüğü merkezde öğrenciler, kendilerine gösterilen ilginin karşısında eğitime verdikleri cevapla yöneticileri sevindiriyor.

Merkezde bulunan uzman eğitimciler, "Buraya gelen her öğrenci özürlü ve engelli. Bizler onların seviyesine inerek onların kendilerine olan güvenlerini arttırmaya çalışıyoruz. Birçok çocuk konuşmayı dahi bilemezken, merkezimizde öğrencilerimiz her hareketi öğrenene kadar mücadele veriyoruz ve öğrencilerimiz merkezimizden mutlu ayrılıyor" diye konuştu.

TELEVİZYONLARDA GÖRÜLEN OLUMSUZ HABERLERDEN ETKİLENİYORUZ
Televizyonlarda eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin sanki eğitim merkezi değil de 'İşkence yuvası' gibi gösterilmesinden rahatsız olduklarını anlatan uzmanlar, "Merkezimizde gelen her öğrencimiz bizim için değerlidir. Merkezlerimize bakış açısı mutlaka değişmeli, eğer yaşanan birkaç olumsuzluğu abartarak her merkez aynı uygulamayı yapıyor gibi gösterilir ise bu merkezlere haksızlık yapmış oluruz. Merkezimize gelen her engelli özel eğitim isteyen özel kişilerdir. Bizler gelen engellileri cezalandırmak değil, özürlülüğünü unutturmak ve ona kendini sevmeyi ve toplumun da kendisini sevmesini öğretmeye çalışıyoruz. Özürlülerimiz bizden ve içimizden birisi. Toplum olarak engellilere karşı daha duyarlı olmalıyız, onları dışlamak ve ikinci sınıf insan muamelesi yapmak gibi bir yanlış tutum içerisinde girmeden el ele işbirliği içerisinde devlet, özürlü aileleri, rehabilite merkezleri ile halk ortak çalışma içerisinde olmalıdır. Böyle birlik olursa el ele verirsek, önümüzdeki tüm engelleri aşarız" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2008 Cumartesi 18:25:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?