3
Mayıs
2024
Cuma
ÇORUM

Yağmurlar, inşaatçıyı vurdu

Çorum Toprak Sanayiciler Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, havaların yağışlı gitmesi ve inşaat sektöründe yaşanan durgunluktan dolayı, geçen yıllara oranla yüzde 20 daha düşük kapasite ile sezona başladıklarını söyledi.

Çorum’da faaliyet gösteren 24 kiremit, 11 tuğla fabrikasının gerek mevsim şartları gerekse inşaat sektöründeki durgunluktan dolayı düşük kapasite ile çalıştığını belirten Çetin Başaranhıncal, "Düşük imalata karşılık satışlarımız az. Fabrikalar sezon başlangıcı olmasına rağmen stok yapmaya başladı. Çorum’da şu ana kadar inşaat ruhsatı başvurusu 200 adet, geçen yıl bu rakam 435 idi" dedi.

Çorum özelinde sektörün çok iyi olmamasına rağmen Türkiye genelinde inşaat sektöründe bir hareketlilik görüldüğünü, bu hareketliliğin ekonomiye ivme kazandırması için TOKİ’lere (Toplu Konut İdareleri) ihtiyaç olduğunu dile getiren Başaranhıncal, yılın ikinci yarısında inşaat sektöründe yaşanacak hareketliliğin toprak sanayi sektörüne de olumlu yansıyacağını ümit ettiklerini vurguladı.

Çorum’da geçen yıl yaşanan işçi eylemleri neticesinde bazı işçilerin sendikaya üye olduklarını ve Çimse-İş Sendikası’nın Hamoğlu Kiremit’te yetki aldıklarını da hatırlatan Başaranhıncal, "Bu yetkiye dayanarak 4 Mayıs 2005 tarihinde toplu iş sözleşmesi Çimse-İş ile Hamoğlu Kiremit arasında imzalanmıştır. Çalışanlarımızın anayasal hakkı olan sendikalı olmak hiçbir suretle engellenemez. Sendikalı olup olmamak tamamen kendi iradelerinde karar verebilecekleri bir konudur. Ancak mevsimlik işyerlerinde sendika şartlarının birbirlerine çok uyum sağladığı söylenemez. Sözleşme yapılmasına rağmen Hamoğlu Kiremit’te şu an için sendikalı işçi bulunmamaktadır" şeklinde açıklamada bulundu.
Çorum’un teşvik kapsamına alınmasını da değerlendiren Toprak Sanayicileri Kooperatifi Başkanı Çetin Başaranhıncal, teşvikin yerinde ve uygun şartlarda değerlendirilmesi halinde fayda sağlayacağını kaydetti. Teşvikin yerinde uygun kullanılması noktasında firmalara çok büyük görevler düştüğünü anlatan Başaranhıncal, yeni teşvik yasasının çıkmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, "Alınan teşvikler ekonomiye destek vermesi açısından geri dönmesi gerekmektedir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2005 Perşembe 11:44:23
Güncelleme :2 Haziran 2005 Perşembe 12:06:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?