3
Mayıs
2024
Cuma
ÇORUM

Yaylalar turizme açılacak

Çorum'da bulunan yaylalar, ormanları, doğal güzellikleri ve otantik özellikleriyle keşfedilmeyi beklerken, Valilik bu doğal güzellikleri tanıtmak için kolları sıvadı. Vali Mustafa Toprak, ''Çorum, doğa turizmi ile de kendinden söz ettirilen bir il haline gelecek" dedi.


İlde bulunan yaylaları Türk turizmine kazandırmayı hedefleyen Çorum Valisi Mustafa Toprak, yaylalarda çalışma başlatırken yaylaların kısa sürede turizme açılacağını söyledi.


Kargı, Bayat, Osmancık ve İskilip ilçelerinde güzel yaylalar olduğunu belirten Vali Mustafa Toprak, Kargı Abdullah Yaylası'nda otel, spor tesisleri yapılacağını, Osmancık ve Kargı'nın diğer yaylalarında ise kamp ve çadır turizmini geliştirmeyi hedeflediklerini belirterek, "Çorum kısa bir süre sonra, tarihi ve kültürel turizmin yanı sıra doğa turizmi ile de kendinden söz ettirilen bir il haline gelecektir" ifadelerini kullandı.


Toprak, Çorum'da bulunan doğal göletlerin de çevrelerinde düzenlemeler yaparak, turizme kazındırılacağını ifade etti.


Osmancık'ın Karalargüney köyü sınırları içerisinde bulunan Gölbel Yaylası'nın, keşfedilmemiş güzelliğiyle turizmcileri beklediğini anlatan Vali Toprak, 150 metre derinliğe sahip olduğu belirtilen göletin görüntüsüyle tıpkı Trabzon'daki Uzungölü andırdığını söyledi. Toprak, Gölbel Göleti'nin muhteşem manzarası ve temiz havasıyla adeta bir doğa harikası olduğunu ve buranın en kısa sürede turizme kazandırılacağını kaydetti.


Gölünyazı ve Gölbel Göleti'nde, aynalı sazan, sazan, ördek, karabatak gibi çok çeşitli kuş türlerinin bulunduğunu ve bu göletlerin yayla turizmine kazandırılması gerektiğini ifade eden Vali Mustafa Toprak, insanların artık güneş-kum-deniz turizminden sıkıldığını savundu.


Geyik, karaca, sansar, tilki ve kurt gibi birçok farklı populasyonu bünyesinde barındıran Abdullah Yaylası ile tıpkı İsviçre'nin Alp Dağları'ndaki göletleri andıran Gölbel Göleti'nin mutlaka yayla turizmi açısından değerlendirilmesi gerektiğini belirten Toprak, bu konuda Valilik olarak ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını dile getirdi.

ÇORUM'UN DOĞAL ZENGİNLİKLERİ
Çorum'daki Çatak Tabiat Parkı, il merkezine 22 kilometre uzaklıkta. En rahat gidilip gelinebilen bu mesire yeri, günübirlik piknik yapmaya uygun olarak düzenlenmiş durumda. Çatak Tabiat Parkı'nın orman alanı ağırlıklı olarak karaçam ağaçlarından oluşmaktadır.


Kargı (Eğinönü) Yaylası, Kargı ilçesinin kuzeyindeki yüksek dağlık bölgede yer almaktadır. Çorum'a 140 kilometre Kargı'ya 26 kilometre uzaklıktadır. Kargı Yaylası bölgede birbirine bağlantılı şekilde bulunan Aksu, Karandu, Göl, Örencik, Karaboya ve Gökçedoğan yaylaları ile bir grup oluşturmaktadır. Bu yaylalarda, yöresel yayla mimarisine uygun yayla evleri geleneği halen devam etmekte olup Aksu ve Gökçedoğan göletleri bulunmaktadır.


Abdullah Yaylası, Kargı ilçesinde, ilin en yüksek noktası olan Kös Dağı (2 bin 50 metre) üzerinde yer almaktadır. Çorum'a uzaklığı 114 kilometre olan Abdullah Yaylası, İstanbul-Osmancık-Samsun karayoluna 12 kilometre mesafededir. Bin 450 metre rakıma sahip yayla bozulmamış doğası, sarıçam, karaçam ve diğer kendine özgü bitki örtüsü ile kamp kurmak ve piknik yapmak için uygun yaylalardandır. Yaylada 22 yataklı konaklama ünitesi ve lokanta bulunmaktadır.


Bayat, Kunduzlu ve Kuşçaçimeni yaylaları, Bayat ilçesi sınırları içerisinde, ilçenin kuzeyindeki dağlık Karatepe mevkiinde yer almaktadır. İl merkezine 100 kilometre ilçe merkezine 25 kilometre uzaklıktadır. Yaklaşık bin 800 metre rakımlıdır. Yöre halkı yayla geleneğini bu yaylalarda sürdürmektedir. Zengin bitki örtüsü ile kaplı olan bu yaylalarda sarıçam, karaçam ve köknar ormanları dikkati çekmektedir. Bu yaylalar, bol su kaynakları ve bozulmamış tabiat yapısı ile yayla turizmine elverişli alanların
başında gelir.


Karaca Yaylası, Osmancık ilçesine bağlı Başpınar beldesinde bulunmaktadır. Çorum-Osmancık yoluna 20 kilometre, Çorum'a 50 kilometre mesafededir. Bölgeye İstanbul-Samsun karayolu ve Ankara-Çorum-Osmancık karayolundan ulaşmak mümkündür.


İncesu Kanyonu, Ortaköy ilçesinin İncesu köyündedir. Tek giriş ve çıkışı bulunan İncesu Kanyonu, 12.5 kilometre uzunluğundadır. Genişliği 40-60 metre arasında değişmektedir. Kanyonun her iki yamacı sarp kayalık olup yer yer ormanlık alanlara rastlamak mümkündür. Kanyon, mevsimine göre rafting ve trekking sporları için uygun özellikler taşımaktadır.

iha
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2008 Pazartesi 12:57:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
seydi tortu IP: 85.110.38.xxx Tarih : 30.10.2008 20:00:13

süper bir fikir böyle faaliyetlerin önceden başlaması gerekiyordu inşallah diger turizm yerleri gibi güzel çorumumuzuda batırmazlar