3
Mayıs
2024
Cuma
ÇORUM

Yeşilırmak Havzası toplantısı

Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği (YHKB) 2008 yılı olağan 4. Encümen ve Meclis Toplantısı Samsun'da gerçekleştirildi.


İl Genel Meclisi Encümen Salonu'nda Birlik Başkanı Amasya Valisi Celaleddin Lekesiz başkanlığında, Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nun ev sahipliğinde yapılan toplantıda, proje dahilindeki Amasya, Çorum, Samsun, Tokat illerindeki gelişmeler, uluslararası turizm fuarlarına katılım, Samsun, Kastamonu ve Erzurum Düzey 2 Bölgeleri Kalkınma Programı'na katılım, Yeşilırmak Havzası Entegre Su Kaynakları Yönetim Planlaması kapsamında DABLAS Projesi personel durumu gibi konular ele alındı.

Çorum Valisi Mustafa Toprak, Samsun İl Özel İdare Genel Sekreteri Aslan Karanfil, vali yardımcıları ve il genel meclis üyeleri ile uzmanların katıldığı toplantının açılışında konuşan Amasya Valisi Celaleddin Lekesiz, 21. yüzyılda yeni kavramlar ve yeni sorunlarla karşılaşılmaya başlandığını, mevcut dönemde de hızlı bir şekilde devam ettiğini söyledi.

Eski bilgilerle yeni sorunların çözülemeyeceğine dikkat çeken Celaleddin Lekesiz, projenin uygulanmasının üzerinden 10 yıl geçtiğini, çevre, ekonomi ve sosyal sorunların yanında dünyadaki gelişmelerin bölgede uygulanmasında önemli gelişmeler sağlandığını kaydetti.


YHKB'nin 2007 yılında Avrupa Bölgesel Kalkınma Ajansları Birliği'ne (EUDADA) üye olduğunu hatırlatan Lekesiz, "Gerekçesini henüz bilmediğimiz anca merkezi İspanya'da bulunan bir kuruluş. Birliğimizin bizlerce de bilinmeyen bir gerekçe ve bilinmeyen bir oylama ile uluslararası kalite zirve ödülüne layık görüldüğünü belirttiler. Bu nedenle bu kuruluş tarafından Türkiye'de daha önce 3 kuruluşa verilen altın kalite ödülünü YHKB'ye verilmesini arzu ettiklerini ifade ettiler. Uyguladığımız projeler dünyada markalaşıyor'' dedi


AB Komisyonu görevlilerin araştırması sonucu Karadeniz'de kirliliğin önlenmesine yönelik çalışma yapan DABLAS adında bir görev gücü kurulduğu bilgisini veren Vali Lekesiz, "Oluşumun talebi üzerine Yeşilırmak'ın tamamını bir bütün olarak ele alan bir çalışma gerçekleştirecek. DABLAS'ın çalışmalarında suyun eşit bir yönetim modelinin belirlenecek. Suyun ne kadarının kullanımda, sulamada, sanayi tesislerinde ve ne kadarının hidroelektrik santrallerin kurulması noktasında pek çok unsuru içeren ve bölgenin ihtiyacı olan bir yönetim modeli oluşturmak üzere çalışma yapılacak. Çalışma için 500 bin euroluk bir kaynak ayrıldı" diye konuştu.
YHKB'nin Yeşilırmak havzasında yer alan ve Yeşilırmak'ın aktığı, zenginlik oluşturduğu 4 ilin havza boyunda örgütlenme modeli olarak Türkiye'de bir öncü ve ilk kurum olduğunu belirten Samsun Vali Hasan Basri Güzeloğlu, "Birlik örgütlenme modeli olarak dünyada başarılı bulunmaktadır. Havza temelinde, havzanın ve akarsu çevresindeki yerleşim alanlarının, çevresinde yaşayan insanların ortak bir noktada sorunlarının çözümü, bölgesel ölçekte kalkınma ve gelişme hedeflerini ve çevrenin korunması özelinde çok başarılı birçok projeyi hayata geçirmiş ve bugün bu çalışma ile ülkemizde örnek alınmış bur kurumdur" dedi.
Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat'ın projeyle bütünleştirdiğini dile getiren Güzeloğlu, gelecekte bölgesel kalkınma ölçeğinde, 4 ilin birlikteliğine dönük çok zengin alt yapının sunulacağına, daha birçok başarılı modeller ve uygulamalar olacağına dikkat çekti. Açılış konuşmalarının ardından toplantı basına kapalı devam etti.

iha
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2008 Çarşamba 19:01:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?