5
Mayıs
2024
Pazar
ÇORUM

Yorgancılık tarihe karışıyor

SUNGURLU'DA YORGANCILIK TARİHE KARIŞIYOR

Çorum'un Sungurlu ilçesinde yorgancılık mesleği, teknoloji ile yapılan hazır işlerin çıkmasıyla tarihe karışıyor.

Siftahsız dükkan kapattıklarını dile getiren yorgan ustaları mesleklerinin her geçen gün kaybolduğunu belirterek üzüldüklerini ifade ediyorlar.

Yorgancı ustası Mehmet Bulut, mesleğini götürebildiği yere kadar götürmek için çabalıyor. 10 yaşında çırak olarak başladığı yorgancılık mesleğine 40 yıldır sahip çıkan Mehmet Bulut(50), el emeğinin değerinin kalmadığından yakınıyor.

Yorgancılık mesleğiyle uğraşanların geçmişte itibar gördüğünü dile getiren yorgan ustası Bulut, "Şimdi ise mesleğimiz kaybolmak üzere. İlgi yok, emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Siftahsız dükkan kapatıyoruz" dedi.

Meslek sahibi olmak isteyenlerin artık yorgancılığa ilgi göstermediğini anlatan Bulut, "Yıllardır ekmeğini yediğim mesleğimin yok olmak üzere olmasına üzülüyorum. 1980'li yıllarda Sungurlu'da 5'e yakın yorgancı vardı. Şimdi ise tek ben kaldım. Kazandığımız para masrafımızı karşılamıyor. 1990 yılı öncesine kadar kazancımız iyiydi. 2000 yılından sonra artık para kazanamaz, siftahsız dükkan kapatır hale geldik" diye konuştu.

Gençlerin artık bu mesleğe ilgi göstermediğini söyleyen Bulut, "Çırak olmak isteyen kimse yok. En basit yorgan 3 günde yapılıyor. Eskiden her genç kızımızın çeyizinde olmazsa olmazlardan biriydi. Ama şimdi öyle değil. Bu iş sezonluk sayılır. Düğün zamanlarında işler biraz açılıyor, 3-4 ay sonra yeniden kapanıyor" şeklinde devam etti.

"Önceleri yorgan dikmenin yanı sıra vatandaşlara yatak da dikerdik" diyen Bulut, "Kanepeler çıkınca şimdi kimse somya kullanmıyor. Somyalar olmayınca yatak da diktirmiyorlar. Kanepeler çıktı yatak işi bitti, makineler çıktı yorgan işi bitti. Günümüzde el emeğinin değeri kalmadı" şeklinde konuştu.

SUNGURLU'DA YORGANCILIK TARİHE KARIŞIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2010 Pazartesi 13:50:02
Güncelleme :23 Ağustos 2010 Pazartesi 18:37:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
coşkun bulut IP: 85.103.119.xxx Tarih : 2.09.2010 02:27:44

NE GÜZEL GÜNLERDİ O GÜNLER BABAMA COCUKLARIMA BENİ TANIYAN HERKESE SELAM SAYGI SEVGİ  İSTANBULDAN  BİZİM MEFRUŞAT ADINA COŞKUN BULUT