16
Haziran
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Çiftçiler Borsa'ya tepkili

Çorum'un Sungurlu İlçesi'nde çiftçiler Toprak Mahsulleri Ofisi'nin buğday alımını Ticaret Borsası'nda yapmasını istemiyorlar.

Bu yıla kadar Toprak Mahsulleri Ofisi'nin ilçede Ajans Müdürl üğü'nde buğday alımını yaptığını belirten çiftçiler, bu yıl Ofis' in Ticaret Borsası'nda alım yapmasıyla uzun kuyruklar oluştuğunu ve buğdayın değerinin altında satıldığını söylüyorlar.

Buğdaylarını satmak için bir gün önceden Borsa'nın önünde kilometrelerce kuyruk oluşturan çiftçiler sabah alınan numunenin ardından buğdayın satılmasını bekliyor. Borsa'da ofis eksperinin buğdayını alması üzerine ofisin ilçedeki Ajans Müdürlüğü'ne giden çiftçi orada da buğdayının tartılması ve kayıt işlemleri için saatlerce hatta günlerce bekliyor.

Daha sonra çiftçi, ofisin belirlediği şehir dışında boşaltım yerlerinde de saatlerce bekliyor. Sungurlu'ya bağlı Tuğcu Köyü'nden ilçeye buğdayın ı satmaya gelen çiftçi Nurettin Cengiz, eskiden çiftçi buğdayını tüccara satmak isterse Borsa'ya, devlete satmak isterse ofise gittiğini kaydetti.

Cengiz, ofisin geçen yıla kadar ilçede alım yaptığını ama geçen yıl alımının durdurularak, bu yıl Borsa'da alım yapmaya başladığını bununla Borsa'da büyük bir rant oluştuğunu ileri sürerek çiftçinin üzerinde büyük oyunlar oynandığını söyledi.

Borsa'ya büyük paralarla laboratuvar sisteminin kurulduğunu ama laboratuvar değerlerinin diğer ilçelerdeki laboratuvar değerleriyle uyuşmadığını dile getiren Cengiz, Borsa'da laboratuvar ücretinin yanısıra birde çiftçiden buğday aldıklarını ileri sürdü. Cengiz, Borsa'da buğday alımı için ofis tarafından görevle ndirilen eksperin
laboratuvar değerlerini dikkate almadığını onun için çiftçi nin boşyere Borsa'ya giderek saatlerce sıra beklediğini söyledi.

Ayrıca Borsa'da kaliteli ürünü tüccarın, kalitesiz ürü nü ofisin aldığını iddia eden Cengiz, ürünün fiyatının düşürüldüğünü hem çiftçinin hemde devletin zarara uğratıldığını söyledi.

Recep Şeyhoğlu - Kenthaber / Sungurlu
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2005 Perşembe 14:16:52
Güncelleme :24 Kasım 2005 Perşembe 14:52:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yusuf ünsal IP: 85.98.17.xxx Tarih : 20.08.2005 09:04:33
çifçi nin kızgınlığı bunuunlada bitmiyor sistem kendiliğinden oluşmuş çiftçiden buğdayını alan bazı tüccar!!! aynı çiftçinin çiftçilik belgesiyle birlikte aynı buğdayı ofise satıyor.bence oluşturulan kuyruklarda suni İnsanlara arada fark yok buğdayınızı tüccara verin görüntüsü yapılıyor.