19
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT
Belediye Sayfaları

ŞEBİNKARAHİSAR’DA ERİMEZ TEPE ‘YE GİTTİNİZMİ?

Giresun ve yöresinde de dağ ve tepelerin mukaddes sayılması, buralarda ermiş kişilerin mezarlarının bulunduğuna dair bir çok inanç vardır. Tirebolu ilçesi Yalç köyü halkı arasında tepelerde bulunan mezarlarda evliyaların yattığına inanılmaktadır. Bu evliyalar gece yarılarından itibaren atlarla birbirlerini ziyarete giderler. Ziyarete gidiş belli güzergahlardan yapılırmış, bu güzergahlar temiz tutulmadığı taktirde yol güzergahını değiştirdiklerine inanılır ve bu yollar daima temiz tutulur. Samsun ili Karakavuk köyündeki Alibey Dede Türbesi de yüksek bir tepe üzerindedir.

Şebinkarahisar ilçesinde bulunan Erimez tepesinde bulunan karın da şifalı olduğuna inanılmaktadır. Bu inanca göre Erimez tepesinde daima kar bulunmaktadır. Sadece yedi yılda bir kar erimekte ve karların altında bulunduğuna inanılan altınlı çeşmede abdest alan ama bir kişinin gözlerinin açıldığı rivayet edilmektedir.

 

Çocuğu olmayan kadınlara yatırlara, türbelere giderek çocuk dilemeleri bugün için de canlı olarak yaşayan bir gelenektir. Bu türbe ve mezarların belli başlıları şunlardır: Giresun Çınarlar mahallesindeki Seyyid Vakkas Türbesi, Şebinkarahisar Hasanşeyh köyündeki Hasan Şeyh Türbesi, Yağlıdere Tuğlacık ve Tekke köyünde Sarı Halife Türbesi, Keşap-Yolağzı köyü Gökçeoğlu Hüseyin Efendi Türbesi.

 

Kaynak: Kültür Bakanlığı ile Anadolu Erenleri Kültür ve Sanat Vakfı işbirliğinde, 23-28 Ekim 2000 tarihlerinde, Ürgüp / Nevşehir'de gerçekleştirilen "Uluslararası Anadolu İnançları Kongresi bildirilerinden hazırlanan, Ervak Yayınları, Bilim Kültür Dizisi "ULUSLARARASI ANADOLU İNANÇLARI KONGRESİ BİLDİRİLERİ" adlı kitaptan alınmıştır

Okumaya devam ediniz…

http://www.tirebolu.4t.com/kultur1.htm

 

DOĞU KARADENİZ BÖLGESİNDE ESKİ TÜRK İNANÇLARININ İZLERİ"

Yrd.Doç.Dr.Bilgehan Atsız GÖKDAĞ

 

 

 

Yayın Tarihi : 7 Nisan 2004 Çarşamba 13:50:21
Güncelleme :29 Eylül 2004 Çarşamba 13:57:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?