19
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT
Belediye Sayfaları

Şebinkarahisar'da taşhanlar yok oluyor

 

Şebinkarahisar İlçe merkezinde Kalenin kuzey eteğinde yer alan tarihi taşhan, XVII. Yüzyılda Şebinkarahisar Sipahi Reisi Taban Ahmet Ağa tarafından yaptırılmıştır. Kale ve orta mahalleye giden yolun sağ ve solunda yer alan ve kagir bedesten olarak yapılan bu binalar son yıllara kadar bozulmadan durmakta idi.

Her bedesten iki katlı olup orta yerlerine ışık alabilecek açıklık bırakılmıştır. Ayrı ayrı giriş–çıkış kapıları vardır. 1915 tarihinden 1939 depremine kadar cezaevi olarak kullanılan bedestenler kısmen depremden ve geri kalanı da taş, demir ve kurşunlarına sebep tamamen tahrip edilmiştir. Koruma altına alınan bedestenlerin temizlenmesi ve etrafından çevrilerek daha fazla tahribata uğramaması için belediyece çalışmalara başlanmıştır. Bu bedestenler halk arasında taşhanlar olarak adlandırılmaktadır.

Yerli kara taştan iki katlı, kemerli, tipik Osmanlı Taşhanları mimarisinde yapılmış olan bu taşhanlar da günümüze kadar sağlam olarak gelememiştir. Büyük ölçüde tahribata uğramış olan Taşhanların günümüze gelebilen en sağlam tarafı güney tarafıdır. Kuzey cephesi tamamen yıkılmıştır. Girişin iki yanında, iki katlı kemerli mekanlara, tam ortada ise bir avluya yer verilmiştir. Kuzey cephesinde dışarıya dönük beş adet kemerli dükkan kısımları da mevcuttur ki buralar da büyük ölçüde tahrip olmuştur.

 

http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?sayfa=kultur
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2004 Perşembe 11:34:30
Güncelleme :29 Eylül 2004 Çarşamba 14:06:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?