18
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT
Belediye Sayfaları

Şebinkarahisar'ın kültürel değerleri

HASANŞEYH KÖYÜ

Çoçuğu olmayanlara seçenek? Hasanşeyh köyündeki Hasan Şeyh Türbesi.

Şebinkarahisar civarındaki köylerde ocakları karartmak iyi sayılmaz. Onun için her ev halkı yatacağı zaman ocaktaki koru güzelce küllenmek suretiyle üzerini örter ve sabahleyin ocağını biri öbürüne kötü sözde bulunacak olursa ona "ocağın bucağın karara, söne, bucağın kör ola (kapalı kala) ocağına, bucağına baykuşlar tüneye" derler.

 

Çocuğu olmayan kadınlara yatırlara, türbelere giderek çocuk dilemeleri bugün için de canlı olarak yaşayan bir gelenektir. Bu türbe ve mezarların belli başlıları şunlardır: Giresun Çınarlar mahallesindeki Seyyid Vakkas Türbesi, Şebinkarahisar Hasanşeyh köyündeki Hasan Şeyh Türbesi,

Giresun'da ceviz ağacının kökleri zayıf ve çelimsiz çocukların güçlü kudretli olması için şifa kabul edilir. Zayıf ve çelimsiz çocuklar ceviz ağacının köklerinin altından geçirilerek güç ve kuvvete kavuşturulması sağlanır. Başka bir inanca göre evlerin etrafına söğüt ağacı dikilmesi o ev için iyiye alamet kabul edilmez. Söğüt ağacının bünyesi zayıf olduğundan yakınında bulunduğu eve zayıflık ve gariplik getireceğine inanılır. Başka bir inanışa göre; Cuma günleri ağaçlara çıkılmasının uğursuz sayılması, ağaçtan düşüp ölüneceği düşüncesi Giresun ve çevresinde oldukça yaygın bir inanıştır.

HASANŞEYH KÖYÜ NEREDEDİR?

Hasanşeyh köyü, Şebinkarahisar’ a 15 km mesafede; Kayalı, Buzkeçi, Doğanyuva, Tekkeya, Ocaktaşı köyleri arasında kurulmuş tarihi ve şirin bir köyümüzdür. Köyün adı Ahmet Yesevi’ nin Orta Asya’ dan Anadolu’ ya gönderdiği Alp erenler neslinden olan sembol insan Hasanşeyh Hazretleri tarafından verilmiştir. Anadolu’ nun ve Şebinkarahisar’ ın vatan toprağı yapılmasında, devlet millet kaynaşmasında ve yörenin sosyal ekonomik kültürel ve askeri yönden canlanmasında önemli roller üstlenip öncülük yapan Hasanşeyh tarafından kurulan köy, Hasanşeyh (merkez) ve Söğüteli Mahallelerinden oluşmuştur.

 

 

 

 

Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2004 Cumartesi 13:27:28
Güncelleme :29 Eylül 2004 Çarşamba 14:06:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?