6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜMÜŞHANE

BU PROJELER GÜMÜŞHANE'YE GÜÇ KATACAK

Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu’nun başlattığı on sosyal proje devam ediyor. Vali Enver Saliholu; İl genelinde yürütülen, Beni Misafirliğe Kabul Eder misiniz? Haydi Kızlar Liseye, Gümüşhane Değerlerini Tanıyor, Yeşil Yaprak, Gümüşhane’yi Tanıma ve Tanıtma, Okuyan Gümüşhane, Güzel Dil Türkçe Bize, Engelliler Haritası, Bu Okul Sizin ve Silahını Bırak Oyuncağını Al projelerinin Gümüşhane’nin geleceğinin tasarlanması ve planlanması açısından önemli olduğunu söyledi.


Devam eden sosyal projelerle ilgili olarak açıklamada bulunan Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, her projenin sosyal sorumluluk anlayışı içinde devam ettiğini belirterek “Projelerin yürütülmesinde görevli olan İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü projelerin uygulanmasını ve sonuçlarını üçer aylık değerlendirme raporları ile takip ederek başarıya ulaşılması noktasında gerekli çalışmaları yapıyorlar. Toplumu bilgilendirmek ve çözümler üretmek amacıyla gerçekleştirilen projeler sosyal yönüyle hepimizi etkilemektedir.” dedi. Vali Salihoğlu, açıklamasında projeleri şu şekilde tanımladı:


HAYDİ KIZLAR LİSEYE PROJESİ
Türkiye’nin coğrafi ve sosyo-ekonomik açıdan en dezavantajlı illerinden biri olan Gümüşhane’de kızların okullaşma oranını artırmak ve zorunlu olmayan ortaöğretime devamlarını sağlayarak, ilimizde kültür ve eğitim seviyesini yükseltmek amacıyla ilköğretim seviyesinde yürütülen Haydi Kızlar Okula kampanyasının devamı niteliğindeki “Haydi Kızlar Liseye” projesi halen devam etmektedir. Proje ile kızların ortaöğretime devam oranı yüzde 65’ten yüzde 83’lere çıkarılmıştır. Hedefimiz 2010 yılı itibarıyla yüzde 90’ın üzerine çıkmaktır.


BU OKUL SİZİN PROJESİ
Bu okul sizin projemizin amacı ise dayanışma ve yardımlaşmayı artırarak, çocuklarımıza bulundukları okullarda daha iyi eğitim alma fırsatı tanımaktır. Bu proje kapsamında; sivil toplum örgütleri vakıflar, odalar, dernekler ilimizde eğitim öğretim faaliyetlerine açık bulunan öncelikle köy ilköğretim okulları olmak üzere herhangi bir okulda; ek derslik yapmak, onarım yapmak, çevre düzenlemesi yapmak, eğitim araç gereçlerini temin etmek, sınıfları donatmak, personel istihdam etmek, burs ve diğer yardımları vermek ve benzer faaliyetlerden herhangi birini ya da bir kaçını yapmaktadırlar. Proje başlangıcından bu güne kadar on iki kurum,on bir dernek projemize destek vermiştir.


ENGELLİLER HARİTASI PROJESİ
Engelliler Haritası Projesi ile her türlü engellinin kamu hizmetlerinde ya da sosyal hayatta yapabileceği görevler mutlaka vardır. Bu gerçekten hareketle fiziki yapıları ve kamu hizmetlerini ona göre planlamak gerekir. Bu amaçla İlimizde özürlü bireylere daha iyi hizmet vermek ve yaşamlarını daha da kolaylaştırmak için, Gümüşhane il genelinde bir yıl süren çalışma sonunda ilde yaşayan engellilerin belirlendiğini engelli haritası hazırlanmıştır.Harita engelli kişileri rencide etmeden, hizmet veren kuruluşlara dağıtılarak engellilere en hızlı biçimde ulaşım sağlanmaktadır.


GÜZEL DİL TÜRKÇE BİZE PROJESİ
Güzel Dil Türkçe Bize Projemiz ile Türkçe’de son yıllarda yaşanan kirlenme ve yanlış kullanım ciddi boyutlara ulaşmıştır. Bu kirlenme doğal olarak ilimizde de yaşanmaktadır. Türkçe’mizde ki bu olumsuzluk ve kirlenmeyi engellemek, güzel Türkçe’mizi etkin kullanarak diğer dillerin etkisinden kurtarmak için İlimizde tüm kamu ve özel sektör kuruluşları ve halkımızı daha da bilinçlendirerek temeli dile dayanan kültür savaşını kazanmak amacıyla başlatılan proje halen çeşitli etkinliklerle devam etmektedir.


OKUYAN GÜMÜŞHANE PROJESİ
Okuyan Gümüşhane Projesi ile Gümüşhane’de kitap okuma oranını artırma, kütüphanelere işlerlik kazandırma, okuma alışkanlığını yaygınlaştırmak amacıyla İlimiz kamu kurum ve kuruluşları ile Sivil Toplum Kuruluşlarının katkı ve katılımlarıyla, Okuyan Gümüşhane Projesi başlatılmıştır. Bu proje kapsamında kamu kaynakları ve derneklerin desteğiyle sağlanan kitaplar köy odalarına kahvelere ve okullara dağıtılmış, okuma saatleri oluşturularak okuma teşvik edilmektedir. İlimizin yetiştirdiği değerli şair rahmetli Dilaver Cebeci ölümünde önce 3 bin kitabını İl Halk Kütüphanemize bağışlamıştır. Proje kapsamında hayırseverlerin kitap bağışları halen devam etmektedir.


YEŞİL YAPRAK
Yeşil Yaprak Ödülü” Projesi Gümüşhane yayla yerleşimlerinin yerel mimariye uygun olarak korunması, doğal ve geleneksel çevreye verilen tahribatın en aza indirilmesi, yayla mimarisinin ve yaylacılık kültürünün korunması amacıyla başlatılmıştır ve halen devam etmektedir.


GÜMÜŞHANE’Yİ TANIMA VE TANITMA PROJESİ
Gümüşhane’yi Tanıma ve Tanıtma Projesi, İlimiz kültürel ve turistik açıdan büyük bir potansiyele sahiptir. Ancak bu potansiyelin öncelikle il içerisinde tanıtımı yapılmalıdır. Bu nedenle, turizm sektöründe veya diğer sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerin ve İl veya Yurt dışındaki İlimiz ile ilgili kültür ve tanıtım derneklerinin, ilimizin turizm ve kültür potansiyeli hakkında eğitim bilgilendirilmelerini amaçlayan proje başlatılmış ve özellikle seyahat acentaları temsilcilikleri ile koordineli bir çalışma sürdürülmektedir.


BENİ MİSAFİRLİĞE KABUL EDER MİSİNİZ ? PROJESİ
Beni Misafirliğe Kabul Eder misiniz? Projesi ise, bakım ve koruma altında bulunan 7-12 yaş grubu kız ve erkek çocuklarının aile özlemlerinin karşılanması, gerçek aile ortamında yaşayarak gözlemleme, sosyalleşmeye katkıda bulunma ve toplumsal duyarlılığın artırılması amacıyla başlatılarak Sosyal Hizmetler il Müdürlüğü koordinesinde devam etmektedir.


GÜMÜŞHANE DEĞERLERİNİ TANIYOR PROJESİ
Gümüşhane Değerlerini Tanıyor Projesi ile İlimizin yetiştirdiği kültür ve sanat adamlarının halkımıza tanıtılması amaçlanmakta her ay bir konferansla halkımıza tanıtılmaktadır. Bugüne kadar bu kapsamda yedi tanıtım konferansı düzenlenmiş olup, çalışmalar kitap haline getirilecektir.


SİLAHINI BIRAK OYUNCAĞINI AL
Silahını Bırak Oyuncağını Al Projesi, 03-12 yaş grubu çocukları kapsayan proje; Türk toplumunda, özellikle çocuklarda, bireysel silahsızlanmaya yönelik bilinç oluşturma ve oyuncak ile şiddet imgesi silah kavramlarının birlikte anılmasının engellenmesi, çocukları oyuncak silahlarından fikren ve şeklen arındırarak, pedagojik yaklaşımlarla gelişimlerini sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. Bu Projenin hedef kitlesi; İl genelindeki anaokulları, ana sınıfları ve İlköğretim birinci kademe öğrencileridir.
Proje kapsamında; İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından İl genelindeki anaokulu, anasınıfı ve ilköğretim okulu birinci kademedeki öğrencilerde bulunan oyuncak silahların, uzmanların tavsiye edeceği oyuncaklarla değiştirilmesi, ailelerin ikna edilerek projeye katılımlarının sağlanması ve değiştirilen oyuncakların bedelinin Valilik imkanlarıyla karşılanması projesi halen devam etmektedir.Vali Salihoğlu, sosyal hayatın gelişmesi için projelerin devam ettiğini söyleyerek; Geleceğini planlayabilen toplumlar yarınlarda daha mutlu ve daha güçlü olacaklardır. Geleceğin tasarlanması ise geçmişin birikimlerinden yararlanabilen, ülkeler ve milletler dünü ve bugünü anlayarak, geleceği tasarlayıp inşa edebilirler.

İha
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2008 Çarşamba 14:55:10
Güncelleme :26 Kasım 2008 Çarşamba 15:01:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?