7
Mayıs
2024
Salı
GÜMÜŞHANE

26 mağara turizme kazandırılacak

Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, il genelinde yapılan çalışmalar sonucu 26 mağara tespit edildiğini belirterek, mağaraların turizme kazandırılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunduklarını söyledi.

Vali Enver Salihoğlu yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en önemli damlataşı mağaraları arasında yer alan Karaca Mağarası başta olmak üzere Gümüşhane'de çok sayıda mağaranın bulunduğunu belirterek, ''Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü ile Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği bölümündeki bilim adamlarımız ilimizde mağaralar konusunda çalışmalar yaptı.

Yapılan tespit ve hazırlanan raporlar neticesinde, oluşumunu tamamlayan Kartalkaya, Küçük Ardıçlı, Buz, Kabantaşı, Arsa, Köprübaşı, Ambela, Taşbaşı, Üstüaçık, Yaylım, İnönü, Geremezeni, Mamatlar, Cingora, Karşı, Küçük Cingora, Köroğlu, Evrim ve Akçakale olmak üzere 19 mağaramız var. Yine bilim adamlarının raporlarında Arılı, Ardıçlı, Üçbacalı, İkisu ve Altıntaş mağaralarının turizme açılması açısından herhangi bir sakınca olmadığı belirtildi. Bu yıl içerisinde yapılan araştırmamız sonucunda da Köse ilçemizde Kırklar ve Torul ilçemizde Suratlı mağaralarının da turizme kazandırılmasında herhangi bir sakınca olmadığı tespit edildi" dedi.

KIRKLAR MAĞARASI İÇİN 15 BİN YTL ÖDENEK İSTENDİ
Vali Salihoğlu, Köse ilçesinde bulunan Kırklar mağarasının turizme kazandırılması için Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü tarafından hazırlanan keşif raporunun ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan 15 bin YTL ödenek talep ettiklerini, bilim adamlarının kendilerine önerdiği diğer mağaralar için de en kısa zamanda keşif çalışmalarının başlatılacağını söyledi.

İldeki diğer mağaraların turizme kazandırılması için Kültür ve Turizm ile Bayındırlık ve İskan Müdürlüklerine gerekli talimatların verildiğini söyleyen Salihoğlu, "Hazırlanacak keşif özetleri ve raporlar doğrultusunda ilimizdeki açılabilir mağaralarımızı il turizmine kazandırmanın çabası içerisinde olacağız. İlimiz mağara zenginliği açısından ülkemizde sayılı iller arasındadır. Bu zenginliğimizi turizme kazandırıp il ekonomisine ivme kazandırma çabası içerisindeyiz" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2008 Pazar 15:16:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?