7
Mayıs
2024
Salı
GÜMÜŞHANE

27 Eylül Dünya Süt Günü

Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürü Murat Ergin, 27 Eylül Dünya Süt Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada süt ve süt ürünlerinin yeterli miktarda tüketilmesinin, insan sağlığında, büyüme ve gelişmede büyük önem taşıdığını belirti. 

Ergin, yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verdi:
“Enerji ve besin öğeleri ihtiyaçlarının karşılanmasında en önemli besin gruplarından biri süt ve süt ürünleridir. Süt ve süt ürünlerinin yeterli miktarda tüketimi özellikle büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu okul çağı çocukları başta olmak üzere her yaş grubu için büyük önem taşımaktadır. Büyüyüp gelişmek ve sağlıklı yaşam için bir çocuğun günde en az iki su bardağı süt tüketmesi gerekir. Oysaki; Türkiye’de halen bu miktarın çok altında süt tüketilmektedir. Zengin bir vitamin ve kalsiyum kaynağı olan süt, çocukların gelişim çağında mutlaka düzenli ve yeterli miktarda tüketmesi gerekir. Çocukların sağlıklı beslenmesi ve bunun için de yeterince süt içmelerinin sağlanması da, yeni eğitim öğretim dönemi başlarken daha da önem kazanıyor. Beslenme çantasına her gün konulacak bir kutu süt çocukların gerek sağlığında, gerekse okuldaki başarısını etkili kılacaktır. "27 Eylül Dünya Okul Süt Günü" sütün sağlık açısından önemini kavrayıp, süt içmeyi alışkanlık haline getirmek için iyi bir fırsat. Süt, besin değeri açısından çok zengin ve ekonomik açıdan da çok pahalı olmaması nedeniyle her ailenin, günlük mutlaka tüketmesi gerekir. Özellikle bu önemli günü de göz önünde bulundurarak süt tüketimine gereken önemi vermeliyiz.” 

GÜNDE 2 BARDAK SÜT 

Şube Müdürü Ergin, günde en az iki bardak süt içilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Çocukların zihinsel ve bedensel olarak sağlıklı gelişmeleri için düzenli süt tüketmelerine dikkat etmek gerekir. Çocukların gelişme çağından itibaren sağlıklı büyümesi için ve kadınlarda görülen osteoperoz (kemik erimesi) sorununa karşı, kalsiyum ve vitamin deposu olan sütü, günlük tüketimini alışkanlık haline getirmeliyiz.. Günde 2 bardak süt içerek; vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyumun yüzde 75’i, fosforun yüzde 60’ı ve iyotun yüzde 25’i, B2 ve B12 vitamin ihtiyacının ise yüzde 77’si karşılanabilir. Temel 4 besin grubu içinde bulunan süt ve süt ürünleri sağlıklı beslenme için günde 2-4 bardak tüketilmesi önerilmektedir. Ancak Türkiye’de süt tüketiminin Avrupa Birliği (AB) ülkelerine göre düşük olmakla beraber Türkiye’de kişi başına düşen süt tüketimi yıllık 25 litre civarındadır ve sadece bu içme sütü miktarıdır. Bu miktar birçok Avrupa ülkesinde 100 litrenin üzerindedir” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2007 Perşembe 12:37:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?