8
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜMÜŞHANE

50 bin ziyaretçi Karaca için tehlikeli

Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Torul ilçesine bağlı Cebeli köyünde bulunan Karaca Mağarası'nın ilin önemli turizm merkezlerinden olduğunu belirterek, “Bizim amacımız Karaca Mağarası'ndan para kazanmak değil, amacımız mağaranın ömrünü uzatmaktır.” dedi. Vali Salihoğlu yaptığı açıklamada, mağarayı yıllık ortalama 50 bin kişinin ziyaret ettiğini kaydederek, bu sayıyı aşağıya düşürmenin, mağaranın geleceği açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Salihoğlu, açıklamasında şunları kaydetti: “Yıllık 50 bin ziyaretçi rakamını çok ama yeterli bu gün için yeterli buluyoruz. Ancak, bilimsel olarak baktığımız zaman mağaraya giren sayısının fazla olduğunu görüyoruz. En azından ziyaretçi sayısını artırmamayı düşünüyoruz. Çünkü, mağaranın geleceği için tehlikeli bir durum ortaya çıkıyor. Ziyaretçi sayısını azaltmak da çok kolay değil. Biz mağaramızın daha uzun ömürlü, daha çok kullanılabilir olsun istiyoruz. Mevcut doğal güzelliklerinin gelecek nesillerimize de aktarılmasını amaçlıyoruz.

Amacımız, mağaradan para kazanmak değildir. Olaya bu şekilde bakarsanız 10-15 yıl sonra mağarayı kaybetmiş olursunuz. Mağaradan sağlanan gelir ancak, elektrik ve personel giderlerine ancak yetiyor. Biz, bu güzelliği kullanarak, Gümüşhane'nin diğer güzelliklerini tanıtmak istiyoruz. Bu noktadan hareketle MTA'nın da Arılı, Kırklar ve İkisu Mağaraları için verdiği olumlu raporları değerlendirerek bu mağaralarımızı turizme kazandırarak, Karaca Mağarası'na olan ziyaretçi sayısını diğer mağaralarımıza çekeceğiz. Hedefimiz Karaca Mağarası'nın daha çok kişi tarafından görülmesi değildir. Yıllık 50 bin kişinin ziyareti bile mağara için tehlike oluşturuyor. Bu rakamı sabit tutacağız. Her artan ziyaretçi sayısına göre mağaranın ömrü azalacaktır. Bazıları bunu yanlış anlıyor, 'Mağaranın ziyaretçi sayısını neden artırılmıyor' diye tepki gösteriyorlar. Biz para kazanmak için değil, mağaranın sürdürülebilirliğini sağlamak için gayret ediyoruz.”

iha
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2007 Çarşamba 13:43:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?