8
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜMÜŞHANE

76 bin büyükbaş hayvana şap aşısı

Gümüşhane Tarım İl Müdür Vekili Hasan Irkın, il genelinde 76 bin büyükbaş hayvanı şap hastalığına karşı aşılayacaklarını söyledi.

Irkın, yaptığı açıklamada, hayvanlar arasında şap hastalığını buluşma oranının oldukça yüksek olduğunu belirterek, “Şap hastalığı çift tırnaklı hayvanların hızlı gelişen, çok bulaşıcı ve insanlara da geçebilen karaktere sahip viral bir enfeksiyonudur. Hastalığın bulaşma oranı yüksektir. Bu nedenle hastalık ekonomik, siyasi ve ticari yönlerden büyük önem taşımaktadır. Hastalığın yedi ana tipi mevcuttur. Bu yedi çeşidin alt tipleri de bulunur. Her çeşit için yapılan aşı sadece o tipe etki ettiğinden, hastalıkla mücadele zordur. Hastalığın en belirgin yayılma yolu havada bulunan virüsün solunum sistemi ile alınmasıyla olmaktadır. Hasta hayvanlar virüsü solunum havasıyla ve her türlü vücut sıvısıyla etrafa yayarlar. Virüs bulaşan her türlü alet ve ekipman ile hayvan bakıcı ve sahipleri de hastalığı diğer ahır ve hayvanlara naklederler. Kaçak hayvan nakilleri de hastalığın bulaşmasında önemli rol oynar.Sığırlarda ateş, iştahsızlık, huzursuzluk ve süt veriminde azalma ilk belirtilerdir.

24 saat içerisinde salya akışı başlar ve dil-dişetinde su dolu kesecikler şekillenir. Keseciklere tırnak aralarında, meme derisinde, ağız ve burun mukozasında rastlanabilir. Bu keseciklerin yırtılması ile geniş yaralar şekillenebilir. Dildeki yaraların genellikle birkaç günde iyileşmesine karşın ayaklardaki ve burun bölgesindeki yaralar çoğunlukla ikinci bakteriyel enfeksiyonlara maruz kalırlar. İkincil bakteriyel enfeksiyonlar akciğer ve meme rahatsızlıklarına neden olabilir. Hatta hayvanların tırnakları düşebilir. Hastalık ekonomik olarak büyük kayıplara neden olmaktadır.” dedi.

Tarım İl Müdür Vekili Irkın, şap aşısı çalışmalarına geçtiğimiz hafta başladıklarını kaydederek, “Şap hastalığıyla mücadelede aşılama önemli yer tutar. Hastalığın önlenmesi amacıyla ilkbahar ve sonbahar olmak üzere yılda iki defa aşı kampanyaları düzenlenir. İl Tarım Müdürlüğümüz sonbahar dönemi aşı kampanyasını 3 Eylül 2007 Pazartesi günü başlatmış bulunmaktadır. İlimiz genelinde yaklaşık 76 bin adet büyükbaş hayvanın aşılanması hedeflenmektedir.Şap aşısı kampanyası döneminde kene mücadelesi ikinci etabı da yürütülecek olup il genelinde tüm büyükbaş hayvanların kene ilacı ile ilaçlanması sağlanacaktır.Temmuz ayı boyunca yapılan ilaçlama ile kene sayısında büyük oranda azalma sağlanmıştır” ifadelerine yer verdi.

iha
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2007 Perşembe 12:36:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?