6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜMÜŞHANE

AB'den 6 ile 5.5 milyon euro hibe

Doğu Karadeniz'de yer alan 6 il, toplam 80 proje Avrupa Birliği (AB) fonlarından hibe almaya hak kazandı. Bu projeler için 5 milyon 520 bin euro kaynak aktarılacak.

Geçen yıl Nisan ayında teklif çağrısı yapılan, Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon illerini kapsayan projeler, AB'nin Yerel Kalkınma Girişimleri Hibe Programı'ndan yararlanacak. Bu illerde gerçekleştirilecek projelerin hibe sözleşmeleri geçtiğimiz ay yapıldı. DPT'nin koordinasyonunda yürütülen program çerçevesinde, finansman kaynağının yüzde 25'i Türk Hükümeti, yüzde 75'i ise Avrupa Komisyonu tarafından karşılanacak.

Projeler, organik tarımdan, süt yetiştiriciliğine, meslek edindirmeye, yerel ürünlerin tanıtım ve pazarlamasına, arıcılık ve balıkçılığın geliştirilmesine,turizm ve el sanatlarına kadar uzanıyor.

Son imzalanan hibe sözleşmesiyle, 80 projenin dağılımı da belli oldu. Trabzon 19 proje ile ilk sırada yer aldı. Rize için 15, Ordu ve Gümüşhane için 13'er, Giresun için 12, Artvin içinde 9 proje hibe almaya hak kazandı. Hibeler, ziraat odaları, üretici birlikleri, belediye başkanlıkları üniversite, meslek liseleri, ihracatçı birlikleri, hekimler odası, spor kulüpleri, özel idareler, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı, muhtarlıklar aracılığıyla ilgili projelere aktarılacak.

Trabzon 19 proje ile birinci

Yerel Kalkınma Girişimleri Hibe Programı çerçevesinde illerin yararlanacakları projelerin dökümü ise şöyle:

TRABZON: Arsin İlçesinde Bahçe Tarımı Eksenli Kırsal Kalkınma, Gemi İmalatı Teknoloji, Satış ve Pazarlama, Müşteri İlişkileri Eğitimi, Seramik Yer-Duvar Karosu Kaplamacılığı Meslek Edindirme Eğitimi, Ekolojik Tarım Turizmi, Modern Tarım Eğitimi ve Danışmanlık Projesi, Fındık Üreticilerini Bilgilendirme ve Ürün Çeşitlendirme Eğitim Projesi, Uzungöl Beldesinde Turizm Hizmet ve Kalitesinin ve Kapasitesinin Geliştirilmesi, Of İlçesinde Çay Üretiminin Geliştirilmesi, Yöresel Ağasar Giysisinin Yeniden Keşfi, Organik Fındık Yetiştirme Projesi, Geleneksel Kıyafet ve El Sanatları Projesi, Beşikdüzü Turizm Bilgi Merkezi.

GİRESUN: Organik Ceviz ve Karadut Yetiştiriciliği Projesi, Uygulamalı Eğitim ve Ormancılık Kooperatiflerinin İşlevselliği, İş Arıyorum-Meslek Edindirme Projesi, Organik Tarım Eğitim Merkezi, Buzağılar Ölmesin Projesi, Doğalgaz Tesisatçılığı Meslek Edindirme Kursu, Fındık ve Kivi Yetiştiriciliği, Soğukpınar Yaban Mersini Projesi, Giresun Ortopedik Özürlüleri Eğitim Projesi.

ARTVİN: Yusufeli ve Borçka Arı ve Bal Üreticiliği Geliştirme Projesi, Hopa'da Seracılığın Geliştirilmesi Projesi, Süt Sığırcılığını ve Yem Bitkilerini Geliştirme Projesi, Arıcılığa Yönelik İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Kültür Bakıcılığının Geliştirilmesi vs.

ORDU: Biz Engelliler Fark Yaratmaya Hazırız Projesi, Fındık Yetiştiriciliği, Uygulamalı Konfeksiyon Eğitim, Küçükbaş Hayvan Yetiştiricilerinin Eğitimi ve Hayvan Islahı, Akkuş ve Köyleri Çiftçi Eğitimi ve Danışmanlık Merkezi, Fatsa Mavi Umut Projesi, At Sırtında Ordu Projesi, Organik Üretimdeki Örnek Köy Projesi, KOBİ'leri Geliştirme Projesi.

RİZE: Rize Bezi Tanıtımı ve Satış Projesi, Kahvehaneden İstihdama Tersaneler İçin Ara Eleman Eğitimi Projesi, Örtü Altında Sebze Yetiştiriciliği Eğitimi, Yöresel Meyvelerin Kurutulmasına İlişkin Pilot Uygulama, Yerel Kalkınmada Doğalgaz Eğitimi, Çengel Boynuzlu Dağ Keçisini Koruma. Halkı Bilinçlendirme Projesi, Yapı Sektöründe PVC Uygulamaları Eğitimi, Doğu Karadenizde Kırsal Mimariye Restorasyon Elemanı Yetiştirme Projesi, Fındıklı İlçesi Çağlayan Köyü Organik Tarımı Geliştirme Projesi.

GÜMÜŞHANE: Büro Yönetimi ve Sekreterlik Kursu Projesi, Geleceğimizi Çöpe Atmayalım Projesi, Bilen Eller, Çiftçi Verimliliği ve İstihdamı Geliştirme Projesi, Zilli Kilim Tanıtım Projesi, Salyazı Süt Merkezli Kırsal Kalkınma Projesi, İldeki Kadın Girişimciliğin Desteklenmesi Projesi, Kuru Tarımdan Sulu Tarıma Geçiş Projesi, Sokak Hayvanlarını Koruma Projesi, Geçmişten Geleceğe El Sanatları Projesi.

Referans
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2008 Cumartesi 22:17:10
Güncelleme :19 Ocak 2008 Cumartesi 22:30:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?