6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜMÜŞHANE

Anayasa Mahkemesi kararına tepkiler

Gümüşhane Memur-Sen İl Temsilcisi Veli Ağaç, Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü kararının kuvvetler ayrılığı ilkesini zedelediğini ifade etti.

Memur-Sen İl Temsilcisi Ağaç, yasama organının görevini yaparak, başörtülü öğrencilerin üniversitede öğrenim görmesini sağlamak için Anayasanın 10 ve 42'inci maddelerinde yaptığı düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi'nin, Anayasanın 2, 4 ve 148'inci maddelerine dayandırarak iptal etmesi ve yürütmeyi durdurma kararı vermesinin ülke içinde hukuka güven açısından kaos ortamının doğmasına neden olduğunu da söyledi. Ağaç, alınan bu kararın 'kuvvetler ayrılığı' ilkesinin zedelenmesine sebebiyet verdiğini ve meclisin yasa koyucu vasfını ortadan kaldırdığını belirtti. Ağaç ayrıca egemenliğin kayıtsız şartsız millette olduğu ilkesinin de alınan bu kararla iptal edildiğini ve 'yargıçlar iktidarına' mı gidiliyor endişesini doğurduğunu ileri sürdü. Ağaç açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Gözüken o ki ülkemizde yargı, tek kuvvet haline getirilmek istenmektedir. Dolayısıyla seçilenlerin aksine atananların, yani halkın temsilcilerinin değil, bürokrasinin yasama üzerinde hakimiyeti tesis edilmeye çalışılmaktadır. Bu tutum açıkça yetki gaspı manasına gelmektedir. Zaten fiili durum bunun açık bir göstergesidir. Bu durum ise milletin iradesinin tezahürü olan TBMM'nin iradesini devre dışı bırakma anlamına gelmekte ve ülkemizdeki demokratik rejimin özü zedelenmektedir. Zira Anayasa Mahkemesi'nin verdiği bu karar, hukuki olmaktan çok siyasi bir karardır ve milletin vicdanında izleri derin yaralar açabilecek boyuttadır. Alınan bu karar, milletin taleplerini hiçe sayarak, toplumsal huzursuzluğun da artmasına sebebiyet verecek niteliğe haizdir. Bu noktada yapılması gereken, alınan bu kararla zedelenmiş olan 'kuvvetler ayrılığı' ilkesinin yeniden tesis edilip, oluşması muhtemel kaos ortamının bertaraf edilmesidir."

.
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2008 Çarşamba 10:53:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?