8
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜMÜŞHANE

Arı otu yüz güldürdü

Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde ilk defa bu sene ekimi yapılan ve yüksek verim alınan arı otu yetiştiriciliği arıcıların yüzünü güldürdü.
Kelkit İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından Arı otunun tanıtımını ve verimliliğini anlatmak için

'Arı Otu Yetiştiriciliği Tarla Günü' düzenlendi. Tarla gününe Kelkit İlçe Kaymakamı Erol Rüstemoğlu, Gazi Osman Paşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zehra Seyfikli, Kelkit Belediye Başkanı Muammer Duran, Tarım İl Müdürü Hasan Irkın, Çiftçi Eğitim Şube Müdürü İbrahim Murathan, İlçe Tarım Müdürü Bahadır Nasuhbeyoğlu, Arıcılar Birliği Başkanı İlhan Başaran, daire amirleri ve arıcılar katıldı.

Programda konuşan İlçe Tarım Müdürü Bahadır Nasuhbeyoğlu, Arı otu bitkisinin ilçe arıcılığı için gerekli polen ve nektar kaynağı sağlama bakımından oldukça uygun bir bitki olduğunu söyledi. Nasuhbeyoğlu, dekara yaklaşık 100 kilogram bal, 13 kilogram polen alınan Arı otundan ayrıca, çiçeklenme dönemi sonunda biçilerek çiftlik hayvanlarına yem olarak yedirildiğini kaydetti.

Arı otu ekimini ilk defa deneyen ve olumlu sonuç alan arıcı Zeki Mete, balın hammaddesinin tatlı su olduğunu belirterek, “Arılar bunu ya çiçeklerden doğal olarak temin ederler yada arıcıların kovanlara koydukları şeker şurubundan temin edilir. Tabi ki en doğal ve en güzeli balı çiçekten alınarak yaptırmaktır. Balı bu şekilde üretmek istiyorsak ballı bitkilerin ekiminin çoğaltılması gerekir” dedi.

Geçtiğimiz yıl Gümüşhane'de düzenlenen arıcılıkla ilgili bir konferansa katıldığını ve konferansta arı otunun bal üretiminde oldukça katkı sağladığının öğrenmesi sonucu bu bitkiyi ekmeye karar verdiğini ve 90 dekarlı bir ekim yaptığının ifade eden Mete, arı otunun bal üreticileri için mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Mete, “Burada iki önemli tespitimi paylaşmak istiyorum. Birincisi bu yıl şekerle besleme yaparak bal üretimi yapsa idim şu ana kadar arılara en az 125 çuval şeker vermem gerekirdi. Arı otu sayesinde bu yıl hiç şeker vermedim. Şu an bal hasadı yapsam kovan başına en az 10 kilogram bal alınır. Doğal bal üretimi için bu çok iyi bir sonuçtur. İkinci tespitim ise arı otu ile birlikte çiçek açan hardal, geven, korunga, kekik gibi bitkilerin çiçeklenme süreleri şuan bittiği halde arı otu susuz araziye ekildiği halde hala çiçeklenmeye devam ediyor” diye konuştu.

İlçe Kaymakamı Erol Rüstemoğlu ve berberindekiler Zeki Mete'nin Arı otu ekimi yaptığı araziyi gezerek, bitki hakkında bilgi aldılar. Daha sonra tarla gününe katılanlara bal ve yoğurt ikram edildi. Arı otunun, Almanya ve Doğu Avrupa ülkelerinde yeşil ot, kuru ot ve silaj yapımında kullanıldığını öğrenildi.

iha
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2007 Pazartesi 14:33:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ÖZGÜR AKYÜZ IP: 88.231.109.xxx Tarih : 8.07.2008 16:23:57

KAZAK TARIM arı otu tohumu mevcuttur.İthal,sertifikalı ve tohum kaplamalı olup.stok miktarımız azdır. SAYGILARIMLA... 0312 717 22 33